Σε μια κίνηση που επισφραγίζει τη στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη στρατηγική αυτονομία, η Κομισιόν ενέκρινε το δεύτερο κύμα χρηματοδότησης του προγράμματος SAFE («Δράση για την Ασφάλεια στην Ευρώπη»). Πρόκειται για μια μαζική αποδέσμευση κεφαλαίων που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των εξοπλιστικών δυνατοτήτων των κρατών μελών, με την Ελλάδα να βρίσκεται -επιτέλους- μεταξύ των δικαιούχων.
Το πακέτο των 74 Δισεκατομμυρίων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση στο Συμβούλιο για την παροχή μακροπρόθεσμων δανείων χαμηλού κόστους σε οκτώ επιπλέον χώρες, οι οποίες ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αξιολόγηση των εθνικών τους επενδυτικών σχεδίων. Συγκεκριμένα, η χρηματοδοτική ενίσχυση αφορά τις εξής χώρες:
Νότια Πτέρυγα & Μεσόγειος: Ελλάδα, Ιταλία.
Βόρεια & Ανατολική Πτέρυγα: Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία και Φινλανδία.
Τα κονδύλια αυτά, που συνολικά αγγίζουν τα 74 δισ. ευρώ, θα επιτρέψουν την επείγουσα προμήθεια σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού και την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, ειδικά σε περιοχές υψηλής στρατηγικής σημασίας.
Η φιλοσοφία του SAFE: Κοινές προμήθειες και Ουκρανία
Ο κανονισμός SAFE, που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο «Ετοιμότητα 2030», δεν αποτελεί απλώς μια πηγή χρημάτων, αλλά ένα εργαλείο ενοποίησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας:
Κοινές αγορές: Προωθείται η μαζική αγορά οπλικών συστημάτων από ευρωπαϊκές εταιρείες, εξασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος και απόλυτη διαλειτουργικότητα μεταξύ των στρατών της ΕΕ.
Ενσωμάτωση της Ουκρανίας: Το Κίεβο, καθώς και χώρες της ΕΖΕΣ/ΕΟΧ, αποκτούν τη δυνατότητα συμμετοχής στις κοινές προμήθειες, εμβαθύνοντας τους δεσμούς τους με το ευρωπαϊκό οικοσύστημα ασφάλειας.
Διεύρυνση: Υποψήφιες προς ένταξη χώρες μπορούν επίσης να συμβάλουν στη συνολική ζήτηση, ενισχύοντας τη βιομηχανική βάση της ηπείρου.
Τα επόμενα βήματα: Πληρωμές από τον Μάρτιο
Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων είναι αυστηρά καθορισμένο:
Εντός 4 εβδομάδων: Το Συμβούλιο της ΕΕ καλείται να επικυρώσει τις εκτελεστικές αποφάσεις.
Φεβρουάριος 2026: Οριστικοποίηση των δανειακών συμβάσεων μεταξύ Κομισιόν και κρατών μελών.
Μάρτιος 2026: Έναρξη των πρώτων εκταμιεύσεων (πληρωμών).
Παράλληλα, η Επιτροπή συνεχίζει την αξιολόγηση των σχεδίων και των υπόλοιπων κρατών μελών, προετοιμάζοντας το επόμενο στάδιο της πρωτοβουλίας SAFE.
Δείτε επίσης:
- Εθνική ασυνεννοησία: Όχι της Κύπρου σε ελληνικό Εθνικό Δορυφόρο μέσω SAFE
- Εγκρίθηκαν τα οκτώ εθνικά σχέδια άμυνας του SAFE – 1,2 δις θα λάβει η Κύπρος


ΩΧ , Θα φαει η μυγα σιδερο , και το κουνουπι ατσαλι .