Το παιχνίδι είναι στημένο

Must Read

Γιατί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αγόραζε γαλλικά μαχητικά Mirage και όχι μόνο αμερικανικά F-16; Μόνο για να έχει τον Ζισκάρ στο πλευρό του στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΟΚ; Γιατί ο Κώστας Καραμανλής πρότεινε στον Σαρκοζί την αντικατάσταση των μεταχειρισμένων Mirage με μαχητικά Rafale νέας γενιάς μετά την αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ με το όνομα «Μακεδονία» και πριν από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου; Και γιατί σήμερα επί υπουργίας Νίκου Παναγιωτόπουλου η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εισηγείται, πλην δεν εισακούγεται από το Μαξίμου, την αγορά των γαλλικών φρεγατών Belharra; Η απάντηση και στις τρεις περιπτώσεις είναι η ίδια και έχει δύο σκέλη.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Το πρώτο: Όταν αγοράζεις από διαφορετικούς προμηθευτές, είσαι ανεξάρτητος και έχεις επιλογές στην άμυνά σου. Η λέξη «εξάρτηση» σου είναι άγνωστη. Όταν αγοράζεις από έναν και εξαρτάσαι για την αντικατάσταση και της τελευταίας βίδας από εκείνον, θα έρθει μια ημέρα που θα πρέπει να σηκώσεις σμήνος για αερομαχία στο Αιγαίο και δεν θα έχεις ανταλλακτικά γιατί τα συμφέροντα της χώρας όπου εδρεύει η προμηθεύτρια εταιρία θα συγκρούονται με τα δικά σου και θα σου κάνει κόλπα.

Και το δεύτερο, προέκταση του πρώτου: Οι επιλογές, σε αντίθεση με τα μονοπώλια, κατά την αγορά εξοπλισμών σε κάνουν αυτοδύναμο. Και αμυντικά και πολιτικά. Αν έχεις γαλλικές φρεγάτες στήριγμα για την άμυνά σου, δεν χρειάζεσαι δανεικά αεροπλανοφόρα. Και χορεύεις στην πολιτική όπως θέλεις εσύ, όχι όπως χορεύουν οι άλλοι.

Στην πατρίδα μας, δυστυχώς, στα χρόνια των Μνημονίων οι ξένοι κατάφεραν διά της τρόικας ένα αποφασιστικά καίριο κτύπημα στην ανεξαρτησία της άμυνάς μας. Είναι κοινό μυστικό στις Ένοπλες Δυνάμεις, π.χ., πως επί πρωθυπουργίας πολιτικών που κάνουν θητεία στον πατριωτισμό αφέθηκαν τα Μirage στην τύχη τους. Δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις προμήθειας ανταλλακτικών τους και όταν είχαν βλάβη, έπρεπε να δανείζονται ανταλλακτικά το ένα από το άλλο για να λύεται το πρόβλημα κάθε φορά με πατέντες. Ενώ για τα «άλλα» μαχητικά, κανένα πρόβλημα. Άφθονα ανταλλακτικά. Το ταμείο της τρόικας είχε. Ενώ για τα γερμανικά υποβρύχια, κανένα πρόβλημα: το ταμείο της τρόικας είχε!

Φθάνω στον πυρήνα του προβλήματος. Ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν μας «αφήνουν» να αγοράσουμε τις γαλλικές φρεγάτες δεν είναι μόνο οικονομικός – θα χάσουν τη δουλειά οι ΗΠΑ. Είναι ευρύτερος. Ο Μακρόν, με τα όποια ελαττώματά του, μάχεται ώστε η Ευρώπη να απεμπλακεί από το «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ, να συγκροτήσει δικό της ευρωπαϊκό στρατό, να απεξαρτηθεί από τη Δύση και να αποκτήσει αυτόνομη πολιτική. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία (αντικατέστησε τη Βρετανία στον ρόλο του τοποτηρητή) διαφωνούν, προφανώς. Εμποδίζουν έτσι την αγορά κάθε εξοπλισμού που βοηθά τη Γαλλία στην προώθηση της γεωπολιτικής αντίληψής της και, βεβαίως, τιμωρούν όποιον παρακούει. Η Ελλάς συνεμορφώθη, ακύρωσε την παραγγελία και αντάλλαξε προσωρινά το θερμό επεισόδιο με μια «επιζήμια διαιτησία», η οποία θα έχει την ίδια κατάληξη. Η Κύπρος, η οποία δεν συνεμορφώθη, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος πήγε στο Παρίσι, τιμωρούνται! Ατενίζει το «Μπαρμπαρός» να σκίζει την ΑΟΖ της και την Ελλάδα να κάνει ότι δεν τρέχει τίποτε! (οι τελευταίες δηλώσεις του συμβούλου Ασφαλείας ήταν απογοητευτικές, στη λογική ότι το τουρκικό ερευνητικό κείται μακράν.)

Κάνω μια σκέψη που ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Πώς θα αντιδρούσαν οι σύμμαχοι αν όντως η Ελλάς και η Κύπρος ταυτίζονταν απολύτως στις επιλογές τους, αντί να είναι, όπως σήμερα, από μακριά και αγαπημένες; Τι θα γινόταν αν η Ελλάς και η Κύπρος, με όπλο τις φρεγάτες Belharra, ενοποιούσαν την άμυνά τους στο σημείο όπου ενώνονται η ελληνική και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα; Θα έβγαινε τουρκική βάρκα στο Αιγαίο; Ειδικώς όταν όλοι ξέρουν ότι το βεληνεκές των πυραύλων τους φθάνει μέχρι την Άγκυρα.

Είπαμε, όμως! Επιστημονική φαντασία. Ο προορισμός μας δεν είναι να είμαστε ανεξάρτητοι, αλλά να πανηγυρίζουμε για τους πόντους εθνικής κυριαρχίας τους οποίους καλούμαστε να δώσουμε στο τραπέζι της διαιτησίας. Ευτυχείς που οι νέοι μας δεν επιστρατεύτηκαν. Φοβάμαι ότι ο Γιάννης Πάριος είναι τραγικά επίκαιρος: «Τίποτα δεν περιμένω, τίποτα δεν θέλω, το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο και όποιος παίζει το γνωρίζει!»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This