Είναι ανικανότητα ή σκοπιμότητα;

Must Read

Από αυτήν εδώ τη θέση δεν διστάσαμε, και μάλιστα επανειλημμένως, να δώσουμε τα εύσημα στη σημερινή κυβέρνηση για τον τρόπο χειρισμού και αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

  • Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη

Συγκεκριμένα, μάλιστα, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μεριμνήσει πρωτίστως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, θέτοντας ως δεύτερη επιλογή της την οικονομική ανάπτυξη. Αναγνωρίσαμε, μάλιστα, ότι αυτή ήταν μία ιδιαιτέρως οδυνηρή όσο και γενναία επιλογή για μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η συνέχεια, όμως, ήταν εντελώς διαφορετική…

Είχαμε εγκαίρως επισημάνει, και μάλιστα προτού αρχίσει όλη αυτή η συζήτηση περί των πιστοποιητικών υγείας Covid-19, ότι η έκδοσή τους για όποιον θα θελήσει να επισκεφτεί την πατρίδα μας προτού ξεκινήσει από τη δική του θα αποτελούσε μία δικλίδα ασφαλείας για την αποτροπή μεταφοράς του ιού στην Ελλάδα.

Δυστυχώς πέρασε ένα κρίσιμο διάστημα με ατελέσφορες συζητήσεις περί προστασίας των… προσωπικών δεδομένων και άλλα τέτοια χαριτωμένα (παραβλέποντας κάποιοι ότι μιλούσαμε για τη δημόσια υγεία) και μετά τις αντιδράσεις επί του θέματος των Ευρωπαίων εταίρων μας αποφασίσαμε να δεχτούμε χιλιάδες τουρίστες χωρίς πιστοποιητικό υγείας. Ο παραγκωνισμός (τουλάχιστον σε επίπεδο επικοινωνίας) του κ. Τσιόδρα και η εμφάνιση του Άδωνη Γεωργιάδη στα κανάλια να προσπαθεί να πείσει τους επιχειρηματίες του τουρισμού ότι «η σεζόν θα σωθεί» έδειχναν καθαρά την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν τη διέψευσαν και είχαν τραγικές συνέπειες τις οποίες ήδη βιώνουμε με την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών. Η απόφαση της κυβέρνησης να γίνουν δεκτοί στη χώρα μας τουρίστες από τις χώρες της Χερσονήσου του Αίμου παρέβλεψε ένα γεγονός που αποδείχτηκε καθοριστικό για την εξάπλωση της νόσου. Σε όλες τις χώρες που υπάρχουν συμπαγείς μουσουλμανικοί πληθυσμοί (Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία), 15 μέρες μετά το Μπαϊράμι, η λήξη του οποίου συνέπεσε με τη χαλάρωση των μέτρων (τέλη Μαΐου), παρουσιάστηκε απότομη αύξηση των κρουσμάτων, προφανώς λόγω του συγχρωτισμού που επικράτησε και της μη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα, στην περιοχή των μουσουλμανικών Πομακοχωρίων της Ξάνθης, όπου ακόμη και σήμερα καταγράφονται καθημερινώς νέα κρούσματα. Επίσης, στη Ρουμανία θεωρήθηκε… παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο περιορισμός (καραντίνα) ακόμη και των νοσούντων ατόμων (!), ενώ στη Σερβία η χαλάρωση των μέτρων ήταν απότομη, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη διάδοση του ιού. Κι όμως, τα κυβερνητικά νεοφιλελεύθερα αντανακλαστικά δεν έδωσαν σημασία σε όλα αυτά με αποτέλεσμα τις τραγικές συνέπειες που βιώνουμε.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού, ιδιαίτερα μάλιστα των μικρών μονάδων, αφέθηκαν στα μηνύματα της διάχυτης αισιοδοξίας της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να προγραμματίσουν τον εφοδιασμό των επιχειρήσεών τους με υλικό και ανθρώπινο δυναμικό δυσανάλογο με ό,τι ακολούθησε. Η εκ των υστέρων αναδίπλωση της κυβέρνησης, με το κλείσιμο των συνόρων και την καθιέρωση των τεστ, οδήγησε σε σωρεία ακυρώσεων στα καταλύματα (ιδιαιτέρως σε Μακεδονία και Θράκη) οδηγώντας τους επιχειρηματίες σε απόγνωση. Ήδη πολλοί από αυτούς κλείνουν τις επιχειρήσεις τους εν όψει ενός ζοφερού Αυγούστου.

Αυτό που θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να πράξει η κυβέρνηση ήταν το να προσανατολίσει τους επιχειρηματίες κυρίως στην προσέλκυση του εσωτερικού τουρισμού και να θεσπίσει αυστηρότατες προϋποθέσεις για την έλευση στη χώρα μας πολιτών άλλων χωρών από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου (τεστ, καραντίνα κ.λπ.).

Παράλληλα, η αναπλήρωση των εσόδων από την περιορισμένη τουριστική κίνηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με κίνητρα ενίσχυσης και μείωσης της φορολογίας στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, κάτι που θα ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να επεκταθεί χρονικά επανεκκινώντας έναν κρίσιμο για την οικονομία μιας χώρας τομέα. Δεν το έπραξε, όμως. Αντιθέτως, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης λειτούργησε ως ντίλερ φίλων του εισαγωγέων μηχανημάτων κατασκευής μασκών, δίνοντας εμμέσως την εικόνα μιας κυβέρνησης που επιχειρεί να κρύψει το πρόσωπό της για να μην αντικρίσει και αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της εποχής μας…

*Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» [email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρωδία θητείας σε παρωδία χώρας

Αρχικά υπολογίζαμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα μας έκανε την τιμή να υπερασπιστεί επί 20ήμερον την εδαφική ακεραιότητα της...

More Articles Like This