Τρίτη 15/6/2021

Εκπρόσωπος Ερντογάν: «Ήμασταν έτοιμοι για κοινό ανακοινωθέν με την Ελλάδα, αλλά αυτή ανακοίνωσε συμφωνία με την Αίγυπτο»

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, μιλώντας στο CNN Turk αποκάλυψε πως στο «ουδέτερο έδαφος» του Βερολίνου, Ελλάδα και Τουρκία συζήτησαν και συμφώνησαν να εκδώσουν κοινή δήλωση μέσω των ΥΠΕΞ, αλλά, όπως υποστηρίζει,  μια ημέρα πριν γίνει αυτό, ανακοινώθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

«Επί 2,5 μήνες κάναμε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Ακόμα και τα υπουργεία Εξωτερικών μας σε αυτό το θέμα είχαν συμφωνήσει σε ένα κοινό κείμενο. Και μία μέρα πριν από την ανακοίνωση μας, Ελλάδα και Αίγυπτος ανακοίνωσαν μία τέτοια συμφωνία. Για εμάς αυτή η συμφωνία δεν έχει καμία ισχύ».

Και πρόσθεσε σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: «Την ημέρα πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, λάβαμε μια σαφή οδηγία από τον Πρόεδρό μας: ‘Σταματάτε τις συνομιλίες, ενημερώστε και τους Γερμανούς και τους Έλληνες, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις’. Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δεν έχει αξία για εμάς. Διότι αυτή αποκλείει την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και μας κάνει φυλακισμένους στον  Κόλπο της Αττάλειας. Δεν είναι δυνατόν να το αποδεχθούμε. Έχουμε δύο βασικά ζητήματα σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, το ένα είναι η δική μας θαλάσσια δικαιοδοσία και το δεύτερο είναι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Και καταλήγει κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση της συμφωνίας, εμπλέκοντας και την Ευρώπη: «Παρά όλα αυτά, είμαστε υπέρ της επίλυσης αυτών των ζητημάτων μέσω διαλόγου, αλλά είναι η ελληνική πλευρά που παραβιάζει αυτήν τη συμφωνία και κλονίζει την εμπιστοσύνη. Νομίζω ότι τώρα οι Ευρωπαίοι βλέπουν το αληθινό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζει τις δραστηριότητες πίεσης εναντίον της Τουρκίας».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ