Το πρώτο τεστ θετικό, τα δύσκολα έπονται

Must Read

Αν και η Χαλκιδική δεν είναι Μάτι, η έκταση της καταστροφής και της έντασης των φαινομένων δεν είναι συγκρίσιμα, ωστόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε τις εξετάσεις: η αντίδρασή της ήταν άμεση και στον βαθμό που ήταν δυνατόν αποτελεσματική. 

  • Από τον
    Σπύρο Γκουτζάνη

Αντίστοιχα ικανοποιητική ήταν και η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει απλώς τις δράσεις της κυβέρνησης και να αφήνει την σχετική αιχμή «σημασία έχει η επιχειρησιακή ετοιμότητα και όχι η επικοινωνία». Εάν εκληφθεί ως ένα πρώτο τεστ η κυβέρνηση το πέρασε. 

Γενικότερα η κυβέρνηση ξεκινώντας από την σύντομη και ουσιαστική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο έδωσε από την αρχή κάποια θετικά δείγματα. Οι υπουργοί πήραν από την πρώτη ημέρα μετά την ορκωμοσία τους από έναν φάκελο όπου περιγράφονται οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου τους. Δείχνει αυτό αν μη τι άλλο ότι υπήρξε στοιχειώδης προεργασία. 

Ίσως η σημαντικότερη αλλαγή που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης, εποπτείας και υποβοήθησης του κυβερνητικού έργου ανά τομέα. Το σύστημα δεν είναι καινούργιο. Στην πραγματικότητα το σχετικό λογισμικό υπάρχει από το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά -δεν είναι ακριβώς το ίδιο-, αλλά δεν λειτούργησε, γιατί στην Ελλάδα οι καθημερινές πολιτικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες υπερβαίνουν ακόμη και το καλύτερο λογισμικό.Φυσικά και το καλύτερο ηλεκτρονικό σύστημα δεν υποκαθιστά την πολιτική. Γιατί το σύστημα ανά υπουργείο θα βγάζει κόκκινη σημαία όταν μία προγραμματισμένη δράση, πχ μία υπουργική απόφαση δεν εκδίδεται εντός του προβλεπομένου χρονοδιαγράμματος, και θα εμφανίζεται αυτομάτως στο άλλο άκρο στο γραφείο του πρωθυπουργού. Το βασικό ερώτημα όμως είναι ποιος θα αποφασίσει για την συγκεκριμένη δράση και θα θέτει το χρονοδιάγραμμα, όπως επίσης ποιος θα αξιολογεί την αποτελεσματικότητά της πέρα από το τυπικό της έκδοσης μία κανονιστικής απόφασης. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι οι δύο τοποτηρητές, σύνδεσμοι όπως λέγονται εξωραϊσμένα, που τοποθετεί ανά υπουργείο η προεδρία της κυβέρνησης και η οποία προβλέπεται να εξελιχθεί σε παντοδύναμο επόπτη. 

Η μεγαλύτερη δυσκολία όμως που θα αντιμετωπίσει η παρούσα κυβέρνηση είναι ο ώσμωση και ως εκ τούτου η καλή συνεργασίας, υπουργών που στην πλειονότητά τους είναι πολιτικοί και προέρχονται από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, με τους υφυπουργούς οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι εξωκοινοβουλευτικοί και οι περισσότεροι τεχνοκράτες, προσωπικές επιλογές -δίχως πολιτικά διαπιστευτήρια- του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εικάζεται βάσιμα ότι ως γνώστες της αγοράς τοποθετήθηκαν για να τρέξουν συγκεκριμένα πρότζεκτ, από το Ελληνικό μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον οι άνθρωποι που αποτελούν την προεδρία της κυβέρνησης, κανείς τους δεν ήταν πολιτικός. Τεχνοκράτες οι οποίοι θα επιτηρούν πολιτικούς και θα συνεργάζονται με υφυπουργούς επίσης τεχνοκράτες με καθορισμένες αρμοδιότητες και προικισμένους με «συντρέχουσα» νομοθετική πρωτοβουλία δηλαδή κατά περίπτωση θα μπορούν να αντιπαρέρχονται τους προϊσταμένους υπουργούς τους και να υποβάλλουν νομοσχέδια, σε συνεννόηση με το γραφείο του πρωθυπουργού. Το αν θα το ανεχθούν οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» πολιτικοί προϊστάμενοι είναι ζητούμενο και όχι δεδομένο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ψεύδεται πάλι για την ακρίβεια ο υπ. Ανάπτυξης!

Τη δική του πραγματικότητα για την εικόνα που επικρατεί στην αγορά επιχειρεί να παρουσιάσει ακόμα μία φορά ο Κώστας...

More Articles Like This