Εφιαλτικό μέλλον βλέπει ο Ρουμπινί!

Must Read

Φοβάμαι ότι η καταστροφή και οι τεράστιες απώλειες θα σηματοδοτήσουν τη δεκαετία του ‘20.

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

Ίσως η παγκόσμια οικονομία να είναι πιο βιώσιμη μετά. Αλλά για τώρα η κατάσταση θα είναι ζοφερή»! Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί δεν κρύβει την απαισιοδοξία του για τις επώδυνες επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Ο αποκαλούμενος και «δρ Αποκάλυψη» οικονομολόγος -αν και ο ίδιος προτιμά το «δρ Ρεαλιστής»-, που είχε προβλέψει τη φούσκα των ακινήτων και τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 δεν βλέπει ελπίδα για ταχεία ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία.

Ο 62χρονος καθηγητής στο Stern School of Business στη Νέα Υόρκη ήταν άλλωστε μεταξύ εκείνων των οικονομολόγων που προειδοποίησαν νωρίς ότι ο κορονοϊός θα παραλύσει την οικονομία.

«Η σημερινή κρίση είναι ακόμη μεγαλύτερη από τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930» λέει. «Πολλοί πιστεύουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει και πάλι εξίσου γρήγορα, αλλά αυτό είναι λάθος» εκτιμά ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη Αμερικανός καθηγητής θεωρεί ακόμη ότι μπορεί «οι επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω πακέτα οικονομικής τόνωσης και ανάκτησης κερδών, πιστεύοντας ότι η οικονομία θα ανακάμψει σε σχήμα V», αλλά -όπως λέει- για τους απλούς ανθρώπους αυτό δεν σημαίνει τίποτα. «Η Γουόλ Στριτ, οι μεγάλες εταιρίες, οι τράπεζες και οι εταιρίες τεχνολογίας ειδικότερα θα επιβιώσουν από την κρίση γιατί το κράτος δεν θα τις αφήσει ποτέ κάτω.

Θα απολύσουν ανθρώπους, θα μειώσουν το κόστος και στο τέλος θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στην αγορά από πριν. Αλλά αυτό που αποκαλούμε Main Street, δηλαδή οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Απλώς χρεοκοπεί. Εκτιμώ ότι κάθε δεύτερο εστιατόριο στη Νέα Υόρκη θα πρέπει να κλείσει, αλλά τα McDonald’s θα επιβιώσουν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει μια μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία το 40% των Αμερικανών δεν έχει 400 δολάρια σε μετρητά για να προετοιμαστεί για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ζούμε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης τώρα. Το σύστημα είναι άρρωστο και για τον λόγο αυτό οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους».

Ο Ρουμπινί είναι απαισιόδοξος και για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Δηλώνει πως δεν εκπλήσσεται με το πακέτο των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία. «Σε τελική ανάλυση, έχει να κάνει με την ίδια την ύπαρξη της ευρωζώνης. Χωρίς μια πράξη αλληλεγγύης, η Ιταλία, ειδικότερα, θα καταρρεύσει και θα εγκαταλείψει την κοινή ζώνη νομίσματος. Τότε όλα θα τελείωναν».

Σύμφωνα με τον Ρουμπινί, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σωστή ιδέα, αλλά… λείπουν δύο κρίσιμες προϋποθέσεις: «Πρώτον, η κοινοτικοποίηση των χρεών – το χρέος της Ιταλίας εξακολουθεί να είναι χρέος της Ιταλίας. Και, δεύτερον, ένας κοινός προϋπολογισμός της Ε.Ε. σημαντικού μεγέθους, δηλαδή 20% ή 30% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και όχι, όπως συμβαίνει τώρα, μόλις 2%».

Απλές αλήθειες, που δεν χρειάζεται να έχει κανείς το βεληνεκές ενός Ρουμπινί για να καταλάβει, αλλά, όταν διατυπώνονται από τα χείλη ενός εκ των πιο σημαντικών οικονομολόγων στον κόσμο, αποκτούν άλλη διάσταση. Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί όχι μόνο θα επιβιώσουν της κρίσης, αλλά θα γιγαντωθούν περισσότερο, ενώ οι μικρομεσαίες εταιρίες κινδυνεύουν με συντριβή! Αν η ζήτηση δεν αυξηθεί γρήγορα, υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθεί ένα κύμα πτώχευσης και απολύσεων. Όσο δε για τους εργαζομένους; Όλα τα βάρη στις πλάτες τους. Όπως λέει στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» ο Χοσέ Γκαρθία – Μοντάλβο, καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Οικονομικών της Βαρκελόνης, αυτό που συμβαίνει στις αρχές του 21ου αιώνα θα καταγράφεται στο μέλλον στα βιβλία της οικονομικής ιστορίας ως μια ιδιαίτερα ταραχώδης περίοδος.

«Η κρίση του 2008 έπληξε τα θεμέλια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα. Από το 2010 η οικονομική κατάρρευση της νότιας Ευρώπης, που οδήγησε στη “διάσωση” της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας σχεδόν εκτροχίασε το ενιαίο νόμισμα. Και σε αυτά ήρθε να προστεθεί ο κορωνοϊός, ο οποίος έχει ωθήσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε πρωτοφανή επίπεδα σε εποχή ειρήνης». Και για πολλούς ηγέτες σε όλον τον κόσμο η πανδημία αποτελεί, δυστυχώς, μια μεγάλη ευκαιρία για να αφαιρεθούν, και μάλιστα βιαίως, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες…

Την ίδια ώρα, στην ταινία τρόμου που ζούμε με την πανδημία και τη μεγάλη υποχώρηση του ΑΕΠ, η υφήλιος βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα… βουνό δημόσιου χρέους που γιγαντώνεται όλο και περισσότερο. Όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών Μελετών, «το παγκόσμιο ποσό δημόσιου και ιδιωτικού χρέους θα αυξηθεί από 255 σε 325 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2025. Με το ελληνικό δημόσιο χρέος να εκτινάσσεται έως και στο 200%, θα πρέπει να ανέβουμε δηλαδή σε άλλο ένα… Έβερεστ και ενδεχομένως χωρίς σχοινί…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αμετανόητος ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του, επιμένει πως δεν έχει καμία ευθύνη για το έγκλημα στα Τέμπη!

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε επιτέλους και μίλησε στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά...

More Articles Like This