Οι έξι κρίσιμοι μήνες για τον Ερντογαν!

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Αιγύπτου, κ. Δένδιας και Σιουκρί, υπέγραψαν τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Η συμφωνία είναι μερική, γιατί η Αίγυπτος δεν θέλει να λάβει το βάρος της αναγνώρισης πλήρους επήρειας στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες, που μένει να επιβεβαιωθούν, ότι δεν αναγνωρίζει πλήρη επήρεια ούτε στα νησιά Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο, ακόμα και στην ίδια την Κρήτη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ κ. Σιουκρί, σύμφωνα με το skynewsarabia, δήλωσε ότι «η συμφωνία επιτρέπει τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα να προχωρήσουν, μεγιστοποιώντας το όφελος των διαθέσιμων πόρων στην ΑΟΖ για καθεμία από αυτές». «Η συμφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες για περαιτέρω περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία».

Επίσης, ο Αιγύπτιος αξιωματούχος είπε ότι «Υπογράψαμε συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και για την αντιμετώπιση ανεύθυνων πολιτικών για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, εκτός από την παρέκκλιση από τα θεμέλια του Διεθνούς Δικαίου».

Επειδή υπάρχει σαφής αναφορά του Σιουκρί στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, μας επιτρέπεται να συνάγουμε ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα στα νησιά να έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως προβλέπει σαφώς το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εξουδετερώνοντας κατά κάποιον τρόπο τον παράλογο ισχυρισμό της Τουρκίας, ότι δεν διαθέτουν ούτε ΑΟΖ ούτε υφαλοκρηπίδα.

Κάτι που ισχυροποιείται με τη δήλωση που έκανε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Δένδιας: «Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων. Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και από σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών». Φυσικά, στη δήλωση του κ. Δένδια λείπει η μαγική λέξη «πλήρης» επήρεια, όμως, επειδή λείπει και το «μερική», περιμένουμε να δούμε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Εν πάση περιπτώσει, εν αναμονή της ανάγνωσης του πλήρους κειμένου της συμφωνίας, μπορούμε να πούμε από τώρα ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο όντως δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα. Άλλωστε αυτό φαίνεται και από την άμεση αντίδραση της εφημερίδας «Yeni Şafak», που αποτελεί την επικοινωνιακή ναυαρχίδα του Ερντογάν και του ΑΚΡ, η οποία επιτίθεται εναντίον του προέδρου της Αιγύπτου Σίσι, τον οποίον κατηγορεί για προδοσία, προσπαθώντας να επηρεάσει όχι μόνο την τουρκική αλλά και την αιγυπτιακή κοινή γνώμη, όπου, σημειωτέον η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι ισχυρή και τον περιμένει «στη γωνία».

Πάντως, να σημειωθεί ότι το «χτύπημα» αυτό στο τουρκολιβυκό μνημόνιο έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τον Ερντογάν και την Τουρκία, για δύο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος είναι η κακή πορεία της οικονομίας και η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα ακόμα και στη χρεοκοπία. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, με εντολή Ερντογάν, διασπάθισε ασυλλόγιστα τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας, σκορπώντας στους πέντε ανέμους δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τη λίρα, με αποτέλεσμα σήμερα η Τουρκία να μην έχει τα μέσα να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας αλλά και τις διεθνείς δανειακές της υποχρεώσεις. Ο δεύτερος λόγος, που επίσης θα κρίνει το μέλλον του Τούρκου προέδρου, είναι το μέτωπο της Λιβύης. Ηδη η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου της Λιβύης δηλώνει απώλειες εσόδων ύψους 8 δισ. δολαρίων, από τη διακοπή εξαγωγών πετρελαίου, έπειτα από σχετική απόφαση του Χαφτάρ.

Σε μια τέτοια περίοδο οικονομικής και συναλλαγματικής στενότητας της Τουρκίας, αν η κυβέρνηση Σάρατζ πάψει λόγω αδυναμίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο που διεξάγει η Τουρκία στο έδαφος της Λιβύης, τότε ο πόλεμος αυτός θα είναι μια επιπλέον οικονομική αιμορραγία -και μάλιστα μεγάλη- για τον Ερντογάν, έπειτα από τους πολέμους που είναι σε εξέλιξη στα ανοιχτά μέτωπα του Χαφτάνιν στο Νότιο Κουρδιστάν, της ζώνης «Γκίρε Σπι – Σερεκάνιγιε», της Αλ Μπαμπ-Τζαραμπλούζ, του Αφρίν και του Ιντλίμπ.

Αν δε αυτό τον οδηγήσει σε αδυναμία κατάληψης της ΣύρτηςΑλ Τζούφρα, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια στρατιωτική ήττα, που θα επιβαρύνει πολιτικά τη θέση του Ερντογάν.

Προσοχή, λοιπόν, εισερχόμεθα σε μια πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο και θα απαιτηθεί ενδελεχής ανάλυση των τεκταινομένων και των εξελίξεων στην Τουρκία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, εύστοχες εκτιμήσεις και χειρουργικής ακρίβειας πολιτικοί και διπλωματικοί χειρισμοί, αφενός μεν για να μην αιφνιδιαστούμε από τις εξελίξεις και αφετέρου για να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε σε όλα τα πιθανά σενάρια.
Πάντως, μια… χαρτορίχτρα μού είπε ότι οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι για τον Ερντογάν. Και αυτό έγινε πριν από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας που άρχισε αυτήν την εβδομάδα.

Εν αναμονή των τεκταινομένων και των εξελίξεων, λοιπόν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This