9-7-2020

Για το σποτ με τον «Μωυσή»

Το λάθος των ερασιτεχνών διαφημιστών του ΣΥΡΙΖΑ: Νομίζουν ότι όλοι καταλαβαίνουν το «εσωτερικό χιούμορ» πολιτικών και δημοσιογράφων

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Μα, ποιος είναι επιτέλους ο Μωυσής;» Αυτή είναι η βασική απορία πολλών τηλεθεατών που παρακολούθησαν το τηλεοπτικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τα (τουλάχιστον) 20.000.000 ευρώ που έβγαλε η κυβέρνηση από την τσέπη μας για να τα κάνει διαφήμιση για την προστασία από τον κορονοϊό. Στην αρχή το σποτ υπέβαλλε την ερώτηση: «Πόσο κοστίζει ο Μωυσής;» Στο τέλος υπήρχε το μήνυμα: «Στην εποχή που οι ειδήσεις αγοράζονται, μην καταπίνεις τον Μωυσή αμάσητο».

Ο πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι υπάρχει δημοσιογράφος, ο Θανάσης Μαυρίδης, ο οποίος σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του liberal.gr παραλλήλιζε τον Μητσοτάκη με τον Μωυσή, γράφοντας: «Ο Κυριάκος καλείται ως νέος Μωυσής να βρει λύσεις εκεί που οι άλλοι βρίσκουν αδιέξοδα και να οδηγήσει έτσι έναν τυραννισμένο λαό στη γη της επαγγελίας». Ούτε γνωρίζουν οι πολλοί ότι ακούγεται πως ο Μαυρίδης ευνοήθηκε στη διανομή των 20.000.000 ευρώ επειδή είναι φιλοκυβερνητικός. Η παρεξήγηση που προκάλεσε ο άγνωστος Μωυσής είναι τόσο μεγάλη, ώστε ο πρώην πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών Μίνος Μωυσής ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει το σποτ, επειδή αναπαράγει «στερεοτυπικό αντισημιτικό περιεχόμενο».

Αυτό ακριβώς είναι το τεράστιο αυτογκόλ των όποιων επικοινωνιολόγων διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Νόμισαν ότι όλοι κατέχουν τους κώδικες του «εσωτερικού χιούμορ» που κάνουν μεταξύ τους δημοσιογράφοι, πολιτικοί και όσοι εμπλέκονται με αυτούς τους χώρους. Όμως, όταν κάνουμε επικοινωνία, απευθυνόμαστε σε όλους, όχι σε μικρές ομάδες. Το «εσωτερικό χιούμορ» και οι συντεχνιακού τύπου ιστορίες αφορούν λίγους, όχι το κοινό, το οποίο θα απορρίψει συνολικά κάθε μήνυμα, αν δεν κατανοεί ένα μέρος του.

Τέλος, το σημείο με την πρωταγωνίστρια του σποτ που όσο μαζεύει παραδάκι τόσο γλυκαίνει το στοματάκι της για την κυβέρνηση δεν προσβάλλει το σύνολο των δημοσιογράφων, αλλά μόνο όσων έχουν τη μύγα και μυγιάζονται. Δεν είναι δυνατόν να προσβληθεί κάποιος δημοσιογράφος που σέβεται τη δουλειά του βλέποντας μια κοπελίτσα μ’ ένα μαρκούτσι να σπατουλάρει μια κυβέρνηση που τη ραίνει με χρήμα.

Κατά τα λοιπά, το βασικό περιεχόμενο του σποτ είναι σαφές και σωστό. Ο Μωυσής θα μπορούσε να λείπει…

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ