Το τουρκικό όνειδος πρέπει να απαντηθεί

Must Read

Τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί την είχε προαναγγείλει ο Ερντογάν πολύ καιρό πριν.

  • Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη

Είχε μάλιστα αποπειραθεί να την πραγματοποιήσει, αλλά χωρίς επιτυχία, σε εποχή που δεν έλεγχε πλήρως το ανώτατο δικαστήριο της χώρας του, κάτι που το κατάφερε τώρα. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «έπεσε από τα σύννεφα». Η ελληνική Πολιτεία γνώριζε, αλλά επέλεξε να αντιμετωπίσει και αυτό το θέμα με τη γνωστή αβελτηρία της. Όταν, όμως, δεν υπερασπίζεσαι τα δίκαιά σου, τότε δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις να τα υποστηρίξουν άλλοι αντί για σένα.

Γι’ αυτό ήταν εμφανής η αμηχανία ενώπιον τόσο των χλιαρών και άνευρων τοποθετήσεων υποτιθέμενων φίλων και συμμάχων όσο και άλλων αντιδράσεων, όπως του Πατριάρχη Μόσχας και του Ματέο Σαλβίνι, που είπαν πράγματα αυτονόητα καταγγέλλοντας με σκληρό τρόπο τις τουρκικές ενέργειες. Αυτά όμως έπρεπε να ακουστούν από ελληνικά χείλη, τα οποία δυστυχώς περιορίστηκαν σε φληναφήματα περί «μνημείου προαγωγής του διαθρησκευτικού διαλόγου»! Η έλλειψη αποτελεσματικής αντίδρασης από πλευράς της Πολιτείας ευνόησε την ανάπτυξη πρωτοβουλιών πολιτών, καλοπροαίρετων στα κίνητρά τους αλλά ουσιαστικά αναποτελεσματικών και απαξιωτικών, αφού αυτές περιορίστηκαν σε πρόχειρες κινητοποιήσεις μερικών δεκάδων ατόμων, που έδωσαν μια εικόνα αναντίστοιχη με τον θυμό και την αγανάκτηση του συντριπτικά πλειονοτικού ποσοστού των Ελλήνων.

Ακόμη και κάποιες δηλώσεις επωνύμων περί των «ψηφιδωτών που θα δακρύσουν» μάλλον ως ατυχείς θα πρέπει να χρεωθούν στη σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος. Παράλληλα, ξεκίνησε και μια βιομηχανία έκδοσης ψηφισμάτων, κατά κανόνα άνευρων, τυπικών και μοιρολατρικών, που καλούν τον νεοσουλτάνο της γείτονος να αναθεωρήσει την απόφασή του!

Μοναδική εξαίρεση σε όλο αυτό το κλίμα αποτελεί η πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Δικτύου Αυτοδιοικητικών, που είναι μία κίνηση εκλεγμένων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλες τις βαθμίδες της και στην οποία συμμετέχουν δεκάδες αιρετοί από όλη την Ελλάδα.

Σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Το Πανελλήνιο Δίκτυο Αυτοδιοικητικών καταδικάζει την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης κατά της Ελλάδος, του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και ζητά την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας σε όλο το εύρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τα μέλη του Δικτύου Αυτοδιοικητικών προωθούν ήδη ανά την Ελλάδα πρωτοβουλίες έκδοσης ψηφισμάτων, μετονομασίας οδών και πλατειών, καθώς και άλλων δράσεων από τους δήμους και τις περιφέρειες. Σας παραθέτουμε το ψήφισμα που θα κατατεθεί στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια της επικράτειας με την πεποίθηση ότι οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι θα το υπερψηφίσουν ανταποκρινόμενοι στις επιθυμίες των πολιτών:

Ο αείμνηστος καθηγητής Νεοκλής Σαρρής έλεγε χαρακτηριστικά πως “η Τουρκία δεν έχει Ιστορία αλλά ποινικό μητρώο”. Η εύστοχη αυτή ρήση επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά, καθώς η Αγκυρα πραγματοποιεί ένα νέο έγκλημα πολιτιστικής γενοκτονίας, μετατρέποντας ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την Αγια-Σοφιά, σε ισλαμικό τέμενος, αν και τελεί υπό την προστασία της UNESCO!

Καταδικάζουμε την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης κατά της Ελλάδος, του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Ζητάμε, σε εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας, την άμεση αναστολή των έργων που έχουν σχέση με αναστήλωση οθωμανικών μνημείων σε όλη τη χώρα.

Καλούμε τους δήμους και τις περιφέρειες να πάρουν αποφάσεις για ονομασία ενός δρόμου ή μιας πλατείας σε οδό ή πλατεία Ελληνισμού της Ανατολής. Ειδικότερα, όπου υπάρχει πρεσβεία, προξενείο και κτίριο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Τουρκία, να εξεταστεί η δυνατότητα να μετονομαστεί έτσι ο δρόμος της εισόδου τους. Με τον τρόπο αυτό, λόγω της υποχρεωτικής αναφοράς της ονομασίας στις ταχυδρομικές διευθύνσεις εσωτερικής και διεθνούς αλληλογραφίας, δημοσιοποιείται και παραμένει ζωντανή μια ιστορική πραγματικότητα. Μπροστά στις συνεχείς προκλήσεις που δεχόμαστε, η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μένει απαθής. Η σιωπή είναι συνενοχή».

Ήδη η παράταξη «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» υπέβαλε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. πρόταση μετονομασίας του τμήματος της οδού Αγίου Δημητρίου, από το τουρκικό προξενείο μέχρι την Τριανδρία, σε οδό Ελληνισμού της Ανατολής, κάτι που αν υλοποιηθεί θα οδηγήσει στην αναγραφή του σε όλα τα επίσημα έγγραφα του προξενείου, ενώ και η εισερχόμενη αλληλογραφία του θα παραδίδεται εφεξής μόνο υπό την προϋπόθεση αναγραφής αυτής της διεύθυνσης. Ενώπιον των συνεχών προκλήσεων της γείτονος έχουμε τη δυνατότητα να αντιδράσουμε αποτελεσματικά. Αρκεί να το θέλουμε…

*Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» [email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καρδίτσα: Από τι πέθανε η 85χρονη που εντοπίστηκε νεκρή και χωρίς κεφάλι!

Ανατράπηκαν οι εκτιμήσεις γύρω από τον φρικτό θάνατο μιας 85χρονης στο σπίτι της στην κοινότητα Καταφυλλίου στην Αργιθέα Καρδίτσας. Σοκ:...

More Articles Like This