29/9/2022

Η κρίση μετατρέπεται σε μαραθώνιο…

Δημοσίευση:

Τ η στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ανακοινώνονται οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Τουρκία, σε περίπτωση που εντός του μηνός Σεπτεμβρίου δεν σταματήσει τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις απόπειρες ερευνών στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Ο τουρκικός Τύπος αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την απόφαση και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οι γνωστές μεγαλοστομίες και ύβρεις που εκτοξεύονται συνήθως εναντίον όποιου απειλεί την Τουρκία με κυρώσεις.

Πάντως, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που δείχνουν ότι η Τουρκία του Ερντογάν έχει πάρει έναν δρόμο που δεν έχει γυρισμό.

Ιδέες και «οράματα» που τα διάβαζα πριν από 30 χρόνια σε περιθωριακά ισλαμιστικά και εθνικιστικά έντυπα της Τουρκίας έχουν πλέον γίνει η επίσημη πολιτική της Τουρκίας του Ερντογάν.

Αν κάποιος έλεγε πριν από λίγα χρόνια ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα πήγαινε να προσκυνήσει στα νεκροταφεία των πρώτων Σελτζούκων που εισέβαλαν στην Ανατολία, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο ενός κόμματος, που είναι παραμάγαζο της πάλαι ποτέ νατοϊκής «γκλάντιο», του παραρτήματος της Διοίκησης Ανορθοδόξου Πολέμου (Özel Harp Dairesi) και της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), και ότι θα έμενε στη σκηνή που υποτίθεται ότι έμεινε ο Αρπασλάν το βράδυ πριν από την ημέρα της νίκης του επί του Ρωμανού Διογένη, το 1071, στο Ματζικέρτ, θα τον περνούσαν για τρελό.

Ο Ερντογάν θεωρεί ότι πλέον κάθε βράδυ κοιμάται με την ίδια την Ιστορία και ότι βαδίζει στον δρόμο του Μωάμεθ του Πορθητή, για να πάρει θέση ακριβώς δίπλα του στο βάθρο των ηρώων της τουρκικής Ιστορίας.

Η Αγια-Σοφιά, το Ματζικέρτ, το Χαλιφάτο, το Κιρκούκ, η Μοσούλη, το Χαλέπι, η Κύπρος, η Λιβύη, η Γαλάζια Πατρίδα, η Δυτική Θράκη, τα ενεργειακά κοιτάσματα του Ευξείνου Πόντου και της Μεσογείου, όλα αυτά συνθέτουν το μεσοπρόθεσμο όραμα του Ερντογάν, γιατί υπάρχει και το μακροπρόθεσμο: Η μετατροπή της Τουρκίας σε παγκόσμια δύναμη και ο έλεγχος του κόσμου διά του Ισλάμ.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Πλασιέ χαλασμένων ψυγείων

Αυτά δεν τα αναφέρουμε για θεωρητικούς λόγους. Η ρητορική του Ερντογάν δείχνει ότι όλα αυτά τα ενστερνίζεται και ότι προσπαθεί να τα κάνει πράξη.

Και όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με το «όραμά» του, τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν.
Την Παρασκευή ο Özer Sencar, πρόεδρος της εταιρίας δημοσκοπήσεων MetroPOLL, δήλωσε ότι με βάση τις νέες μετρήσεις η όποια επιρροή της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εκμηδενίστηκε.

Διεθνείς και Τούρκοι αναλυτές αμφισβητούν τις ανακοινώσεις του Ερντογάν και του υπουργού Ενέργειας για το κοίτασμα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Ποντοηράκλειας, στον Εύξεινο Πόντο.

Η τουρκική λίρα συνεχίζει να χάνει αξία σε σχέση με το ευρώ και το δολάριο.
Η ρητορική του Ερντογάν δεν συγκινεί πλέον τα πλήθη, δεν «πουλάει» στον τουρκικό λαό, ο οποίος έμαθε κι αυτός στην καλοπέρασή του και δεν του αρέσει τώρα να αναζητεί καθημερινά τα προφανή, δηλαδή ψωμί και κάτι να γεμίσει την κατσαρόλα στο σπίτι του.
Η διαφθορά που έχει γίνει ορατή και στον μέσο Τούρκο, ο οποίος ακούει στον δρόμο και στις γειτονιές ότι η Τουρκία έχει μια παγκόσμια πρωτιά, αφού ο Ερντογάν θεωρείται ο πλουσιότερος πολιτικός ηγέτης του κόσμου, πιο πλούσιος ακόμα και από τον Τραμπ, είναι άλλο ένα πρόβλημα για τον φιλόδοξο Τούρκο πρόεδρο.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν αναζητεί εναγωνίως κάτι, μια επιτυχία, μια νίκη που θα τον «εξαγνίσει» και θα τον ξανακάνει τον αγαπημένο ηγέτη του τουρκικού λαού, για να νιώθει ασφαλής ότι η εκλογική αναμέτρηση του 2023 δεν θα είναι ένα επικίνδυνο θρίλερ για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Επειδή, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, δεν του έχουν μείνει πλέον επιλογές, επειδή ό,τι κάνει δεν του βγαίνει, το πεδίο που επικεντρώνει την προσοχή του είναι το ενεργειακό, σε συνδυασμό με το επεκτατικό σχέδιό του που ακούει στο όνομα «τουρκική ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο – Κύπρο – Λιβύη – Γαλάζια Πατρίδα».

Πάνω σ’ αυτό επενδύει και στην αντιπαλότητα με την Ελλάδα, που αντιστέκεται σ’ αυτό.
Μακάρι οι αρμόδιες υπηρεσίες της πατρίδας μας να συλλέγουν στοιχεία και να αναλύουν την επιχείρηση χειραγώγησης της τουρκικής κοινής γνώμης, η οποία έχει πειστεί ότι όλα όσα κάνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και όλα όσα θέλει και διεκδικεί στο Αιγαίο είναι με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ότι η Ελλάδα που δεν το αποδέχεται και προσπαθεί να αντισταθεί στην τουρκική επεκτατικότητα είναι «το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης» και ότι «της χρειάζεται ένα μάθημα, αν δεν δεχτεί όσα έχει σχεδιάσει η Τουρκία στον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Από το κούτσουρο... στην κιλοβατώρα και ανάποδα

Αυτό το παιχνίδι δεν γίνεται έτσι, για… πλάκα. Ο Ερντογάν δημιουργεί προϋποθέσεις για να μην μπορεί να υποχωρήσει, αν πιεστεί από κάποια μεγάλη δύναμη.

Διά του λόγου το αληθές, την Πέμπτη 27 Αυγούστου η εταιρία Areda Survey PBDP δημοσίευσε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έκανε σε 3.717 άτομα στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας. Στο ερώτημα «Η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει τις έρευνες για φυσικό αέριο σε Εύξεινο Πόντο και Μεσόγειο;» το ποσοστό εκείνων που απάντησαν «ναι» ανέρχεται στο 94%!

Όσο για την «επιχείρηση ψυχολογικού επηρεασμού» της τουρκικής κοινής γνώμης, αυτή συνεχίζεται και σε άλλους τομείς. Ένας απ’ αυτούς, η εμψύχωση του κόσμου. Την Παρασκευή η… ναυαρχίδα της ερντογανικής προπαγάνδας, η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», δημοσίευσε συνέντευξη του συνταγματάρχη ε.α., ειδικού σε θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας Ünal Atabay, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

«Τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα. Άρα δεν έχουν τίποτα να συζητήσουμε για το θέμα αυτό στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία, τη στιγμή που θα αγγίξουν τα συμφέροντά της, είναι έτοιμη για πόλεμο, όμως σ’ αυτόν θα χάσει η Ελλάδα. Και θα χάσει τα περισσότερα νησιά, όπως και τη Δυτική Θράκη».

Επίσης και πάλι ο ιδεολογικός προπομπός του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, διευθυντής της ίδιας εφημερίδας, έγραψε: «Αν τρελάθηκαν με το κοίτασμα στον Εύξεινο Πόντο, με αυτά που θα δουν στην ανατολική Μεσόγειο θα τα χάσουν. Θα ανακοινωθούν το ένα μετά το άλλο πολύ πλούσια κοιτάσματα…

… Όλοι έχουν περικυκλώσει την Τουρκία. Ήλθε η Γαλλία, ήλθαν οι ΗΠΑ, ήλθαν τα κράτη της Ευρώπης, ήλθαν τα ΗΑΕ, ήλθε η Ελλάδα, ήλθαν ορισμένα αραβικά κράτη, ήλθε το Ισραήλ. Όλοι περικύκλωσαν την Τουρκία».

Έχουμε να πούμε πολλά, αλλά δεν χωρούν σε ένα άρθρο.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Από τον βαθύ Βόσπορο στο ποτάμι της Πράγας

Απλά να συμπληρώσουμε και να πούμε ότι οι καταστάσεις αλλά και οι σύμβουλοί του έχουν πείσει τον Ερντογάν ότι σανίδα σωτηρίας για τον ίδιο και το «όραμά» του είναι μια «νίκη» εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τα βασικά επιχειρήματα που του παρουσιάζουν οι σύμβουλοί του είναι τα εξής:
– Η ελληνική κοινωνία είναι στην ουσία διαλυμένη από τη δεκαετή οικονομική κρίση.

– Το πολιτικό σύστημα είναι σαθρό και ανίκανο να λάβει τολμηρές αποφάσεις, για να αντιμετωπίσει την Τουρκία.

– Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι διαλυμένες και δεν πρόκειται να ρίξουν ούτε μία σφαίρα εναντίον του «πανίσχυρου» τουρκικού στρατού.

Τα παραπάνω δεν είναι απλές εκτιμήσεις και ίσως να ερείδονται σε διασταυρωμένες πληροφορίες.

Στον ελληνικό λαό εναπόκειται να αποδείξει με τη συμπεριφορά του ότι δεν είμαστε μια «διαλυμένη κοινωνία», στο πολιτικό σύστημα και στην κυβέρνηση ότι μπορεί να λάβει κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις όταν πρόκειται για την προστασία της πατρίδας και την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, και στις ένδοξες Ένοπλες Δυνάμεις μας ότι μπορούν να βυθίσουν τον τουρκικό στόλο και να καταρρίψουν όσα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ξεμυτίσουν στο Αιγαίο.

Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά θα αποδείξουμε για άλλη μια φορά ότι ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας και θα υπενθυμίσουμε σε πολλούς ότι «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες», αν και εφόσον φυσικά χρειαστεί.

Ιτε, παίδες Ελλήνων, προστατέψτε την πατρίδα!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τον βαθύ Βόσπορο στο ποτάμι της Πράγας

Η ανάγκη διεξαγωγής ελληνοτουρκικού διαλόγου είναι αυτονόητη, ειδικά σε εποχές έντασης, ώστε να αποτραπεί...

Όμηροι της κλεπτοκρατίας!

Γιατί μπήκαμε στα Μνημόνια; Γιατί εκτός από το γεγονός ότι, πρώτον, η Ελλάς φορτώθηκε...

Από το κούτσουρο… στην κιλοβατώρα και ανάποδα

Ο φετινός χειμώνας αναμένεται ιδιαίτερα βαρύς, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προβλέψεις των ειδικών. Αν...

Πλασιέ χαλασμένων ψυγείων

Ακολουθούν μερικές σκέψεις για την ετήσια περιφορά του σκηνώματος του κομμουνισμού στο φεστιβάλ της...

(Αντι)μεταναστευτικό!

Ο Τσίπρας προτού εκλεγεί πρωθυπουργός είχε δηλώσει, το 2012, στο παγκοσμίως έγκριτο γαλλικό περιοδικό...

Ο πλανήτης έχει βάλει το… πιστόλι στον κρόταφο

Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για μία από τις κρισιμότερες «στροφές» στην παγκόσμια Ιστορία από την εποχή...

Όταν η άνευ ορίων ελευθερία υπονομεύει την ταυτότητα

Kατά βάση ο λαϊκισμός φαίνεται ότι είναι το όνομα που δίδει η άρχουσα τάξη...

Διαβρωμένη Δικαιοσύνη

Αν αυτοί οι ξένοι που μας φόρεσαν τον μνημονιακό κορσέ για να μας «εξανθρωπίσουν»,...

Ο Καβάφης σχολιάζει τα ταξίδια μας

Αρκετοί ταξιδεύουν νοερά στη Ρώμη για να χαρούν με τη χαρά των Ιταλών που...

Η ιδεολογία της συλλογικής επιβίωσης

Αμέσως μετά την άχρωμη ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού και τη γεμάτη μίσος ομιλία του...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστήριο με τον εξαφανισμένο 25χρονο: Βρέθηκε καμένος από τη μέση και κάτω!

Εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του κλειδωμένο και μετέπειτα ο άνδρας εντοπίστηκε νεκρός και απανθρακωμένος

Αυτό είναι το παλικάρι που διαμελίστηκε σε ρομποτικό κάδο σκουπιδιών – Συγκλονίζει ο πατέρας του

Τον περασμένο Μάϊο η τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης «πάγωσε» στο άκουσμα...

Σεισμός στο Κρεμλίνο από την αποκάλυψη του Νίκου Ευαγγελάτου

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό έπειτα από τα...

Εγγονή πασίγνωστης Ελληνίδας δημοσιογράφου έκανε επαναπροσδιορισμό φύλου και έγινε αγόρι

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε σήμερα στην εκπομπή "Το...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ