Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

«Δεν λάβαμε καμία πρόσκληση» απαντάει το ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου

Το ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του απάντησε στα λεγόμενα Τσαβούσογλου για δήθεν έναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ η χώρα μας δεν έχει λάβει «ουδεμία πρόσκληση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών».

Νωρίτερα, ο  Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για έναρξη συζητήσεων, φυσικά χωρίς να κάνει ούτε βήμα πίσω στις τουρκικές επεκτατικές αξιώσεις.

«Εμείς είμαστε οικοδεσπότες, έτοιμοι για όλα»

«Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα» δήλωσε με θράσος και κυνισμό ο Τσαβούσογου.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί. Όταν το 2016 ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνομιλίες επέστρεψαν στην ατζέντα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές. Η Ελλάδα είπε ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου», ανέφερε.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών», απάντησε στον Τσαβούσογλου ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ