Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022

Ο «Σουλτάνος» είναι γυμνός και μόνος

Δημοσίευση:

Ο αριθμός των προκλητικών και απειλητικών δηλώσεων που κάνει ο Ερντογάν τους τελευταίους μήνες, αυξάνεται με γεωμετρικό ρυθμό. Οι δηλώσεις του λόγω του ύφους και περιεχόμενού τους, έχουν γίνει πηγή γελοιοποίησης της Τουρκίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

  • Του Μπάμπη Παπασπύρου*

Δεν περνά μια μέρα χωρίς μια νέα απειλητική δήλωση του Ερντογάν προς την Ελλάδα, την ΕΕ ή χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο τόνος του τελευταίου κύματος απειλών του Ερντογάν αποκαλύπτει μια κατάσταση απελπισίας, ως αποτέλεσμα πρόσφατων γεγονότων που έφεραν τις μεγαλομανιακές του φιλοδοξίες, να αποκαταστήσει τις λεγόμενες «δόξες» της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Γαλλία έχει μπει στην “μάχη” καθώς ο Ερντογάν έχει γίνει απειλή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έχει απειλήσει τους Γάλλους συμμάχους καθώς και το γαλλικό κράτος, για την εμπλοκή του.

Ο Μακρόν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι, «οι Τούρκοι καταλαβαίνουν μόνο από πράξεις…«Αυτό το καλοκαίρι έθεσα τις κόκκινες γραμμές μας» είπε, εγκαλώντας την Άγκυρα για τις επιθέσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Η Γαλλία υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου στη διαμάχη τους με το τουρκικό καθεστώς. Ο Μακρόν υποστηρίζει τη θέση του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι για τη Λιβύη και έχει δείξει την κατανόησή του για τις ανησυχίες της Αιγύπτου σχετικά με τουρκική επέμβαση στη χώρα αυτή.

Η Γαλλία έχει επίσης αναπτύξει πολεμικά πλοία καθώς και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο για την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενάντια στις τουρκικές απειλές.

Η Ελλάδα, η Γαλλία και η Κύπρος πραγματοποίησαν επίσης ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή ως μήνυμα προς τον Ερντογάν, ότι οι φιλοδοξίες του θα αντιμετωπισθούν με στρατιωτική δύναμη εάν είναι απαραίτητο.  Ωστόσο, αυτές οι ενέργειες δεν απέτρεψαν τον Τούρκο πρόεδρο και το ισλαμικό του καθεστώς να προβεί σε περισσότερες απειλές.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Μακρυγιάννη

Ένας από τους συμβούλους του Ερντογάν, ο Μετίν Κουλούνκ, ζήτησε την ίδρυση μιας “Μεγάλης Τουρκίας” που θα περιλαμβάνει τμήματα της Ελλάδας, της μισής Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Αρμενίας και τμήματα της Συρίας και του Ιράκ. Με αυτόν τον τρόπο, ο Κουλούνκ, μέλος του ισλαμιστικού κόμματος AKP του Ερντογάν, απλώς εξέφρασε τις επεκτατικές φιλοδοξίες του τουρκικού καθεστώτος.

Φυσικά, η Τουρκία δεν είναι σε θέση ούτε στρατιωτικά ούτε οικονομικά να πραγματοποιήσει ούτε ένα κλάσμα τέτοιων νεο-οθωμανικών απειλών ή φιλοδοξιών. Γιατί όμως προσπαθεί να προκαλέσει την εχθρότητα σχεδόν κάθε χώρας στην περιοχή με τέτοιες ανισόρροπες δηλώσεις;

Η απάντηση βρίσκεται στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Το AKP έχει συσπειρώσει από καιρό Ισλαμιστές και νεο-Οθωμανούς Τούρκους που εξακολουθούν να πιστεύουν στις επεκτατικές φιλοδοξίες του Ερντογάν. Είναι αυτό το εκλογικό κοινό που ο Ερντογάν και το ΑΚΡ βασίζονται για να παραμείνουν στην εξουσία και για να διαλύσουν τις διαμαρτυρίες παραδοσιακών δημοκρατικών και κοσμικών στην Τουρκία.

Ωστόσο, τα σημάδια του Ερντογάν και του καθεστώτος του ότι είναι σε θέση να διατηρήσουν αυτού του είδους την πολιτική είναι αμυδρά, και με κάθε δήλωση ο ίδιος και οι οπαδοί του κάνουν όλο και περισσότερες χώρες να διαδηλώνουν εναντίον του τουρκικού κράτους…
Εάν τα πράγματα συνεχίσουν όπως έχουν μέχρι στιγμής, θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή ένας άνευ προηγουμένου πόλεμος ή τουλάχιστον μια στρατιωτική αψιμαχία μεταξύ των μελών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Η αγαλλίαση των Σκοπιανών!

Η συνήθως αναποφάσιστη ΕΕ εξετάζει οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής και πολιτικής επιθετικότητας του Ερντογάν στην περιοχή. Εάν εγκριθούν αυτές οι κυρώσεις, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα ενάντια στην ήδη αιμορραγούσα τουρκική οικονομία, η οποία βλέπει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και άλλων νομισμάτων, καθώς και συστολές τόσο στο ΑΕΠ όσο και στις διεθνείς αξιολογήσεις.

Χωρίς απτά οικονομικά επιτεύγματα τα τελευταία χρόνια, ο Ερντογάν προσπαθεί να αποπροσανατλίσει τον τουρκικό πληθυσμό, με την ανακοίνωση της δήθεν ανακάλυψης ενός σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Καθώς η θηλιά σφίγγει στο λαιμό του Τούρκου προέδρου, η απερίσκεπτη συμπεριφορά του Ερντογάν γίνεται πιο επιθετική και απρόβλεπτη.

Ο χρόνος δεν είναι στο πλευρό του…

Όλο και περισσότεροι από τους αντιπάλους του Ερντογάν, συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους για να περιορίσουν τις μεγαλομανιακές και νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του.

Η Αίγυπτος, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν τα στρατιωτικά μέσα για να σταματήσουν οποιαδήποτε τουρκική επίθεση σε περίπτωση που ο Ερντογάν καταφύγει σε αυτό ως το τελικό του χαρτί. Το τουρκικό καθεστώς θα βρεθεί αντιμέτωπο με την καταστροφή εάν επιχειρήσει στρατιωτική δράση.

Ούτε το ΝΑΤΟ θα τον σώσει, ούτε οι πρόσφατες προσπάθειές του να κατευνάσουν τους Ρώσους, είναι σε θέση να τον βοηθήσουν με αποτελεσματικό τρόπο.

*Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αγαλλίαση των Σκοπιανών!

Τα κόκαλα του Ιβάν Μιχαήλωφ, κολλητού του Χίτλερ, του Χίμλερ, του Χάυντριχ και του...

Περί της ελευθερίας του Τύπου

Επειδή κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε τι μας λένε οι ξένες εφημερίδες και οι μη...

Μακρυγιάννη

Από αυτή εδώ τη γωνιά της «δημοκρατίας», που κατά τους πούρους μητσοτακικούς (προσοχή, όχι...

Σεισμός, σεισμός, σοσιαλισμός!

Οι σεισμολόγοι μοιάζουν με τους σοσιαλιστές: Η εμφάνισή τους σε ενημερωτικό μέσο δεν γίνεται...

Θεματοφύλακες του Ελληνισμού

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενείται για λίγες ημέρες ένα πολύ σημαντικό έκθεμα. Πρόκειται για...

Λύτρωση των γιατρών

Η απόφαση του ΣτΕ καθόσον αφορά τους υγειονομικούς συνιστά έναν ισχυρό κόλαφο διά το...

Νέοι συσχετισμοί Ελλάδας – Αιγύπτου

Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, απολύτως, με την προ δεκαημέρου συνάντηση των προέδρων της Αιγύπτου και...

Στρατηγική στρουθοκαμήλου…

Πολύ περίεργος λαός είμαστε στ’ αλήθεια εμείς οι Έλληνες. Ενδιαφερόμαστε για τη δημοκρατία σε...

Φιλανθρωπία, όχι επίδειξη!

Προσευχόμαστε και βοηθούμε τον πλησίον μας όχι για να μας δείξουν τα κανάλια και...

Άσε μας, κ. Τσίπρα

Αν ήσουν συνοικιακός παντοπώλης και αγνοούσες τα τεκταινόμενα, να το καταλάβαινα. Αν ήσουν μοναχός...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ατελείωτη κατηφόρα στην τηλεθέαση για τη Μενεγάκη

Βαθιά βουτιά στα νούμερα τηλεθέασης κάνει η Eλένη Μενεγάκη...

Ξαφνική αποχώρηση της Ντόρας Κουτροκόη από ΣΚΑΪ – Πώς αντέδρασε η παρουσιάστρια

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που ήθελαν τον ΣΚΑΪ να «κόβει»...

Ντυμένες στα λευκά η μάνα και η αδερφή της αδικοχαμένης Έμμας στην κηδεία

Δάκρυα στο πανελλήνιο προκάλεσε η είδηση ότι η 21χρονη...

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

Ράγισαν τα έδρανα στη Βουλή από την απίστευτη ατάκα Σκουρλέτη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣυΡιζΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας πριν...

Ψεύδεται η σύζυγος του Στουρνάρα!

Ένα απίστευτο ψέμα εκστόμισε δημοσίως -και μάλιστα σε αίθουσα...

Βαριά ποινή στην Κλοντιάνα Τσέλο που πυροβόλησε τον οφθαλμίατρο

Συνολική ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 21 ετών επέβαλε το Μικτό...

Ρούλα Βροχοπούλου: «Έκανα ρεζίλι τον γιο μου – Έπλενα τα πόδια του Φραν»

Πικρά μετανιωμένη εμφανίστηκε η Ρούλα Βροχοπούλου για την περιβόητη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ