Παρασκευή 18/6/2021

Ιδού οι 7 κυρώσεις για τις οποίες έδωσε μάχη ο Νίκος Δένδιας

Στο τραπέζι των διήμερων συζητήσεών των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ, «έπεσαν» προτάσεις για μελλοντικές κυρώσεις προς την Άγκυρα, η οποία έως τώρα έχει κερδίσει αμέριστη ανοχή από την ΕΕ στις θηριώδεις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο κατάλογος που ανακοίνωσε προφορικά ο Ζοζέπ Μπορέλ και για τον οποίο έδωσε μάχη ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τις συναντήσεις σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο των τελευταίων ημερών, θα δεχτεί περαιτέρω διαμόρφωση και θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου, ώστε να αποφασίσουν οι ηγέτες των κρατών – μελών ποιες από αυτές θα υιοθετηθούν.

Ο κατάλογος κυρώσεων

  1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο

2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες

5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ