Ολοκαυτώματα και ιστορική μνήμη

Must Read

Την περασμένη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης λήφθηκε απόφαση για τη χωροθέτηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος σε ακίνητο της ΓΑΙΟΣΕ, στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης, μέσω μνημονίου μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΓΑΙΟΣΕ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

  • Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη

Η ιστορική και κοινωνική συλλογική ευθύνη επιτάσσει τη συνολική αναγνώριση και την καταδίκη όλων εκείνων των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, στα οποία θύματα ήταν Ελληνες που εξαρχής ζούσαν (ή κατόπιν ξεριζωμού κατέληξαν να ζουν) στη Θεσσαλονίκη, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους. Συνεπώς, θα αντιπρότεινα ένα Μουσείο των Ολοκαυτωμάτων και των Γενοκτονιών σε βάρος των Ελλήνων (κάτοικοι Χορτιάτη, Πόντιοι, Μικρασιάτες, Θρακιώτες κ.λπ.).

Όσον αφορά τους Ισραηλίτες της Θεσσαλονίκης, αν και ήλθαν ως επήλυδες στην πατρίδα μας, ενσωματώθηκαν στο ελληνικό έθνος στο πέρασμα των αιώνων διατηρώντας την ιουδαϊκή θρησκεία τους, βάσει της οποίας εδιώχθησαν και γενοκτονήθηκαν (ως Ιουδαίοι δηλαδή και όχι ως Εβραίοι, που αποτελεί εθνικό προσδιορισμό). Ως μέλη του ελληνικού έθνους, εξάλλου, λογίζονται και οι μουσουλμάνοι της Θράκης μας, που διατήρησαν ή ασπάστηκαν τον μωαμεθανισμό λόγω άλλων ιστορικών συγκυριών. Ο διαχωρισμός των αθώων θυμάτων του ελληνικού έθνους κατά το θρήσκευμά τους (ή κατά τις πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους) πιστεύω ότι προσβάλλει τη μνήμη τους.

Προσωπικά, ως Πόντιος, πάντοτε αγωνίστηκα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής από τους Τούρκους και όχι απλά των Ποντίων αδελφών μας, παρόλο που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια αυτή. Το ίδιο περιμένω να πράξουν και οι Ελληνες Ιουδαίοι ως μέλη της εθνικής μας κοινότητας και να μη διαχωρίζουν τη στάση τους δίνοντάς της άλλα εθνικά χαρακτηριστικά. Θα ήθελα, λ.χ., να δω επιτέλους ανακοινώσεις και εκπροσώπους τους σε αντίστοιχες εκδηλώσεις μνήμης και δραστηριότητες Ποντίων, Θρακών και Μικρασιατών για το Ολοκαύτωμα του Ελληνισμού από τους Τούρκους.

Η ίδρυση ενός τέτοιου μουσείου είναι δικαίωμα και υποχρέωση αποκλειστικώς του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη φυσικά της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι είναι αναξιοπρεπές και υποτιμητικό να εκχωρείται αυτό το δικαίωμα σε ιδρύματα και ενώσεις διεθνούς χαρακτήρα. Θα πρέπει να επισημάνω εδώ ότι το κτίριο του Μουσείου Ολοκαυτώματος δεν αποτελεί παρά απλώς μία εμβληματική πτυχή της δράσης της Διεθνούς μη Κερδοσκοπικής Ενώσεως με την επωνυμία «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας» και, όπως τονίζεται σε όλα τα έγγραφα των εμπλεκόμενων φορέων, πρόκειται να αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη. Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, η διοίκηση του δήμου υλοποιεί ήδη ένα πλέγμα νομοθετικών και πολεοδομικών παρεμβάσεων και τροποποιήσεων, προκειμένου να φέρει το κτίριο πιο κοντά στο μέτωπο της δυτικής εισόδου της πόλεως, ώστε να είναι άμεσα ορατό στους επισκέπτες της. Γι’ αυτό, εξάλλου, προτείνεται από τις υπηρεσίες της η λύση της «νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προσφυγές στο ΣτΕ»!

Αξίζει, όμως, να αναφερθούμε επιγραμματικά και στους σκοπούς της εν λόγω ενώσεως, η οποία σημειωτέον εδρεύει στις Βρυξέλλες και διέπεται από το βελγικό Δίκαιο, στα μέλη της δε ανήκουν επιφανείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο βαρόνος Ρότσιλντ, ενώ ως ισόβιο μέλος μετέχει και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης! Στους σκοπούς της λοιπόν διαβάζουμε, μεταξύ άλλων: «Ίδρυση εβραϊκού σχολείου, αγορά, πώληση, εκμίσθωση ακινήτων και εγκαταστάσεων κάθε είδους, ίδρυση και συμμετοχή σε άλλες μη κερδοσκοπικές ενώσεις, πραγματοποίηση εράνων, μαθημάτων και συναντήσεων, ίδρυση κέντρων τεκμηρίωσης, βιβλιοθηκών» κ.λπ.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κάποιος ότι το μουσείο είναι απλώς η βιτρίνα ενός οργανισμού που, ναι, είναι διερευνητέα, ζητούμενη και επιθυμητή η ωφέλειά του στην οικονομική ζωή της πόλης, αλλά που η δραστηριότητά του είναι ιδιαιτέρως δυσανάλογη με τη συνεισφορά μιας συγκεκριμένης κοινότητας συμπολιτών μας στη διαμόρφωση της πολιτισμικής και ιστορικής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργούνται ανιστόρητοι συνειρμοί για την ταυτότητα της πρωτεύουσας της Μακεδονίας.

*Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» [email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Στη συμβολή στη συμβολή των οδών Εγνατία με Εθνικής Αμύνης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρασύρθηκε από δίκυκλο ένας τροχονόμος....

More Articles Like This