Ατελείωτο δούλεμα με το «λεφτόδεντρο»

Must Read

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Ο Γιώργος Χαρβαλιάς είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα γεωστρατηγικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη. Ολοκλήρωσε τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε για μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Επειδή τις τελευταίες μέρες πήξαμε στην ανοησία μαζί με τα… σιρόπια για την, τάχα μου, επική διαπραγμάτευση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ηρωική στάση του πατριώτη Σχοινά, που καθάρισε την μπουγάδα για λογαριασμό μας, τη φιλευσπλαχνία των Γερμανών, που αποφάσισαν να μας ελεήσουν, και διάφορες τέτοιες, απολύτως fake, «ειδήσεις» μιας αναίσχυντης αλλά αθρόα επιδοτούμενης προπαγάνδας, οφείλω να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

  • Από τον Γιώργο Χαρβαλιά

Γερμανικό «λεφτόδεντρο» δεν θα υπάρξει για τον κοσμάκη. Η προσδοκία για ξαφνικό χρήμα από το παράθυρο που καλλιεργεί ανεύθυνα η κυβέρνηση είναι αβάσιμη και εντελώς εξωπραγματική. Λεφτά θα αρπάξουν στα σίγουρα κάποιοι επιτήδειοι που ξέρουν καλά τα μονοπάτια στις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι συγκεκριμένων λόμπι, μελετητικές εταιρίες που συντάσσουν προτάσεις ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και γενικώς όλοι οι καλικάντζαροι μεσάζοντες που σιτίζονται από τα εκάστοτε ΕΣΠΑ.

Οι κλάδοι που πραγματικά θα ευνοηθούν είναι πολύ συγκεκριμένοι. Όσοι συμπλέουν, αυστηρά και μόνον, με τα συμφέροντα της Γερμανίας που φτιάχνει τον οικονομικό σχεδιασμό της επόμενης οκταετίας για λογαριασμό όλων των υπολοίπων. Έχεις νταραβέρι με ανανεώσιμες; Θα πάρεις. Βρήκες τρόπο να παρακάμψεις τις αντιδράσεις του κόσμου για να γεμίσεις τα νησιά ανεμογεννήτριες; Θα πάρεις. Ξήλωσες τα αμπέλια για να βάλεις φωτοβολταϊκά; Θα πάρεις. Πουλάς ηλεκτρικά σκούτερ, πατίνια και αυτοκίνητα σαν κι αυτό που απέκτησε ο πρωθυπουργός; Θα πάρεις. Έχεις start-up, κατά προτίμηση ψηφιακή, που να αρέσει και στον Πιερρακάκη; Θα πάρεις. Είσαι χρεοκοπημένος ξενοδόχος που φιλοξενείς Γερμανούς τουρίστες με βραχιολάκι; Θα πάρεις. Είσαι πάροχος τηλεφωνίας και βρήκες τρόπο να διαφημίσεις πόσο καλό για την υγεία είναι το 5G, αρκεί να μην είναι κινεζικό; Θα πάρεις κι εσύ.

Οι υπόλοιποι… γλαρόσουπα. Το είπαν, άλλωστε, και οι γκουρού του επιτελικού κράτους: «Τα λεφτά αυτά δεν πρέπει να πάνε σε κομμωτήρια και σουβλατζίδικα». Ε, ναι. Τres banal… Μόνο που τα κομμωτήρια, τα καφενεία και τα σουβλατζίδικα είναι οι επιχειρήσεις του κοσμάκη. Αυτές δεν θα πάρουν ούτε σεντ, οφείλω να σας επισημάνω.

Και οι υπόλοιποι, όμως, ας μη βιάζονται πολύ να πανηγυρίσουν, όπως ο πρωθυπουργός. Που σαν να ανακάλυψε τίποτα χρυσές λίρες στο σεντούκι της γιαγιάς του, υποσχέθηκε κιόλας ότι θα φερθεί υπεύθυνα και δεν θα τις ξοδέψει σαν νεόπλουτος.

Ας περιμένει λίγο κι αυτός μέχρι να έρθουν τα λεφτά από το ελικόπτερο. Γιατί αυτά που ανακοίνωσε η κυρία Ούρσουλα και αναμάσησε η ορντινάντσα της, ο Σχοινάς, είναι απλώς κάποια πρώτα σχέδια επί χάρτου που θα περάσουν από τη βάσανο των δασκαλεμένων (από την Καγκελαρία) «σκληρών» του Βορρά. Το παραμύθι, το θεατριλίκι και η σικέ διαμάχη θα συνεχιστούν κάνα εξάμηνο ακόμη, μέχρι να το πάει ακριβώς εκεί που θέλει η γερμανική προεδρία για να τη χειροκροτήσουν οι χαχόλοι. Αλλά μέχρι να αποφασίσει πού ακριβώς θέλει να το πάει, δεν θα κουνιέται φύλλο.

Λεφτά δεν υπάρχουν, λοιπόν, ως το τέλος του έτους που θα ολοκληρωθεί η προεδρία του Βερολίνου. Ύστερα το πακέτο, με άγνωστη ακόμη αναλογία δανείων και «εποπτευόμενων» επιχορηγήσεων, θα πάει πακέτο με τον διευρυμένο προϋπολογισμό 2021-27, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε καιρό μπροστά μας μέχρι να γεμίσουν οι τσέπες μας. Από το 2021 και βλέπουμε…

Όσο για αυτούς που δεν περιλαμβάνονται στις επενδυτικές προτεραιότητες των Γερμανών, την οικολογική μετάβαση, την ψηφιακή επανάσταση και τα άλλα πράσινα άλογα του «Νext Generation EU» (έτσι το ονόμασε η Ούρσουλα…), ας πρόσεχαν. Αυτοί οι πληβείοι με τα κομμωτήρια και τα σουβλατζίδικα θα πρέπει επιτέλους να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Το είπε ο πρωθυπουργός και για μερικές χιλιάδες εργαζομένους στις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της δυτικής Μακεδονίας: «Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να βρουν τώρα κάτι άλλο να κάνουν». Σωστά. Ήρθε η ώρα να βολευτούν οι γερμανικές επιχειρήσεις. Το ξεκαθάρισε και αυτό δυστυχώς ο Μητσοτάκης στην «Bild», αλλά είναι τόσο υποτιμητικό για Ελληνα πρωθυπουργό, που ντρέπομαι και να του το αποδώσω…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στίγκας για το «μπλόκο» στους Σπαρτιάτες: «Δυνάμεις του σκότους μας απέκλεισαν»

Για σκοτεινές δυνάμεις και παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη δικαιοσύνη έκανε λόγο ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, μετά...

More Articles Like This