Σε μια εντυπωσιακή ομιλία στο Αμερικάνικο Business Forum στο Μαϊάμι, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ είναι «η Νο 1 πυρηνική δύναμη, κάτι που μισώ να παραδέχομαι», ενώ πρόσθεσε ότι «η Ρωσία είναι δεύτερη και η Κίνα μακριά τρίτη, όμως θα μας φτάσει μέσα σε τέσσερα ή πέντε χρόνια».
Παράλληλα, ανέφερε ότι εξετάζει σχέδιο αφοπλισμού και των τριών – ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας: «Μπορεί να δουλεύουμε πάνω σε ένα σχέδιο ώστε εμείς και οι άλλοι δύο να αποπυρηνικοποιηθούμε – θα δούμε αν αυτό δουλέψει».
Ο Ντόναλντ Τραμπ τοποθετήθηκε στο περιθώριο της ομιλίας του, στην οποία διαβεβαίωσε πως η αμερικανική στρατιωτική υπεροχή είναι εξασφαλισμένη: «Έχουμε τον πιο δυνατό στρατό — δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε πόλεμο».
Τι σημαίνουν οι δηλώσεις Τραμπ
Η δήλωση για τον αφοπλισμό τριών πυρηνικών δυνάμεων αποτελεί σημαντική μεταβολή τρόπου ή τουλάχιστον ύφους στις ΗΠΑ, οι οποίες εδώ και δεκαετίες προωθούν τη διατήρηση της πυρηνικής αποτροπής.
Άρθρο ανάλυσης του csis.org επισημαίνει πως αν ο Τραμπ εννοεί αναβίωση πυρηνικών δοκιμών ή μείωση των οπλοστασίων, αυτό θα ανοίξει δίοδος παρέμβασης-ανταπόδοσης από Ρωσία και Κίνα.
PRESIDENT TRUMP: “We’re the number one nuclear power, which I hate to admit because it’s so horrible… Russia is second. China is a distant third, but they will catch us within four or five years… And we’re maybe working on a plan to denuclearize the three of us.” pic.twitter.com/TI9pY286NH
— Fox News (@FoxNews) November 5, 2025
Η ανακοίνωση έρχεται ύστερα από δήλωση ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να επαναλάβουν πυρηνικές δοκιμές, τέσσερις ημέρες πριν από κρίσιμη συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο.
Πιθανές συνέπειες
Οι δηλώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, καθώς θέτουν σε κίνδυνο το μνημόνιο μη διάδοσης όπλων και τη σταθερότητα που απολάμβανε η περίοδος του «παγωμένου» πυρηνικού ανταγωνισμού.
Η Κίνα έχει ήδη χαρακτηρίσει τις προτάσεις για τριμερές σχέδιο αφοπλισμού ως «ανεύθυνες και μη ρεαλιστικές».
Το ενδεχόμενο αναβίωσης δοκιμών πυρηνικών όπλων, ειδικά αν οι ΗΠΑ πράξουν με προγραμματισμό, ενισχύει την πιθανότητα επανεκκίνησης «κούρσας όπλων» μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.
Τέλος ο Τραμπ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα ή τις προϋποθέσεις του αφοπλισμού — κάτι που επισημαίνεται από αναλυτές ως ένδειξη ότι η πρόθεση είναι περισσότερο πολιτική ρητορική παρά άμεσο σχέδιο.
*Φωτογραφία X @TrumpDailyPosts
Δείτε επίσης:
- Τραμπ: «Θα κάνουμε δοκιμές πυρηνικών όπλων, όπως κάνουν και άλλες χώρες»
- Πούτιν: Προετοιμαστείτε για πυρηνικές δοκιμές – Εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου από ΗΠΑ
- Η Κίνα στο πλευρό της Νιγηρίας: Μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα υπερασπιστεί τους χριστιανούς που σφαγιάζονται
- Τραμπ Vs Μαμντάνι: «Επιλογή ανάμεσα στον κομμουνισμό και την κοινή λογική»




