Τουρκία και Αίγυπτος προχώρησαν στην υπογραφή δύο επιστολών προθέσεων για την ενίσχυση της στρατιωτικής και αμυντικής τους συνεργασίας, σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη σταδιακή επαναπροσέγγιση των δύο χωρών και προκαλεί προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς η Άγκυρα επιχειρεί να επιστρέψει δυναμικά στο αιγυπτιακό περιβάλλον και να ενισχύσει τον ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η συμφωνία αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας και Αιγύπτου μετά από μια μακρά περίοδο έντασης, με τις δύο πλευρές να επιδιώκουν πλέον τη δημιουργία σταθερών μηχανισμών συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, τις ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία.
Οι δύο συμφωνίες Άγκυρας και Καΐρου
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, αντιστράτηγος Ασράφ Σάλεμ Ζάχερ, υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες ανάμεσα σε ανώτατες στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων σε διαφορετικούς τομείς.
Türkiye ve Mısır, Doğu Akdeniz’deki enerji ve güvenlik dengelerini değiştirecek kapsamlı savunma işbirliği anlaşmaları imzaladı.https://t.co/3hfIKSDXx1 pic.twitter.com/e3nxY7oaGq
— İstihbarat Haberleri – Intelligence News (@rasimasker) July 15, 2026
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Ο Αιγύπτιος υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Χαλούκ Γκιοργκιούν, όπου υπογράφηκε δεύτερη επιστολή προθέσεων που αφορά τη δημιουργία πλαισίου συνεργασίας για την ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων και κοινών δράσεων στον συγκεκριμένο τομέα.
Η νέα αυτή συμφωνία έρχεται ως συνέχεια της Συμφωνίας-Πλαισίου Στρατιωτικής Συνεργασίας που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο τον Φεβρουάριο, σηματοδοτώντας την προσπάθεια των δύο χωρών να αφήσουν πίσω τους την περίοδο αντιπαράθεσης.
Η ανησυχία της Αθήνας για την τουρκική επιστροφή στο Κάιρο
Η ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών Τουρκίας και Αιγύπτου αποτελεί εξέλιξη που παρακολουθεί με προσοχή η Αθήνα, καθώς η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια είχε επενδύσει σε μια στρατηγική σχέση με το Κάιρο, η οποία βασίστηκε στη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ελληνοαιγυπτιακή προσέγγιση είχε αποτελέσει έναν από τους βασικούς άξονες της ελληνικής διπλωματίας, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Αιγύπτου και Τουρκίας βρίσκονταν σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.
Ωστόσο, η σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων Άγκυρας και Καΐρου αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή. Η Τουρκία επιχειρεί να επανακτήσει την επιρροή της στην Αίγυπτο και να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στην ελληνική πλευρά.
Ο ρόλος της υπόθεσης της Μονής Σινά
Στο νέο αυτό περιβάλλον, η Αθήνα καλείται να διαχειριστεί και τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις με το Κάιρο, με την υπόθεση της Μονής Σινά να αποτελεί ένα από τα ζητήματα που προκάλεσαν αντιδράσεις στην Αίγυπτο.
Η αιγυπτιακή πλευρά είχε εκφράσει προβληματισμούς για τους χειρισμούς γύρω από το ζήτημα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πιο δύσκολο κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Παρότι Ελλάδα και Αίγυπτος εξακολουθούν να διατηρούν σημαντικούς διαύλους επικοινωνίας και κοινά συμφέροντα, η νέα στρατιωτική προσέγγιση Καΐρου και Άγκυρας δείχνει ότι η Τουρκία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί κάθε περιθώριο για να ενισχύσει τη θέση της.
Δείτε επίσης:
- Στο Καπιτώλιο ο Χουλουσί Ακάρ για τα F-35
- Το πρώτο ελληνικό οπλισμένο UCAV είναι γεγονός – Το KERVEROS ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμαστικές βολές
- Ισραήλ: Στον «πάγο» η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων – Αναβλήθηκε η ψηφοφορία στην Κνεσέτ






