27/9/2022

Πάνω από 150 νησιά μας διεκδικούν οι Τούρκοι

Δημοσίευση:

Mε «χάρτινη τίγρη» παρομοιάζει την Ελλάδα ο Τούρκος ακροδεξιός ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απειλώντας μάλιστα ότι «το τουρκικό έθνος δεν αστειεύεται και είναι γνωστό τι κάνει στους εχθρούς»! Επίγονος των διαβόητων Γκρίζων Λύκων, ο Μπαχτσελί δεν είναι όποιος κι όποιος στην τουρκική πολιτική σκηνή. Είναι ο συνεταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χάρη στον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος και το κόμμα του διατηρούν την πλειοψηφία στην τουρκική Βουλή. Τον «κρατάει» λοιπόν τον Ερντογάν ο Μπαχτσελί, αν δεν τον σέρνει κιόλας σε ακόμη πιο σκληρές επιθετικές και ψυχροπολεμικές βλέψεις στην περιοχή.

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

Οι επικίνδυνες απόψεις του ακροδεξιού Μπαχτσελί δεν αποτελούν όμως, δυστυχώς, τη μειοψηφία στη γείτονα. Να δώσει η Ελλάδα «λογαριασμό στο Αιγαίο» καλεί την Αθήνα η φιλοερντογανική ισλαμοσυντηρητική εφημερίδα «Yeni Safak» στο κύριο άρθρο της. «Η Ελλάδα θα πρέπει να λογοδοτήσει στο Αιγαίο εάν κλιμακωθεί η ένταση, μετά την πειρατική συμφωνία που υπέγραψε με την Αίγυπτο, παρότι δεν έχει λόγο στην ανατολική Μεσόγειο» γράφει προκλητικά η τουρκική εφημερίδα και απειλεί ανοιχτά τα ελληνικά νησιά. «Αν οι αυξανόμενες εντάσεις με την Τουρκία εξελιχθούν σε έναν πόλεμο, ο πρώτος στόχος του τουρκικού στρατού θα είναι τα νησιά που έχουν εξοπλιστεί παράνομα από τους Ελληνες στο Αιγαίο» γράφει χωρίς περιστροφές στο κύριο άρθρο της η «Yeni Safak».

To ψυχροπολεμικό παραλήρημα της τουρκικής εφημερίδας δεν σταματά εδώ: Αυτοανακηρυσσόμενη προφανώς σε… χωροφύλακα, η εφημερίδα λέει ότι «οι Ελληνες, που έχουν γίνει πηγή έντασης στη Μεσόγειο με τις ενέργειές τους, παραβιάζουν εδώ και χρόνια τον νόμο στο Αιγαίο, εξοπλίζοντας επίμονα τα νησιά του Αιγαίου όπου απαγορεύονται τα βαριά όπλα. Τα 16 νησιά που υπάγονται στο “μη στρατιωτικό καθεστώς” με βάση τις Συμφωνίες του 1923 στη Λωζάννη και του Παρισιού το 1947 έχουν μετατραπεί σε φρούριο» και προσθέτει ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν προσεκτικά τις… πειρατικές δραστηριότητες της Ελλάδας στα νησιά».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Διαβρωμένη Δικαιοσύνη

Και αν μέχρι τώρα οι Τούρκοι μιλούσαν για 18 «αμφισβητούμενα» νησιά στο Αιγαίο, η «Yeni Safak» δεν διστάζει να μετατρέψει σε γκρίζες ζώνες περισσότερα από εκατόν πενήντα ελληνικά νησιά. «Η Αθήνα συνεχίζει τις πειρατικές της πρωτοβουλίες στα νησιά της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, συνολικά σε 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η ιδιοκτησία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με τις δύο συμφωνίες» ισχυρίζεται προκλητικά η τουρκική εφημερίδα. Στα διεκδικούμενα από την Τουρκία ελληνικά νησιά του Αιγαίου η «Yeni Safak» περιλαμβάνει τη Γαύδο, τους Φούρνους, την Καλόλιμνο, το Γαϊδουρονήσι και το Κουφονήσι… Επικρίνει μάλιστα ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες ότι «νομιμοποιούν τις παράνομες δραστηριότητες στα νησιά που εξοπλίζονται από την Αθήνα, στέλνοντας κατά καιρούς στα λιμάνια τους πολεμικά σκάφη»! Και το κερασάκι στο απύθμενο θράσος; «Με αυτόν τον τρόπο η Αθήνα προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη… λεγόμενη κυριαρχία της στα νησιά»! Ναι, καλά διαβάσατε! Η τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για «λεγόμενη» ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Στις ανιστόρητες και προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις -τις οποίες έχει προβάλει και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ- έχει απαντήσει πολύ εμπεριστατωμένα ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. «Ας το καταλάβει καλά η Τουρκία ότι η κάθε μορφής αμυντική θωράκιση όλων, ανεξαιρέτως, των νησιών μας στο Αιγαίο -συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της στρατιωτικής τους θωράκισης- είναι όχι απλώς δικαίωμά μας, αλλά και υποχρέωσή μας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας…

Το δικαίωμα αυτό θεμελιώνεται σαφώς, ιδίως στις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, οι οποίες παρέχουν στα κράτη το δικαίωμα της προληπτικής άμυνας ακόμη και σε περίπτωση επικείμενης απειλής και στην περίπτωση της Ελλάδας η επικείμενη απειλή εκ μέρους της Τουρκίας είναι αυταπόδεικτη όχι μόνο λόγω των καθημερινών προκλήσεων και απειλών της αλλά και διότι, κατά τρόπο εντελώς αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο, συντηρεί το casus belli ως προς την καθ’ όλα νόμιμη επέκταση των χωρικών μας υδάτων, με άλλες λέξεις της αιγιαλίτιδας ζώνης μας» είχε επισημάνει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την αντιφώνησή του στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Μαρωνείας-Σαπών στη Ροδόπη. Σημείωσε μάλιστα ο Προκόπης Παυλόπουλος ότι γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν στο Αιγαίο, όπως σαφώς προκύπτει από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με αμάχητο μάλιστα πρόσθετο νομικό τεκμήριο ιδίως το Πρόγραμμα «Natura 2000», το οποίο στο πλαίσιο των περιβαλλοντικώς προστατευόμενων κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία περιοχών καθορίζει, ως την πιο μικρή λεπτομέρεια και μεταξύ άλλων, τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες που ανήκουν στην ευρωπαϊκή και, άρα, στην ελληνική επικράτεια.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Όταν η άνευ ορίων ελευθερία υπονομεύει την ταυτότητα

Είναι απλό λοιπόν, όπως γράφει και η γερμανική «Handelsblatt»: Η Τουρκία πιστεύει ότι «εκπροσωπεί το δίκαιο του ισχυρού και προκαλεί τη Δύση… Παρ’ όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ανήμπορη. Το γεγονός ότι η Ε.Ε. απειλεί την Τουρκία με κυρώσεις είναι ένδειξη της ανημπόριας της, καθώς έχει καταστήσει τον εαυτό της εξαρτημένο από την Τουρκία λόγω της προσφυγικής κρίσης. Προκειμένου η Ευρώπη να διατηρήσει την ευημερία της, χρειάζεται κάτι παραπάνω από την επίκληση της τήρησης των κανόνων» παραδέχεται η γερμανική εφημερίδα. Μόνο που το Βερολίνο περιορίζεται σε φιλικές συστάσεις προς την Άγκυρα, εξισώνοντας θύμα και θύτη, βάζοντας πάνω απ’ όλα τα γερμανικά και όχι τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσει επιτέλους ότι «η Άγκυρα χρειάζεται μια νέα κρίση με την Ελλάδα στη Μεσόγειο», όπως γράφει η ισραηλινή «Jerusalem Post», γιατί «ο σημερινός ηγέτης της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημιουργεί μια κρίση κάθε μήνα με διάφορες χώρες της περιοχής για να υποδαυλίσει τον εθνικισμό και τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και να αποσπάσει έτσι την προσοχή των πολιτών από την άσχημη κατάσταση της οικονομίας».

Πώς λειτουργεί η στρατηγική «κρίση του μήνα» για τον Ερντογάν; Κάθε μήνα επιλέγει είτε μια νέα εισβολή στο Ιράκ είτε στη Συρία ή να κινηθεί εναντίον της Ελλάδας ή της Αιγύπτου ή της Κύπρου… Με την τρέχουσα κρίση στην ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν δίνει στον φιλοκυβερνητικό Τύπο κάτι να γράψει… Αντί να ασχολείται με τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία της λίρας και να απαντά στα πιεστικά ερωτήματα για τους καταστροφικούς χειρισμούς της πανδημίας…

Δημοφιλείς ειδήσεις  Διαβρωμένη Δικαιοσύνη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

(Αντι)μεταναστευτικό!

Ο Τσίπρας προτού εκλεγεί πρωθυπουργός είχε δηλώσει, το 2012, στο παγκοσμίως έγκριτο γαλλικό περιοδικό...

Ο πλανήτης έχει βάλει το… πιστόλι στον κρόταφο

Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για μία από τις κρισιμότερες «στροφές» στην παγκόσμια Ιστορία από την εποχή...

Όταν η άνευ ορίων ελευθερία υπονομεύει την ταυτότητα

Kατά βάση ο λαϊκισμός φαίνεται ότι είναι το όνομα που δίδει η άρχουσα τάξη...

Διαβρωμένη Δικαιοσύνη

Αν αυτοί οι ξένοι που μας φόρεσαν τον μνημονιακό κορσέ για να μας «εξανθρωπίσουν»,...

Ο Καβάφης σχολιάζει τα ταξίδια μας

Αρκετοί ταξιδεύουν νοερά στη Ρώμη για να χαρούν με τη χαρά των Ιταλών που...

Η ιδεολογία της συλλογικής επιβίωσης

Αμέσως μετά την άχρωμη ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού και τη γεμάτη μίσος ομιλία του...

Τα έθνη έχουν αξιοπρέπεια!

Θα θέλαμε πολύ να γράψουμε ότι μείναμε απολύτως ικανοποιημένοι από την ομιλία του πρωθυπουργού...

Το ποίημα του «πλανητάρχη»

Η Μούσα είδε το βίντεο με τον Μπάιντεν να μιλά για σχέση με 12χρονη...

Μια ματιά για την Ελλάδα από την Τουρκία

Στην Τουρκία υπάρχουν πρόσωπα, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, απλοί πολίτες που δεν έχουν φορέσει τα παραμορφωτικά...

Η φθορά είναι μεγαλύτερη από το άλμα!

Ο πρωθυπουργός περιοδεύει σε ραδιοφωνικές εκπομπές λαϊκών διασκεδαστών επειδή οι Αμερικανοί σύμβουλοι επικοινωνίας του...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Μεγάλη απάτη η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Οποια μορφή ενέργειας και να επιλεγεί, η δαπάνη θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Σεισμός στο Κρεμλίνο από την αποκάλυψη του Νίκου Ευαγγελάτου

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό έπειτα από τα...

Ζει στο αυτοκίνητο με τον 93χρονο πατέρα της εδώ και 8 μήνες: «Δεν είναι ανθρώπινο αυτό»

Άστεγοι έχουν μείνει από τον περασμένο Φεβρουάριο μια 50χρονη...

Αυτό είναι το παλικάρι που διαμελίστηκε σε ρομποτικό κάδο σκουπιδιών – Συγκλονίζει ο πατέρας του

Τον περασμένο Μάϊο η τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης «πάγωσε» στο άκουσμα...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ