Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο γενικός γραμματέας της βρετανικής κυβέρνησης Κρις Γουόρμαλντ, αποτελώντας τον τρίτο ανώτατο αξιωματούχο που αποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.
Είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις του προσωπάρχη του πρωθυπουργού, Μόργκαν ΜακΣουίνι, καθώς και του διευθυντή επικοινωνίας Τιμ Άλαν. Η τελευταία κίνηση εντάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια ευρύτερη προσπάθεια αναδιάρθρωσης του επιτελείου, στον απόηχο του σκανδάλου που αφορά τον Πίτερ Μάντελσον.
Οι δηλώσεις Στάρμερ και Γουόρμαλντ
Σε δήλωσή του, ο Κιρ Στάρμερ ευχαρίστησε τον σερ Κρις για την πολυετή προσφορά του, η οποία ξεπερνά τα 35 χρόνια στη δημόσια διοίκηση, επισημαίνοντας τη στήριξη που έλαβε από εκείνον κατά τον τελευταίο χρόνο. Όπως ανέφερε, συμφώνησαν από κοινού στην αποχώρησή του από τη θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου.
Από την πλευρά του, ο Γουόρμαλντ χαρακτήρισε τη θητεία του «τιμή και προνόμιο», εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς τους συνεργάτες του. Διορισμένος τον Δεκέμβριο του 2024, παρέμεινε στη θέση μόλις έναν χρόνο, καθιστάμενος ο πιο βραχύβιος γενικός γραμματέας κυβέρνησης στη Βρετανία.
Το παρασκήνιο με τον Μάντελσον
Η κυβερνητική αναταραχή συνδέεται με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Στάρμερ να διορίσει τον Πίτερ Μάντελσον πρεσβευτή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόσφατα έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έφεραν στο φως τις στενές σχέσεις του Μάντελσον με τον αμερικανό χρηματιστή Τζέφρι Έπσταιν, ο οποίος είχε καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα.
Οι αποκαλύψεις αυτές ενίσχυσαν τις αμφισβητήσεις γύρω από την κρίση του πρωθυπουργού, με πιέσεις για παραίτηση να διατυπώνονται ακόμη και από στελέχη του ίδιου του κόμματός του.
Η πολιτική συγκυρία για τον Στάρμερ γίνεται ακόμη πιο απαιτητική, καθώς η δημοτικότητά του παρουσιάζει κάμψη στις δημοσκοπήσεις, μόλις 18 μήνες μετά την άνετη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας.
Δείτε επίσης:
- Διάψευση από το Ίδρυμα Γκέιτς: «Καμία πληρωμή ή συνεργασία με τον Επστάιν»
- Μερτς προς Γερμανούς: «Μην είστε τεμπέληδες – Πάρτε παράδειγμα τους Έλληνες»
- Γερμανία: Προσπάθειες να επιβληθεί απαγόρευση ομιλίας σε ηγετικό στέλεχος της AfD








