Υποκρισία Ερντογάν: Έδωσε «εντολή» στους μετανάστες να μην περνάνε το Αιγαίο, γιατί είναι… επικίνδυνο! (video)

Must Read

Μετά τη δική μας απαγόρευση ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε τη δική του εντολή στην τουρκική ακτοφυλακή να μην επιτρέπει πλέον σε μετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προφανώς για τους δικούς του λόγους. Αυτό ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η τουρκική ακτοφυλακή, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται, επειδή αυτό είναι επικίνδυνο. Ενώ η αρχή της μη παρέμβασης με τους παράτυπους μετανάστες, που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία παραμένει να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής, που επικαλείται ένα προεδρικό διάταγμα, του οποίου την εφαρμογή θα επιβλέψει το υπουργείο Εσωτερικών.

Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα μεταβεί για μονοήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, ενώ χθες είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Τα θέματα ήταν δύο, βέβαια: οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ιντλίμπ της Συρίας και οι μετανάστες και πρόσφυγες, που επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Ο Ερντογάν θεώρησε υποχρέωσή του να υπενθυμίσει στον κ. Πλένκοβιτς ότι η ΕΕ υποχρεούται να παράσχει την απαραίτητη προστασία στους πρόσφυγες, που έχουν φτάσει στα σύνορά της, τηρώντας τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Επίσης τόνισε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν θα εξαλείψει την ευθύνη ευρωπαϊκών χωρών, που υπάρχει με βάση το διεθνές δίκαιο.

Έβρος, 9 μέρες μετά

Μετά από εννιά ημέρες πολιορκίας των ελληνοτουρκικών συνόρων, ο Έβρος παραμένει σε επαγρύπνηση. Χθες, Τούρκοι αστυνομικοί έριξαν, αναίτια, χημικά στους Έλληνες αστυνομικούς, ενώ διάσπαρτες ομάδες μεταναστών δεν σταμάτησαν να προσπαθούν να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος. Πιο αργά άναψαν και φωτιές.

 

Σήμερα, Σάββατο, από το πρωί πέφτουν δακρυγόνα και καπνογόνα από τουρκικής πλευράς στις Καστανιές, με την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική.

Το περιστατικό που δείχνει το πόσα επικίνδυνα και παράλογα έχουν γίνει τα πράγματα, όμως, συνέβη γύρω από τη Λέσβο. Συγκεκριμένα, στη θαλάσσια περιοχή του νησιού, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής παρενόχλησε με επικίνδυνους ελιγμούς σκάφος του δικού μας Λιμενικού. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε για κάποια λεπτά να αγγίζει σχεδόν με την πλώρη του την πρύμνη του ελληνικού σκάφους, ενώ και τα δύο έτρεχαν με μεγάλη ταχύτητα.

Η μόνη ηλιαχτίδα φωτός στην υπόθεση είναι το προειδοποιητικό μήνυμα του αρμόδιου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προς τους μετανάστες: «Αν κάποιος σας πει πως μπορείτε να πάτε στα σύνορα, επειδή τα σύνορα είναι ανοικτά, και πως μπορείτε να πάτε ελεύθερα στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αυτό δεν είναι αλήθεια».

Εν τω μεταξύ, τόσο μεγάλος είναι ο ζήλος της Τουρκίας να στρέψει τους παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα, που λέγεται πως οι 1.000 Τούρκοι της στρατοχωροφυλακής έχουν εντολή να τους οδηγήσουν στα μυστικά κι αφύλακτα περάσματα, προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This