Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Δεν υπογράφουμε ρήτρα αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία!

Πέρα από τα ευχολόγια για την «σύσφιξη των ελληνογαλλικών σχέσεων» στον τομέα άμυνας, η σημαντικότερη διάσταση αυτών, δηλαδή η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής δεν υπάρχει καν στην ατζέντα!

Η ουσιαστικότερη διάσταση που θα έδινε το προβάδισμα στην χώρα μας απέναντι στην Τουρκία, από την περιβόητη ελληνογαλλική συνεργασία, δεν τίθεται καν ως θέμα προς συζήτηση. Μπορεί οι συζητήσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε εξέλιξη και το επίπεδο να είναι πολύ καλό, όμως το ουσιαστικό αντίκρισμα που θα θωράκιζε αμυντικά τη χώρα μας απέναντι στην τουρκική απειλή δεν φαίνεται να έρχεται. Και αυτό παρά τους διθυράμβους στο πρόσφατο παρελθόν και την αναβίωση του συνθήματος Ελλάς – Γαλλία συμμαχία.

Όπως επίσης και την σαφή πρόθεση της Γαλλίας να αντιταχθεί στην τουρκική επιθετικότητα, καθώς και ο Γάλλος πρόεδρος αλλά και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα πιέζεται και στο εσωτερικό με τους Γάλλους πολίτες να θεωρούν πλέον την Τουρκία ως απειλή ακόμα και για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ενώ λοιπόν οι συζητήσεις προχωρούμε για το θέμα των Ραφάλ – ουσιαστική συμφωνία ακόμα δεν έχει υπογραφεί – για την συντήρησή των Μιράζ, για τα γαλλικά μη επανδρωμένα που διαθέτουμε από το 2002, δεν υπάρχει στην ατζέντα το μείζον θέμα της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Και αυτό δεν είναι ευθύνη του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ούτε φυσικά πρόθεση του Νίκου Δένδια. Εξ όσων γνωρίζουμε, και οι δύο είναι υπέρμαχοι αυτής της εξέλιξης και το έχουν αποδείξει. Ο υπουργός εθνικής άμυνας της Ελλάδος μάλιστα είναι αποφασισμένος να ενισχύσει την γαλλική προσπάθεια κατά των ισλαμιστών τρομοκρατών με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Μαλί. Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με το γαλλικό υπουργείο εξωτερικών και τον υπουργό Le Drian για όλα τα σημαντικά θέματα, επιδιώκοντας Γαλλική στήριξη στις ελληνικές πρωτοβουλίες και αντιστρόφως.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ουσιαστική σύσφιξη των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας, πηγάζει δυστυχώς από την κορυφή του Μεγάρου Μαξίμου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ