Όχι άλλες υποχωρήσεις! Το Cesme αλωνίζει στο Αιγαίο και η Ελλάδα αποδέχεται τετελεσμένα

Η ΕΕ δεν μπορεί να ασχοληθεί με την Τουρκία, τρέχει να επιβάλει κυρώσεις στη... Βενεζουέλα

Must Read

Μπορεί οι Τούρκοι να αλωνίζουν και πάλι στο Αιγαίο, η κυβέρνηση όμως επιμένει να ψάχνεται να επανεκκινήσει άμεσα τις διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Cesme, συνοδευόμενο μάλιστα από τουρκική φρεγάτα, έχει φτάσει ανοιχτά της Λήμνου, στο κέντρο της περιοχής που με παράνομη NAVTEX έχει δεσμεύσει η Άγκυρα μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος έχει αναλάβει τη διακριτική παρακολούθηση, αλλά η ελληνική πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να σηκώσει τους τόνους, αναμένοντας τη συμφωνία της Άγκυρας για την επανέναρξη των συζητήσεων.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι εφικτή η συνέχιση των συζητήσεων Αθήνας-Άγκυρας έπειτα από την έναρξη των ερευνών του Cesme, τόνισε χθες ότι «η παράτυπη NAVTEX για τη δραστηριότητα του υδρογραφικού πλοίου έχουμε πει ότι ήταν μια αχρείαστη ενέργεια που προφανώς δεν βοηθάει στη βελτίωση του κλίματος».

Η Ελλάδα, όπως είπε η κυρία Πελώνη, «σε κάθε περίπτωση και η κυβέρνηση, θα συνεχίσει να λέει ότι προσβλέπει σε κινήσεις προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και στον διάλογο». Επανέλαβε δε ότι «η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μια σειρά από ημερομηνίες στην τουρκική πλευρά για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών που θα γίνει στην Αθήνα και αναμένει την απάντησή της».

Και όλα αυτά, ενώ η συνοδεία του Cesme από πολεμικό πλοίο προφανώς και δίνει ακόμη σοβαρότερη διάσταση στην ήδη σοβαρή πρόκληση των Τούρκων, που δεν σταματούν να προκαλούν.

Σύμφωνα δε με διαρροές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας προς το κρατικό πρακτορείο Anadolu, η Τουρκία θεωρεί «προκλήσεις των Ελλήνων» τις όποιες εργασίες, έρευνες ή ασκήσεις γίνονται ακόμη και στην περιοχή βόρεια της Κρήτης μέχρι την Πελοπόννησο!

Κατά το Anadolu, «από την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η Ελλάδα συνέχισε να αυξάνει την ένταση στην περιοχή… Εχει πραγματοποιήσει πολλές δραστηριότητες από ασκήσεις έως υποβρύχιες αποστολές, που στοχεύουν στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και συνέχισε την ασυμβίβαστη στάση της» ανέφεραν πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Το ερευνητικό σκάφος Cesme ξεκίνησε, όπως υποστήριξε η τουρκική πλευρά, την επιστημονική και τεχνική του έρευνα σχετικά με την υδρογραφία στα διεθνή ύδατα του βορείου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, πληθαίνουν οι φωνές που διερωτώνται για την αξία που έχει αυτή τη στιγμή ο διάλογος με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιμένει να κάνει τα δικά του, με μόνο του γνώμονα να ξεπεράσει ανώδυνα και τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπου, θεωρητικά τουλάχιστον, θα συζητηθούν οι ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της χώρας του.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι, με φόντο και τις τελευταίες προκλήσεις των Τούρκων, δύσκολα μπορεί να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη στον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών. Πάντως, η χώρα μας, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, θα προσέλθει για ακόμη μία φορά με ειλικρινή διάθεση, συζητώντας για τη μία και μοναδική εκκρεμότητα, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Θράσος από Ερντογάν! Παρουσίασε τη χώρα του ως… θύμα της Ελλάδας

Προκαλώντας ξανά χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώπιον στελεχών του κόμματός του σε συνέδριο που έγινε στη Σμύρνη, έσπευσε να παρουσιάσει τη χώρα του ως… θύμα της Ελλάδας, μιλώντας χαρακτηριστικά για «εισβολή» στρατών στην Ανατολία πριν από έναν αιώνα.

«Η επίθεση κάποτε από ορισμένους στρατούς αποτελεί απόπειρα εισβολής στα εδάφη μας. Ο ενθουσιασμός να μας καταστήσουν αιχμαλώτους τους στην Ανατολία, αν είναι δυνατόν, που άρχισε με την εισβολή στη Σμύρνη» είπε ο «σουλτάνος».

Τονίζοντας ότι «το έθνος μας, το οποίο μετέτρεψε τη Συνθήκη των Σεβρών σε κουρελόχαρτο στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, ενίσχυσε την παρουσία του στην Ανατολία. Οσοι συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να εισβάλουν σε αυτή την ιερή γη με τους στρατούς τους κατέφυγαν σε νέες, ύπουλες μεθόδους».

Την ώρα όμως που ο Ερντογάν βλέπει… προκλήσεις εκ μέρους της Αθήνας, οι Ευρωπαίοι επιμένουν να κάνουν ότι δεν βλέπουν, από τη δική τους πλευρά, την παρουσία του Cesme στο Αιγαίο. Και αντί να βάλουν, όπως οφείλουν, «χέρι» στον Τούρκο πρόεδρο, υπερασπιζόμενοι τις ευρωπαϊκές αξίες και μια χώρα-μέλος της Ε.Ε., κυνηγούν τον… Μαδούρο! 

Όπως έγινε γνωστό, λοιπόν κι όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις σε 19 υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Νίκολας Μαδούρο για τον ρόλο τους -όπως τονίζεται- σε ενέργειες και σε αποφάσεις που πλήττουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα.

Με την απόφαση αυτή, η οποία επικυρώθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των «27» που συνεδρίασαν χθες, αυξάνεται στους 55 ο συνολικός αριθμός των αξιωματούχων της κυβέρνησης Μαδούρο στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ε.Ε. (απαγόρευση ταξιδιών στις χώρες της Ε.Ε. και «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων τους στην επικράτεια της Ενωσης).

Συγχρόνως, τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν να προβούν στην επιβολή κυρώσεων σε τέσσερις υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους, ως απάντηση στη φυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This