Το… πεντάλ και οι πρόωρες εκλογές

Must Read

Περίεργο καλοκαίρι. Πολύ. Σε όλη την Ελλάδα, όπου πηγαίνω, με όποιον μιλάω, ακούω σταθερά από τους επιχειρηματίες έναν αριθμό: 80. 80% κάτω οι κρατήσεις. 80% κάτω οι πωλήσεις. 80% κάτω τα κουβέρ. 80% κάτω η κίνηση στην ακτοπλοΐα. 80% κάτω οι τηλεπωλήσεις. Όλα 80. Μέχρι στιγμής. 

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Η εστίαση έχει επανέλθει ολικώς, αλλά δεν επανέρχονται -ακόμη τουλάχιστον- οι εστιαζόμενοι. Τα ξενοδοχεία ανοίγουν και δεν ανοίγουν. Στην κρίση βλέπεις τους ηγέτες, βλέπεις και τους «παρτάκηδες». Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, κόντρα σε όλους, ανοίγει την Τετάρτη το «Χίλτον». Ο Ανδρέας Ανδρεάδης ανοίγει τις δύο από τις τέσσερις μονάδες στο «Sani Resort» στη Χαλκιδική.

Οι Φωκάς – Ρέτσος ένα από τα «Ηλέκτρα» των Αθηνών. Ο Σταύρος, η Δώρα και η Δέσποινα Κοθάλη το «Αlexandra Beach» στον Ποτό της Θάσου. Ενδεικτικά τα παραδείγματα. Την ίδια ώρα «παρτάκηδες» ξενοδόχοι -τινές- στην Κέρκυρα έλαβαν επιδότηση, δάνεια, αναστολές, της Παναγιάς τα μάτια από το κράτος, αλλά κρατούν τα ξενοδοχεία τους κλειστά. Άλλοι, πάλι, τους βάζουν πωλητήριο, ξεπερνούν τα 1.000 αυτά που έχουν βγει στο σφυρί.

Όλοι καταλαβαίνουμε πως είναι δύσκολο να συντηρήσεις ξενοδοχείο με 200 εργαζομένους και κρατήσεις στο 20% των περυσινών σου, αλλά, διάβολε, μερικοί δεν κάνουν καν προσπάθεια να ανοίξουν. Θα δούμε βεβαίως πώς θα πάνε οι σαφώς καλύτεροι Ιούλιος – Αύγουστος και τι ταμείο θα κάνουμε μετά την πανσέληνο, αλλά μπορούμε, νομίζω, από τώρα να επισημάνουμε τις αλλαγές που συντελούνται αθόρυβα:

1. Ο κορωνοϊός ευνοεί τις κοντινές εξορμήσεις. Οι άνθρωποι θέλουν να είναι κοντά στις εστίες τους και τις νοσοκομειακές υποδομές. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κόπηκαν 60.000 εισιτήρια στην ακτοπλοΐα. Τα 22.000 προς Αίγινα, 32 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά!

Ο κορωνοϊός θα δώσει επίσης την ευκαιρία σε οικονομικώς αδύναμα στρώματα να επισκεφθούν, αν το ρισκάρουν, νησιά και ξενοδοχεία απλησίαστα για τα βαλάντιά τους μέχρι πρότινος, όπως η Μύκονος. Η τάση για κοντινές μετακινήσεις θα επηρεάσει στο μέλλον και τα αεροπορικά ταξίδια.

2. Η οικονομία είναι πεντάλ. Όποιος συνεχίζει έστω και στην κακοτράχαλη ανηφόρα επιβραβεύεται στο τέλος. Ιδρώνει, καταπονείται, αλλά κατακτά κορυφή. Όποιος τα παρατά τιμωρείται. Του χρόνου τέτοια εποχή κατά μήκος του φωτισμένου «Μεγάλου Περιπάτου» του Κώστα Μπακογιάννη θα λειτουργεί «Marriott» (ίσως στο παλαιό Ειρηνοδικείο Αθηνών στην αρχή της Σταδίου), θα λειτουργεί το παλαιό ξενοδοχείο Δασκαλαντωνάκη στην Ομόνοια (το αγόρασαν Ισραηλινοί), θα λειτουργούν, αν προλάβουν, με τη βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού τα ιστορικά ξενοδοχεία «Μπάγκειον» και «Μέγας Αλέξανδρος». Ευρέθησαν επενδυτές. Ο «Μεγάλος Περίπατος» δημιουργεί μεγάλες υπεραξίες και «κατεβάζει» την πόλη νοτιότερα, της αλλάζει κέντρο βάρους, από το Σύνταγμα στην Ομόνοια. Και αργότερα στο Πεδίον του Αρεως και στα Εξάρχεια. Το φως και το μετρό διώχνουν το έγκλημα. Όσοι λοιπόν μένουν κλειστοί φέτος του χρόνου με το ντεφορμάρισμα μιας χρονιάς στην πλάτη τους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ισχυρότατο ανταγωνισμό. Να τους δω!

Το ίδιο ισχύει για τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια. Το ξένο κεφάλαιο αγοράζει κάτω από τα ραντάρ και ετοιμάζεται. Η οικονομία αλλάζει χέρια σιωπηρώς. Θα αντέξουν μόνον οι ηγέτες στην αθόρυβη αυτή επίθεση.

3. Τα δημόσια έσοδα θα κρίνουν τις εκλογές. Εάν η τάση του 80% κάτω συνεχιστεί και το θερινό ταμείο βουλιάξει, τότε ο Μητσοτάκης πρέπει να σκεφθεί πώς και με ποια μέτρα θα αναπληρώσει τη ζημία. Ο ΦΠΑ του θέρους και η άμεση φορολογία από τον τζίρο των επιχειρήσεων παραδοσιακά «αβγατίζει» τα έσοδα του Προϋπολογισμού. Άλλη η φοροδοτική δύναμη 40.000.000 πολιτών (10 συν 30) και άλλη των 15.000.000 (10 συν 5). Τέλη Αυγούστου λοιπόν ο Κυριάκος θα κάνει ταμείο. Εάν όλα πάνε καλά, συνεχίζει. Αν λείπουν λεφτά από το ταμείο και πρέπει να ληφθούν μέτρα, δύο δρόμους έχει: κυβέρνηση συνεργασίας ευρύτερων δυνάμεων για να μοιραστεί τα μέτρα ή εκλογές για να ζητήσει την έγκριση του λαού. Για την ώρα παίρνουμε όσο μπορούμε μια ανάσα: καλοκαίρι. Τέλη Αυγούστου, βλέπουμε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This