Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Το τάμα του έθνους

Είμαι και εγώ ένας από τους εκατοντάδες εκατομμύρια χριστιανούς όλου του κόσμου που ράγισε η καρδιά τους όταν έμαθαν την απόφαση του Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Μέχρι σήμερα δεν είχα επισκεφθεί ποτέ την Πόλη, για συναισθηματικούς λόγους. Είμαι ένας από αυτούς τους πατριώτες που πάντα έλεγαν ότι «στην Πόλη θα μπούμε μόνο ως ηρωικοί απελευθερωτές». Πάντα όμως ήξερα μέσα μου πως, όταν γεράσω για τα καλά, θα έκανα κάποτε το ταξίδι για να δω τα εδάφη των προγόνων μου και φυσικά για να προσκυνήσω στην Αγία Σοφία.

Τώρα, με απύθμενη λύπη, συνειδητοποίησα ότι δεν θα δω αυτό το θαυμάσιο στολίδι της Ορθοδοξίας μας ποτέ στη ζωή μου, αφού θα λειτουργήσει ως τζαμί.

Πάνω στη συλλογική οδύνη του έθνους μας λόγω αυτής της βλάσφημης πρόκλησης ακούστηκαν προτάσεις για αναλογικά αντίποινα που αφορούν το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη. Έχω να αντιπροτείνω κάτι που θεωρώ χρυσή ευκαιρία για ανάδειξη της χριστιανικής κληρονομιάς μας και θα βασιστεί στην ιστορική περίσταση που παρουσιάζεται με το ατόπημα της Τουρκίας. Ανεκπλήρωτο μένει μέχρι σήμερα το Τάμα του Έθνους, υπόσχεση που δόθηκε προς τον Θεό από τη Δ΄ Εθνοσυνέλευσή μας στο Αργος το 1829: Η δημιουργία ενός επιβλητικού ναού για τον Σωτήρα Χριστό στην Αθήνα ως τάμα για τη θεία βοήθεια που είχαμε κατά την Επανάσταση του 1821. Είχε τεθεί και ως ερώτημα από πλήθος πατριωτών βουλευτών στη Βουλή μας στις 13/2/2018, αλλά δυστυχώς χωρίς την καθολική υποστήριξη της Ν.Δ.

Η Τουρκία με τη βλάσφημη και προκλητική της ενέργεια πετάει στον κάλαθο των αχρήστων 3,7 εκατομμύρια -χριστιανούς ως επί το πλείστον- τουρίστες που επισκέπτονταν την Αγία Σοφία κάθε έτος!

Τι πιο όμορφο λοιπόν από το να χτίσουμε (επιτέλους!) το Τάμα του Εθνους στην Αθήνα ως ακριβές και μεγαλοπρεπές πρωτότυπο αντίγραφο της Αγίας Σοφίας, όπως λειτουργούσε κατά τους χριστιανικούς βυζαντινούς αιώνες στην Κωνσταντινούπολη;

Τι πιο ωραίο από το να εορτάσουμε τα 200 έτη από την εθνική μας απελευθέρωση με μια παγκοσμίου προβολής ορθόδοξη τελετή στο Τάμα του Εθνους μας;

Για ποιον λόγο να αναλωνόμαστε σε εκδικητικά και μικρόψυχα «αντίποινα» αμφίβολης αποτελεσματικότητας, ενώ μπορούμε με μια άκρως δημιουργική και θετική ενέργεια να αναδείξουμε όλο το μεγαλείο του ελληνόρθοδοξου πολιτισμού μας και να αποτελέσουμε κέντρο θρησκευτικού τουρισμού για όλη την οικουμένη;

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Δημήτρης Ριζούλης
Δημήτρης Ριζούλης
Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φαήλος Κρανιδιώτης
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ