Μάθημα πατριωτικού φρονήματος από τον Πούτιν

Must Read

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Ο Γιώργος Χαρβαλιάς είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα γεωστρατηγικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη. Ολοκλήρωσε τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε για μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Πολλές φορές, οι πολιτικοί της εποχής μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους δικούς μας, γράφουν άρθρα, τάχα μου βαρυσήμαντα, απλά για να περνά η ώρα.

  • Από τον Γιώργο Χαρβαλιά

Σε αυτά τα ανέμπνευστα «δοκίμια» επαναλαμβάνουν κουραστικά και μονότονα αξιακά στερεότυπα, στοιχίζοντας τους εαυτούς τους πίσω από «μεγάλες ιδέες και οράματα», φληναφήματα δηλαδή, όπως τα πράσινα άλογα της ανάπτυξης, το μοιρολόι για την κλιματολογική αλλαγή, η ευλογία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η ανάγκη να συμβιώσουμε με άλλους «πολιτισμούς», να δώσουμε χώρο στις… διαφορετικότητες και πάει λέγοντας.
Πολύ σπάνια αυτοί οι μέτριοι της πολιτικής, που σχεδόν πάντα καταλήγουν στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας, γράφουν για τον λαό τους, για το μεγαλείο της πατρίδας τους, για τον πόνο και τις θυσίες των προγόνων τους.

Σε αντίθεση με τα τετριμμένα, το πρόσφατο άρθρο του Βλαδίμηρου Πούτιν με αφορμή τη συμπλήρωση 75 ετών από την έναρξη του μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου απέναντι στη ναζιστική Γερμανία δεν θα μπορούσε να ανήκει στην κατηγορία… «πιλάφι». Είναι πραγματικά βαρυσήμαντο, προδίδει το τεράστιο διαμέτρημα του ανδρός και αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς ότι δόθηκε στην αμερικανική και δεόντως… συντηρητική (!) μηνιαία επιθεώρηση «National Interest».

Δεν προκαλεί κατάπληξη ότι ο Ρώσος ηγέτης, παίζοντας σε ξένη έδρα, πασχίζει να προστατέψει την ιστορική μνήμη της χώρας του από έναν πρόστυχο, έξωθεν επιδοτούμενο ρεβιζιονισμό που κινούν κέντρα της παγκοσμιοποίησης, αφενός για να ξεπλύνουν τα ανομήματα της χιτλερικής Γερμανίας, εξισώνοντάς τα με τις αγριότητες του Στάλιν, αφετέρου για να ενισχύσουν τη ρωσοφοβία ώστε να μην καταστεί δυνατή μια στρατηγική συνεννόηση Μόσχας – Ουάσινγκτον, όπως αυτή που είχε στο μυαλό του ο Τραμπ.

Ο Πούτιν δεν είναι τύπος που θα άφηνε τέτοιες βαριές προκλήσεις, όπως η εκστρατεία κηλίδωσης της σοβιετικής συμβολής στην αποτροπή του ναζιστικού κινδύνου, να μείνουν αναπάντητες. Στην προσπάθειά του να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, κάνει βέβαια τη δική του ανάγνωση ιστορικών γεγονότων, αλλά, παρότι δεν αποφεύγει τα σφάλματα και τους υποκειμενισμούς, η δική του περιγραφή είναι πολύ πιο τίμια σε σχέση με εκείνη ορισμένων δυτικών συμμάχων, και πολύ περισσότερο των σκοτεινών κέντρων που επιδιώκουν τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από την απρόκλητη γερμανική επιθετικότητα εκείνης της περιόδου.

Συγκρατώ στα εξαιρετικά θετικά σημεία της παρέμβασης του Ρώσου ηγέτη την «ακομπλεξάριστη» κριτική στον Στάλιν («Ο Στάλιν και η κουστωδία του πράγματι αξίζουν πολλές νόμιμες κατηγορίες. Θυμόμαστε τα εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς εναντίον του λαού του, τη φρίκη των μαζικών καταστολών»). Πάνω απ’ όλα, όμως, με εντυπωσιάζει η ανύψωση του μεγαλείου του ρωσικού έθνους με προτάγματα αξιών που χτυπούν στο ψαχνό τις θεωρίες του εθνομηδενισμού.

Μέσα και από τα δικά του προσωπικά και οικογενειακά βιώματα, ο Πούτιν αποθεώνει τον πατριωτισμό. «Άνθρωποι της ηλικίας μου και εγώ πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό τα παιδιά, τα εγγόνια μας και τα δισέγγονά μας να καταλάβουν το μαρτύριο και τις δυσκολίες που υπέστησαν οι πρόγονοι τους» γράφει. «Πρέπει να καταλάβουν πως οι πρόγονοί τους κατάφεραν να επιμείνουν για να κερδίσουν. Σίγουρα υπερασπίστηκαν το σπίτι τους, τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους. Ωστόσο, αυτό που μοιράστηκαν ήταν η αγάπη για την πατρίδα τους, τη Μητέρα Πατρίδα τους…Τέτοιες αξίες, όπως η ανιδιοτέλεια, ο πατριωτισμός, η αγάπη για το σπίτι, την οικογένεια και την πατρίδα, παραμένουν θεμελιώδεις και αναπόσπαστες στη ρωσική κοινωνία μέχρι σήμερα. Αυτές οι αξίες είναι, σε μεγάλο βαθμό, η ραχοκοκαλιά της κυριαρχίας της χώρας μας»… Απλές κουβέντες, μεστές νοήματος, από έναν μεγάλο ηγέτη που είναι σαφές πως έχει επίγνωση της αποστολής του. Και έχει επίσης κάθε δίκιο να διαμαρτύρεται για την προσπάθεια μείωσης της ρωσικής συνεισφοράς στον αγώνα κατά της γερμανικής ναζιστικής λαίλαπας.

Βεβαίως και όλες οι μεγάλες δυνάμεις εκείνης της εποχής ήθελαν να αποφύγουν την αναμέτρηση με την πολεμική μηχανή του Χίτλερ. Αλλά δεν ξεκίνησε η τότε ΕΣΣΔ τη φυγομαχία και την πολιτική κατευνασμού προς τους Γερμανούς. Οι Αγγλογάλλοι την ξεκίνησαν, το 1938, με την επαίσχυντη Συμφωνία του Μονάχου, που έδωσε στον Τσάμπερλεν την ευκαιρία να κερδίσει λίγο χρόνο, θυσιάζοντας την Τσεχοσλοβακία, παρά τη ρητή δέσμευση των συμμάχων να την υποστηρίξουν απέναντι στις βουλιμικές ορέξεις της Γερμανίας. Προσπάθησε και η Ρωσία του Στάλιν, έναν χρόνο αργότερα, να γλιτώσει το αιματοκύλισμα και έφτασε να παζαρεύει με τον Χίτλερ. Είναι και αυτό μια ιστορική αλήθεια. Όταν όμως δέχτηκε επίθεση αμύνθηκε μέχρις εσχάτων και κατάφερε να γυρίσει μια παρτίδα που φαινόταν εξ ολοκλήρου χαμένη για όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Η Ρωσία πλήρωσε τον βαρύτερο φόρο αίματος σε αυτή την καταστροφική αναμέτρηση και έχει δίκιο ο Πούτιν που το επισημαίνει. Από κει και πέρα, για όσα ακολούθησαν, καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Η αμετανόητη Γερμανία συγχωρέθηκε στο «άψε σβήσε», γιατί κάποιοι βρήκαν τρόπο να αναδείξουν σε νέα δαιμονική απειλή τη Σοβιετική Ένωση, προετοιμάζοντας τη Δύση για έναν τρίτο μεγάλο πόλεμο, που τελικά έμεινε…ψυχρός, χωρίς να ακουστεί η κλαγγή των όπλων.

Οι ίδιοι σήμερα είναι αυτοί που διαπλέκονται με το Δ’ Ράιχ της γερμανικής οικονομικής ηγεμονίας στην Ευρώπη και καλλιεργούν τη σύγχρονη ρωσοφοβία, τρέμοντας μήπως τα βρει η Αμερική με τη Μόσχα και μείνει απέξω από τον χορό η καρικατούρα της Ενωμένης Ευρώπης. Σε αυτό το στρατόπεδο των γερμανόπληκτων εθνομηδενιστών σέρνεται και η Ελλάδα, σε ρόλο κομπάρσου. Γι’ αυτό, αντί για τον Πούτιν, που δίνει μάθημα πατριωτισμού, έχει την… πολυταξιδεμένη λαίδη Γιάννα να λεκιάζει την ιερή μνήμη της Παλιγγενεσίας…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λαμπερή πρεμιέρα για την παράσταση «Φωτιά και νερό» στο «θέατρο Μικρό Γκλόρια»

Το ποιητικό – πολιτικό έργο της αδικοχαμένης συγγραφέως και ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι συγκίνησε...

More Articles Like This