Οικογενειοκρατίας το ανάγνωσμα

Must Read

Του χάρισαν του μικρού μια πρωτεύουσα για να… παίζει και τώρα άπαντες πληρώνουν τα σπασμένα…

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Χριστουγεννιάτικος φωτισμός Αθηνών με… σήματα Μορς. Καμιόνι με Πρωτοψάλτη μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου. Συνωστισμός, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, σε εγκαίνια πλατείας Ομονοίας. Μποτιλιάρισμα έως την Καλλιθέα ένεκα «Μεγάλου Περιπάτου» και αντιμετώπισης της Αθήνας σαν παιδούπολη. Ο Κώστας Μπακογιάννης παράγει περισσότερα φιάσκο απ’ όσα μπορούμε να καταναλώσουμε. Γιατί τα παράγει; Επειδή τον ψήφισαν· και τον ψήφισαν επειδή τον λένε Μπακογιάννη.

Παράξενη η ζωή των ανθρώπων. Μπορεί μερικοί απ’ αυτούς να περάσουν -δίχως να το θελήσουν- μια επίπονη διαδικασία πολιτικής αφύπνισης, ίσως και φώτισης, εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους στη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος της Καλλιθέας. Εκεί, πολιορκούμενοι από τη βιασύνη, το στρες, τα νεύρα, την αγανάκτηση και βλέποντας να αχνοφέγγει το θολό φως της απελπισίας, μπορεί να κάνουν την απλή σκέψη: «Καλά να πάθω. Ψήφισα σαν ημίονος κάποιον επειδή είναι γόνος».

Και, όντως, ο Κώστας Μπακογιάννης φέρει ως πολύτιμο φορτίο το επίθετό του. Αν το καλοσκεφτούμε, είναι πιθανό να καταλάβουμε ότι, ψηφίζοντας κάποιον ή κάποια λόγω επιθέτου και καταγωγής, διαιωνίζουμε το βασικό πρόβλημα της Τουρκοκρατίας: τον κοτζαμπασισμό. Αναγνωρίζουμε σε μερικές φάρες και σόγια το δικαίωμα να αντιμετωπίζουν τη χώρα σαν οικογενειακό φέουδο. Η ψήφος σε γόνους και επιγόνους ταυτόχρονα αποτελεί και δήλωση παραίτησης της διεκδίκησης μιας καλύτερης κοινωνικής θέσης και της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης για λογαριασμό των επόμενων γενεών των «ασήμαντων».

Αν με την ψήφο σου διορίζονται στις θέσεις ευθύνης άτομα που είναι πρόδηλο ότι δεν έχουν ιδιαίτερα ταλέντα, αλλά διαθέτουν ισχυρές οικογένειες, τότε αυτή τη θέση την αφαιρείς από τους δικούς σου απογόνους και από τα παιδιά και τα εγγόνια άλλων, που έχουν δυνατότητες, θέλουν να προσφέρουν και προσπαθούν να τα καταφέρουν. Οι αδύναμοι που προσφέρουν χρυσοπληρωμένους εξουσιαστικούς θώκους στους ισχυρούς ρίχνουν μία ταξική ψήφο σε βάρος της δικής τους τάξης. Με την άνευ λόγου και αιτίας στήριξη των κατεστημένων οικογενειών οι ψηφοφόροι ευνοούν τους ισχυρούς, που έχουν τόση δύναμη επειδή τους υποστηρίζουν στρατιές αδυνάτων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Πυρά» από Λουράντο για τις ελλείψεις φαρμάκων: «Υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα»

Ενα πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα έχει ανακύψει εδώ και πολύ καιρό από την έλλειψη συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην ελληνική...

More Articles Like This