Η ιστορική άφιξη της φρεγάτας «Κίμων», της πρώτης ελληνικής FDI (Belh@rra), στα εθνικά χωρικά ύδατα προκάλεσε την άμεση και προκλητική αντίδραση της Τουρκίας. Η Άγκυρα επέλεξε να «υποδεχθεί» το υπερσύγχρονο σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού στέλνοντας αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72 στην «καρδιά» του Αιγαίου.
Το χρονικό των παραβιάσεων
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026, δύο τουρκικά αεροσκάφη τύπου ATR-72 του Τουρκικού Ναυτικού εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης. Η δραστηριότητά τους επικεντρώθηκε στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, καταγράφοντας:
-7 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.
-3 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (FIR Αθηνών).
Στο στόχαστρο η νέα φρεγάτα
Η επιλογή των συγκεκριμένων αεροσκαφών, τα οποία εξειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο (ASW) και τη θαλάσσια επιτήρηση, δεν θεωρείται τυχαία, αν και συχνή. Εκτιμάται ότι σήμερα η Άγκυρα επιχείρησε να συλλέξει πληροφορίες και να καταγράψει το ηλεκτρονικό «αποτύπωμα» της φρεγάτας «Κίμων» κατά τις πρώτες ώρες του πλου της σε ελληνικά νερά.
Όπως επισημαίνεται από το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μέσα αεράμυνας, ακολουθώντας πιστά τους διεθνείς κανόνες και τις πάγιες τακτικές αναχαίτισης.
Δείτε επίσης:
- «Ήρεμα νερά»: Νέες παραβιάσεις από τέσσερα τουρκικά F-16 και ένα UAV
- «Ήρεμα νερά»: Νέες προκλήσεις από τουρκικό αεροσκάφος ATR-72
- Άγκυρα: Κλιμακώνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο – Νέες παραβιάσεις στο FIR Αθηνών

