Όπως τα «καπνογόνα» πέφτουν στο Τερέν

Must Read

Ήμουν σίγουρος ότι το χθεσινό σημείωμα υπό τον τίτλο «Αξων Μητσοτάκη – Τσίπρα» θα «σκανδάλιζε» πολλούς φίλους, οι οποίοι με καλούσαν χθες για να με ρωτήσουν θορυβημένοι με απορία «τι συμβαίνει;».

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Έτσι είναι η πολιτική και η δημοκρατία. Ζήτημα οπτικού πεδίου. Οι περισσότεροι βλέπουμε τον αχνίζοντα αφρό, αλλά είναι δύσκολο από τη θέση στην οποία βρισκόμαστε να διακρίνουμε τι υπάρχει στο σκεύος κάτω από τον αφρό: ποσότητα νερού, θερμοκρασία αυτού, αφεψήματα εντός κ.λπ. Σε δημόσια θέα είναι μόνον το καζάνι που βράζει.

Ε, λοιπόν, υπάρχουν πολλά εκεί κάτω από τον αφρό, τα οποία συνυπολογίζουν και ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι γνωρίζουν άριστα πως όσο προσθέτεις βούρκο στον βούρκο τόσο περισσότερο κινδυνεύεις να μετατρέψεις τη χώρα σε έναν μεγάλο στάβλο. Πληροφορίες, λοιπόν, για να απαντήσω τι νομίζω ότι «συμβαίνει».

Πληροφορία νούμερο ένα: Και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση γνωρίζουν ότι η στροφή Καλογρίτσα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτει με την πολύ πολύ πρόσφατη πώληση της εταιρίας δημοσκοπήσεων GPO αντί ικανού τιμήματος σε τρίτο πρόσωπο. Από την ώρα που η εταιρία άλλαξε χέρια και «έπεσε» το ρευστό, άλλαξαν και οι διαθέσεις, λέγεται.

Αίφνης προέκυψε το White House. Δεν ξέρω τι είναι αλήθεια και τι ψέμα από όσα κυκλοφορούν για τον κύριο Καλογρίτσα. Μπορεί να είναι και συκοφαντίες. Η πολιτική αγορά λέει πάντως ότι στα χέρια της Κουμουνδούρου έχουν περιέλθει χαρτιά, συμφωνητικά και λοιπά, τα οποία μπορούν ανά πάσα στιγμή να παρουσιαστούν και να βάλουν πυρκαγιά στην κυβέρνηση. Ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες υπουργού και βουλευτή της Ν.Δ. με νυν μέτοχο της εταιρίας δημοσκοπήσεων. Λυπάμαι, περισσότερο αποκαλυπτικός δεν μπορώ να γίνω.

Η αγορά λέει ότι τα συμφωνητικά αυτά, εφόσον υπάρχουν, θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα προχθές, αλλά αυτό άλλαξε επειδή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε να λαμβάνει αποστάσεις από την ποινική στοχοποίηση Τσίπρα μέσω Παππά διά της συνέντευξης στον Σκάι. Ο ΣΥΡΙΖΑ από νωρίς το πρωί διακινούσε μάλιστα ένα non paper, το οποίο υπενθύμιζε διακριτικά την εμπλοκή στο μετοχικό σχήμα εφημερίδος προσώπου προσφιλούς στη ηγεσία του Μαξίμου.

Πληροφορία νούμερο δύο: Και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση γνωρίζουν ότι οι διάλογοι βουλευτών – πρώην υπουργών της Ν.Δ. με ανθρώπους της νύχτας όπως αυτοί που έχουν καταγραφεί από τους κοριούς της ΕΥΠ δεν έχουν δει όλοι το φως της δημοσιότητος. Οι 70.000 σελίδες ηχογραφηθέντος υλικού που βρίσκεται στα γραφεία του 18ου πταισματοδίκη περιέχουν πράματα και θάματα. Σημεία και τέρατα. Για πρόσωπα που είναι στην ενεργό δράση. Πιθανόν και στην κυβέρνηση. Τυχόν δημοσιοποίησή τους θα μετέτρεπε τη χώρα σε ένα απέραντο πολιτικό ρινγκ. Είναι το τελευταίο που θέλει ο κύριος Μητσοτάκης.

Πληροφορία νούμερα τρία: Διακινούνται φήμες ότι ο γνωστός επιχειρηματίας θα δώσει στη δημοσιότητα εννέα κασέτες με νέο υλικό «βόμβα» για το «παραδικαστικό κύκλωμα». Δεν αποκλείεται. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα το πράξει τελικώς. Στην Κύπρο όπου έγινε η πρώτη ηχογράφηση το αδίκημα είναι κακούργημα. Το θυμίζω. Την ίδια στιγμή ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα επιτέθηκε με συνέντευξή του στο κράτος του Ισραήλ κατηγορώντας το ότι με ανθρώπους του (μάλλον εννοεί τον επιχειρηματία) επιτίθεται και αποσταθεροποιεί το πολιτικό σύστημα χωρών που έχουν φερθεί στα Ιεροσόλυμα και στον Νετανιάχου σπαθί. Εμάς εννοεί, την Ελλάδα.

Βεβαίως ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν έχει ιδιότητα αξιωματούχου του Ισραήλ αυτή τη στιγμή, αλλά με τον τρόπο που κινείται -κασέτες στο πανέρι προς λαϊκή κατανάλωση- δίνει τη δυνατότητα τους Παλαιστινίους να βάλλουν πειστικά εναντίον του Ισραήλ. Σας βεβαιώ ότι η ζημιά που γίνεται στη διεθνή εικόνα της χώρας αυτής είναι σοβαρή. Διότι τι λένε οι Παλαιστίνιοι στα μέλη της διεθνούς κοινότητας ανεμίζοντας τις κασέτες με τις συνομιλίες Παππά – επιχειρηματία; Λένε -ελεύθερη απόδοση- ότι «δεν μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη στο κράτος του Ισραήλ γιατί δείτε πώς φέρεται στις φίλες χώρες. Ηχογραφεί τους υπουργούς τους, τους εκθέτει, όταν το κόμμα τους αποχωρήσει από την εξουσία, και τις αποσταθεροποιεί». Επαναλαμβάνω: Αυτό δεν είναι ακριβές γιατί ο επιχειρηματίας δεν είναι αξιωματούχος σήμερα, το Ισραήλ αδικείται από τη δράση του, αλλά έτσι είναι η διεθνής πολιτική. Ο δρόμος προς τον παράδεισο δεν είναι στρωμένος πάντοτε με καλές προθέσεις.

Ο αντίπαλος αναζητά τα αδύνατα σημεία σου. Μετά λόγου γνώσεως πρέπει να σας πω ότι οι φίλοι στο Ισραήλ είναι λίαν προβληματισμένοι από τη ζημιά που κάνουν οι κασέτες του επιχειρηματία στην εικόνα της χώρας. Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσε Αμράνι ακύρωσε την τελευταία στιγμή συνέντευξη σε διευθυντή μεγάλου ΜΜΕ για να μην ταυτιστεί η εικόνα του με τη νέα εμφάνιση του επιχειρηματία την περασμένη Δευτέρα. Ο κύριος πρέσβης επικαλέστηκε πονοκέφαλο. Πράγματι. Μεγάλος πονοκέφαλος! Αθροίζω, λοιπόν, τα δεδομένα: Από τη μία οι συριζαίοι συγκεντρώνουν πυρομαχικά για να το κάνουν Κούγκι, αν πειστούν ότι η επίθεση κατά Τσίπρα μέσω Παππά οργανώνεται από τον Κυριάκο και όχι από άλλα κέντρα της Ν.Δ. Για την ώρα επικρατεί στη σκέψη τους το «άλλα κέντρα».

Από την άλλη, οι κασέτες και οι επιχειρηματίες που προσπαθούν να παίξουν ρόλο μεγαλύτερο από το μπόι τους στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι προκαλούν αναταράξεις στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδος αλλά και βλάπτουν τη διεθνή εικόνα γειτονικών χωρών κεντρικών παικτών στην ενεργειακή αγορά. Μετά ταύτα τι προκύπτει κατά την εκτίμησή μου, λοιπόν; Δεν συμφέρει κανέναν η γενίκευση του πυρός. Με συγχωρείτε που γίνομαι κυνικός, αλλά έτσι είναι. Το πιστοποιούν και οι απευθείας προειδοποιητικές βολές εφημερίδων της αντιπολίτευσης και περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών κατά του πρωθυπουργού για τη λίστα Πέτσα. Αν έπρεπε να κάνω μια γενικότερη εκτίμηση, βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη, αυτή είναι η εξής: Οι κασέτες του επιχειρηματία και το White House του εργολάβου μαζί με τα επιλεκτικώς δημοσιευθέντα αποσπάσματα του κοριού της ΕΥΠ για το επεισόδιο Καμένου -όλα με κοινό παρονομαστή τον κύριο Τσίπρα- έχουν έναν τριπλό στόχο:

  1. Να πιέσουν τον κύριο Μητσοτάκη να βάλει στο κάδρο των ποινικών ευθυνών τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει της ψηφοφορίας της 23ης Ιουνίου για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου. Εκείνος μέχρι στιγμής σταθερά αρνείται.
  2. Να λειτουργήσουν όλα αυτά τα δημοσιεύματα όπως τα καπνογόνα στα γήπεδα: Να περιορίσουν την ορατότητα του κοινού προς το τερέν γιατί ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει η ζωή και σε ποιους, που δεν πρέπει να το δούμε εμείς οι κοινοί θνητοί.
  3. Να λειτουργήσουν «προειδοποιητικά» εν όψει αποφάσεων της Δικαιοσύνης για μεγάλες υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος που πρόκειται να εκδοθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Συμπεραίνω λοιπόν: Κάτω από τον αχνίζοντα αφρό παράκεντρα της αγοράς και παράκεντρα της πολιτικής ξένα προς τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη και ξένα προς τον
ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα κάνουν τα πάντα για να γενικευτεί η σύρραξη. Μήπως και αποδράσουν από τις ευθύνες τους απέναντι στον νόμο. Αλλά τα προβλήματα του καθενός δεν είναι τα προβλήματα της χώρας ούτε του λαού της. Προσοχή λοιπόν με τα καπνογόνα. Δεν είναι αθώα. Ειδικώς όταν ρίπτονται από δυνητικά ενόχους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρχεται τσουνάμι κακουργημάτων για το σκάνδαλο των e-mail!

Με τη συνηθισμένη τακτική της, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία το σκάνδαλο της...

More Articles Like This