Τρίτη 18/5/2021

Τουριστική φρενίτιδα ΙΙ

Κρίμα είναι οι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων να έχουν ηγεσίες που αντιμετωπίζουν τον Ελληνισμό σαν φτηνό φολκλόρ για πούλημα…

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

H κριτική στην τουριστικοποίηση της Ελλάδας μπορεί να μην αρέσει στην πολιτική ελίτ που προγραμμάτισε την οικονομία να στηρίζεται στους βουλιμικούς για «εμπειρίες» και απολαύσεις παραθεριστές, αλλά είναι χρήσιμη – όπως είναι χρήσιμη κάθε δυσάρεστη αλήθεια. Ο τουρισμός, έτσι όπως έχει επικρατήσει να γίνεται στην Ελλάδα, είναι σαν ανορθογραφία σε ιστορικής σημασίας κείμενο· μια ανορθογραφία που… αβγατίζει και επιδεινώνεται και καταλήγει να καθορίζει το σπουδαίο κείμενο. Η τουριστική φρενίτιδα θυμίζει και λεκέ σε ρούχο επίσημο, που εξαπλώνεται και κάνει το ένδυμα να μοιάζει με κουρέλι.

Ιδού τι έμενε στον νου από μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας όταν καταλαμβανόταν από τις ορδές των αυτοφωτογραφιζόμενων αλλοδαπών επισκεπτών: Η εικόνα των κραχτών στις ταβέρνες, στις καφετέριες, στα σουβλατζίδικα που κοιτούν κλεφτά δεξιά και αριστερά για τον επόμενο πελάτη, το βεβιασμένο χαμόγελο, οι γρήγορες, άγαρμπες χειρονομίες και οι παλάμες στραμμένες προς τα μέσα να κατευθύνουν στο εσωτερικό του μαγαζιού· μια αστραπιαία συνεννόηση μέσα σε μια χλαπαταγή.

Ο αδιάκοπος θόρυβος, το απίθανο βουητό της πολυκοσμίας να πολιορκεί την καρδιά της Αθήνας και να φτάνει έως το ιερό της Παλλάδας Αθήνας – και εκεί τουρίστες που χαχανίζουν και σπαθίζουν τον αέρα του Ιερού Βράχου με τα σελφοκόνταρα. Δεν πήγαν εκεί για να δουν και να νιώσουν, αλλά για να τους δουν, να τους ζηλέψουν οι γνωστοί τους, που θα θαυμάσουν την αγορασμένη «ελληνική εμπειρία». Τελικά, κάνουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να βγουν φωτογραφίες και να τις κρεμάσουν στα διαδικτυακά τσιγκέλια.

Ο τρόπος που ποζάρουν στις αρχαιότητες αυτοί που αποκαλούμε τουρίστες θυμίζει το στιλ που έχουν οι κυνηγοί όταν φωτογραφίζονται καθισμένοι πάνω στο σκοτωμένο λιοντάρι, δίπλα στην καμηλοπάρδαλη που τρέχουνε αίματα από τα ρουθούνια της. Ο,τι πολυτιμότερο και αγιότερο υπάρχει μέσα στην καρδιά μας ξεπουλιέται για γελοίες πόζες και φτηνό εντυπωσιασμό.

Κι αυτά τα χάχανα, πόσο τρυπούν τα αυτιά τα φάλτσα από τις φωνασκίες των ειρηνικών κατακτητών με τα πέδιλα και τα σορτσάκια και το -σε γενικές γραμμές- κακόγουστο ντύσιμο…

Διαβάστε επίσης: Η τουριστική φρενίτιδα ως νόσος

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ