Σάββατο 19/6/2021

Ο Γιαϊτζί αποχώρησε, το δόγμα παραμένει

Πριν από λίγες ημέρες υπέβαλε την παραίτησή του ο επιτελάρχης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού (ΤΠΝ) Τζιχάντ Γιαϊτζί, ο οποίος έγινε γνωστός και στην Ελλάδα ως ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας», την πολιτικής της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και των καταστροφικών για την Κύπρο και την Ελλάδα τουρκολυβικών μνημονίων.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, σύμφωνα με τα ειωθότα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ) αλλά και στους στρατούς όλου του κόσμου με τον ως άνω κύριο φαινόταν εδώ και καιρό από τον τρόπο που παρουσιαζόταν ο ίδιος στα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά και από το γεγονός ότι μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο έγραψε πέντε βιβλία, τα οποία στην ουσία περιγράφουν την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στη γραμμή Ιράκ – Συρία – Αν. Μεσόγειος – Κύπρος – Λιβύη – Κρήτη – Αιγαίο.

Έχει σημασία να δούμε τους τίτλους των βιβλίων αλλά και τους εκδοτικούς οίκους που τα εξέδωσαν:

• «H έννοια της Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης με ερωτήσεις και απαντήσεις» (Sorular ve Cevaplar ile Mόnhas?r Ekonomik Bφlge (MEB) Kavram?, Dr. Tόmamiral Cihat Yayc?, Γενικό Επιτελείο Ναυτικού / Ναυτικό Μουσείο, Ιούλιος 2019

• «Η σημασία της Μέσης Ανατολής και οι πόλεμοι που έλαβαν χώρα στο Ιράκ» (1990-2003), εκδόσεις KOZMOSTAR, Σεπτέμβριος 2019

• «Η Τουρκία είναι θαλάσσιος γείτονας με τη Λιβύη», εκδόσεις ASAM, Νοέμβριος 2019

• «Ο αγώνας για το μοίρασμα της Αν. Μεσογείου και η Τουρκία», Φεβρουάριος 2020, Ιδρυμα Τουρκικής Ιστορίας

• «Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας (Προβλήματα του Αιγαίου) μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις», εκδόσεις KIRMIZI KED?, Απρίλιος 2020

Το πρώτο βιβλίο το εξέδωσε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, το τρίτο το ημικρατικό ίδρυμα στρατηγικών αναλύσεων ASAM και το τέταρτο το ημικρατικό Ίδρυμα Τουρκικής Ιστορίας.

Αυτά που έχει να παρατηρήσει κανείς είναι τα εξής:

Πρώτον, ένας ανώτατος αξιωματικός που υπηρετεί ως επιτελάρχης σε έναν κλάδο των ενόπλων δυνάμεων συγγράφει και εκδίδει πέντε βιβλία μέσα σε δέκα μήνες. Δεύτερον, όλα τα βιβλία είναι στην ουσία ο προάγγελος της τουρκικής επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής, που ασκείται ουσιαστικά από τις ένοπλες δυνάμεις. Τρίτον, τα βιβλία αυτά αλλά και ο συγγραφέας τους προωθούνται σκανδαλωδώς από τα κυβερνητικά ΜΜΕ, σε βαθμό που προκαλεί αντιδράσεις στους συναδέλφους του στο πολεμικό ναυτικό αλλά και στις ένοπλες δυνάμεις και στο υπουργείο άμυνας γενικότερα.

Τελικώς, αυτός ο τρίτος παράγων ήταν που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ξήλωμά του από τη θέση του επιτελάρχη, στη διενέργεια εις βάρος του προανάκρισης για εμπλοκή του σε κάποιον διαγωνισμό του ΤΠΝ και τελικά στην υποβολή παραίτησης, που έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν. Αυτά είναι ξερά τα γεγονότα.

Πρέπει, όμως, να σημειώσω ότι όσα συνέβησαν στο πρόσωπο που Τζιχάντ Γιαϊτζί δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκουρντενίζ, πριν από μερικές εβδομάδες, έγραψε άρθρο στην εφημερίδα «Αϊντινλίκ» και έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη, με την οποία «κάρφωνε» ανοιχτά τον Γιαϊτζί ότι ιδιοποιείται τη συλλογική δουλειά πολλών επιτελών, οι οποίοι εργάστηκαν τουλάχιστον δέκα χρόνια αδιαλείπτως για να συνταχθούν το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως και τα μνημόνια με τη Λιβύη. Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά. Κυρίως για δύο πολύ σοβαρούς λόγους, που φυσικά αφορούν την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο πρώτος γιατί ακούστηκαν και γράφτηκαν σχόλια για το ξήλωμα του «αρχιτέκτονα της “Γαλάζιας Πατρίδας” και των τουρκολυβικών μνημονίων», συνοδευόμενα από υποθέσεις και ερωτήματα κατά πόσον αυτό αποτελεί προάγγελο αλλαγής πολιτικής από πλευράς Τουρκίας στα ζητήματα που πραγματεύεται στα βιβλία του.

Θα απαντήσουμε κατηγορηματικά: Όχι, η πολιτική της Τουρκίας αποφασίζεται έπειτα από σοβαρές διεργασίες, ζυμώσεις και ανταλλαγή απόψεων που γίνεται στα επιτελεία και τα θεσμικά όργανα του τουρκικού κράτους, παρουσιάζεται ως σχέδιο στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και από κει και πέρα γίνεται πολιτική του τουρκικού κράτους, το οποίο οφείλει να τη στηρίζει πολιτικά, διπλωματικά, στρατιωτικά, ακόμα και σε επίπεδο κοινωνίας.

Ο δεύτερος γιατί έχω διαβάσει τα δύο από τα πέντε βιβλία και θεωρώ ότι είναι επείγουσα ανάγκη να μεταφραστούν άμεσα και να μοιραστούν στα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας, Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Έχουμε να διδαχτούμε πολλά και να περιμένουμε στη γωνία…

Κλείνοντας το παρόν άρθρο, θα ήθελα να επισημάνω την επιστολή που απέστειλε η Συρία στον ΟΗΕ, με την οποία τινάζει στον αέρα το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Πόσο λογικό ακούγεται στα αυτιά του απλού Ελληνα πολίτη η Ελλάδα να μη διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Συρία και να είναι «σύμμαχος» με την Τουρκία, η οποία επιδιώκει τη διάλυση της πατρίδας μας;

Καλό είναι το ΝΑΤΟ, καλές η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως οι συμμαχίες γίνονται με χώρες με τις οποίες ορίζεται ένα κοινό όφελος και όχι λυκοσυμμαχίες με αμετανόητους γενοκτόνους, που συνεχίζουν τις γενοκτόνες πολιτικές τους με όρους 21ου αιώνα και θέλουν να σε διαλύσουν. Καλό είναι, λοιπόν, να αφυπνιστούμε και να κανονίσουμε τις σχέσεις μας με φίλους και… συμμάχους, πριν είναι πολύ αργά.

Υπενθυμίζω ότι η κίνηση του συλλόγου που αγωνίζεται για τον παντουρκισμό να προσφύγει και να καταθέσει φάκελο στον ΟΗΕ, στην Ε.Ε. και στα διεθνή δικαστήρια, ανάμεσα στα οποία και το ΕΔΑΔ, διεκδικώντας την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα (και όχι 12 νησιά) και τα νησιά του Αιγαίου, στηρίζεται σε αυτά που γράφει ο Γιαϊτζί στα βιβλία του. Και μπορεί ο Γιαϊτζί να έφυγε, είναι όμως εκεί, στο βαθύ τουρκικό κράτος, όλα όσα έχει συμπεριλάβει στα βιβλία του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ