Στην κυπριακή ΑΟΖ το Oruc Reis μαζί με 10 τουρκικά πολεμικά – «Δεν θα δεχθούμε κανέναν εκβιασμό» διαμηνύει το ΥΠΕΞ (video)

Must Read

Με την Ελλάδα σε ύψιστη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την έκδοση αντι-NAVTEX που ακυρώνει την παράνομη τουρκική, το σκηνικό αυτή τη στιγμή έχει ως εξής: το Oruc Reis βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με 10 πλοία του τουρκικού στόλου στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», διαμηνύει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Με παραλλαγή μπήκε στο Μαξίμου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για το ΚΥΣΕΑ

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου, το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται δυτικά της Μεγαλονήσου και στο κομμάτι της NAVTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία. Αξιόπιστες πληροφορίες από κυπριακής πλευράς, θέλουν το ερευνητικό σκάφος να κινείται στο τρίγωνο, όπως φαίνεται στο χάρτη, του ανατολικού σημείου της NAVTEX που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικό δεν έχει εισέλθει σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την ώρα  που συνοδεύεται από τα δυο βοηθητικά πλοία. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως δέκα πολεμικά πλοία βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

https://vimeo.com/446407040

Το ΥΠΕΞ κατακεραυνώνει την Άγκυρα: «Οι παράνομες ενέργειές της υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή»

Με μια σκληρή ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της και ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα: «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την νέα παράνομη τουρκική Navtex:

Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας.

Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.

Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.

Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

«Ανησυχία» στο Βερολίνο για την ένταση στα ελληνοτουρκικά…

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ ανέφερε πως προκαλούν ανησυχία οι κινήσεις της Τουρκίας και κάλεσε και τις δύο πλευρές (σ.σ. η Ελλάδα γιατί;) να πάνε σε απευθείας διάλογο.

Τι έγινε στο ΚΥΣΕΑ

Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ από την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό, με το σχόλιο του Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Κώστα Υφαντή, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Συνδέσεις».

https://youtu.be/Rb2KIkZpoyA

Δείτε ακόμα:

Αντι-NAVTEX από την Ελλάδα ως απάντηση στην τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis

Το σύμπαν έχει χιούμορ… Με την τουρκική Μπεσίκτας κληρώθηκε ο ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Champions League

Πλάνα του Oruc Reis δημοσίευσαν οι Τούρκοι από τα όρια της περιοχής της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας!

Ευρωπαίους και ΝΑΤΟ ενημερώνει ο Μητσοτάκης για την πολεμική ετοιμότητα της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Τουρκική εισβολή: Ομονοούντες οι Έλληνες, το ισχυρότερο τείχος!

Εκπρόσωπος Ερντογάν: «Ήμασταν έτοιμοι για κοινό ανακοινωθέν με την Ελλάδα, αλλά αυτή ανακοίνωσε συμφωνία με την Αίγυπτο»

Τσαβούσογλου: «Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου υποστηρίζει την τουρκική θέση για τα θαλάσσια δικαιώματα»

Στην γραμμή Παυλόπουλου ο Μητσοτάκης θέτει θέμα Τουρκίας στο ΝΑΤΟ!

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This