Τρίτη, 20 Απρ 2021

Νέα καραντίνα

Πρωτοφανή ετοιμότητα παρουσιάζει όλος ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός για το ενδεχόμενο νέας καραντίνας το φθινόπωρο.

  • Από τον
    δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Για πρώτη φορά οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων ετοιμάζονται με ταχύρρυθμα σεμινάρια τηλεκπαίδευσης και οργανώνουν συνέχεια σενάρια για ολιγάριθμη κατανομή των μαθητών στα σχολεία με λειτουργία πρωινών και απογευματινών τμημάτων. Όλα αυτά χωρίς να πάρουν καμία ημέρα αδείας μέσα στο καλοκαίρι.

Παράλληλα, νέα εφαρμογή για χρήση από τα κινητά παρέχει στον πολίτη τη δυνατότητα από ένα και μοναδικό σημείο να μπορεί να εξυπηρετείται για το ολοκληρωτικό σύνολο των εργασιών του με το Δημόσιο. Για ηλικιωμένους και μη τεχνολογικά καταρτισμένους συμπολίτες μας παρέχεται δυνατότητα βιντεοκλήσης μέσω της μίας και μόνο εφαρμογής, με ειδική ομάδα εξειδικευμένων δημοσίων υπαλλήλων που θα φέρουν σε πέρας κάθε αίτημα σε ελάχιστο χρόνο. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και όλο το υπουργικό συμβούλιο δεν πήγαν καμία ημέρα διακοπές, αφού ετοιμάζουν πυρετωδώς σε κάθε υπουργείο σχέδια για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους καθ’ όλη την πιθανή νέα καραντίνα. Κονδύλια έχουν δοθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να παρέχουν ηλεκτρονικές online λειτουργίες στο διαδίκτυο και να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Δημόσιοι λειτουργοί αναλυτικά καταγράφουν σε μία άνευ προηγουμένου απογραφή τις ευάλωτες ομάδες και τους ηλικιωμένους, ώστε η πιθανή νέα καραντίνα να γίνει στοχευμένα και να είναι μερική (όχι καθολική), ώστε να πληγεί το ελάχιστο δυνατόν η οικονομία μας.

Οι τράπεζες έχουν αρχίσει καμπάνια τεράστιας κλίμακας για επιμόρφωση και εξοικείωση κάθε πελάτη τους με τα συστήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής τους. Υπάρχουν φήμες ότι η κυβέρνηση έχει σε μυστικές αποθήκες προμήθειες, πετρέλαιο και αποθέματα που μπορούν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της κοινωνίας μας για πολλούς μήνες, ακόμα και σε ενδεχόμενο μεγάλης έξαρσης του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, με πιθανή παύση διακρατικών κύκλων εφοδιαστικής αλυσίδας. Για πρώτη φορά στην ελληνική Ιστορία μας το κράτος ενεργεί τόσο συνετά και προνοητικά!»

Όλα όσα έγραψα παραπάνω ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Εύχομαι ολόψυχα να μην έχουμε νέα καραντίνα το φθινόπωρο. Αλλά σε ενδεχόμενο της, απλώς θα κοιτάξουμε λίγους μήνες πίσω στο καλοκαίρι που διανύουμε, και θα συνειδητοποιήσουμε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός πήγε τις θερινές διακοπές του. Σαν να μην τρέχει τίποτα. Σαν να μη βιώσαμε τη φρίκη της καραντίνας τον χειμώνα και την άνοιξη που μας πέρασε. Σαν να μη μάθαμε τίποτε απολύτως.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ