Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022

Απειλεί με τους Πυραύλους S-400

Δημοσίευση:

Οι πύραυλοι S-400 είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε περίπτωση πολέμου» γράφει η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» σε κύριο άρθρο της.

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

Προειδοποιεί μάλιστα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν τους ρωσικούς πυραύλους στην ανατολική Μεσόγειο για την… απαγόρευση πτήσεων στην περιοχή. «Μέχρι στιγμής οι ενεργειακές ερευνητικές δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα του “προβλήματος ασφάλειας” του τουρκικού κράτους, αλλά μπορεί όμως να επηρεάσουν τα βήματα που θα κάνει η Τουρκία στη νέα διαδικασία» γράφει η ισλαμοσυντηρητική τουρκική εφημερίδα, που απηχεί επακριβώς τις απόψεις του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο Τούρκος αναλυτής Γιουσούφ Ερίμ λέει μάλιστα ότι «η στρατιωτική ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και οι απειλές από την… Ελλάδα δείχνουν πόσο σωστή και έγκαιρη ήταν η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 και η Τουρκία θα έχει μεγάλο πλεονέκτημα σε περίπτωση πολέμου». Και για να μην αφήσει περιθώριο σε παρερμηνείες για τα σχέδια της Αγκυρας, ο Ερίμ προκαλεί λέγοντας ότι «σε περίπτωση πολέμου, η Ελλάδα θα μείνει μόνη της. Φυσικά, θα έχει οικονομική και αμυντική υποστήριξη από τις χώρες που τη στηρίζουν, αλλά, εάν η τρέχουσα ένταση μετατραπεί σε πόλεμο, ούτε οι στρατιώτες της Γαλλίας ούτε των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα πάρουν μέρος σε αυτόν τον πόλεμο. Αυτός ο πόλεμος θα εξελιχθεί στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η Αθήνα πρέπει να το καταλάβει γρήγορα».

Αυτό το προκλητικά φιλοπόλεμο κλίμα καλλιεργεί και κλιμακώνει το καθεστώς Ερντογάν. Ακολουθεί πολιτική τετελεσμένων γεγονότων, διεκδικώντας δικαιώματα εκεί που δεν έχει, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και απειλώντας θεούς και δαίμονες. Η αποστολή του σεισμογραφικού «Oruc Reis» έχει παραταθεί, το τουρκικό ναυτικό κάνει αυτή την εβδομάδα ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ειδοποιώντας να αποφεύγουν την περιοχή τα ξένα πλοία. Ο Τούρκος πρόεδρος αποθρασύνεται όλο και περισσότερο βλέποντας ότι οι σύμμαχοί μας στην Αμερική έχουν βάλει στο ράφι τις κυρώσεις για την αγορά των S-400 από την Άγκυρα, ενώ οι Ευρωπαίοι -με εξαίρεση τη Γαλλία- κάνουν επίσης τα στραβά μάτια, ψελλίζοντας συνεχώς με την εντολή της Γερμανίας την καραμέλα του διμερούς ελληνοτουρκικού διαλόγου. «Ο Ερντογάν βλέπει ότι ο ίδιος ως ηγέτης και η χώρα του μπορούν να καλύψουν αυτό που βλέπει ως ένα εξαιρετικά σημαντικό κενό ισχύος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου» γράφει η ισραηλινή «Jerusalem Post» και προσθέτει: «Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να ιδρύσει μια σύγχρονη, ισοδύναμη κυριαρχία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και να καταλάβει τη θέση της».

Πριν από λίγες ημέρες ο Μετίν Κιουλνούκ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, δημοσίευσε στο twitter έναν χάρτη της «νέας Τουρκίας» που σηματοδοτεί την επιθυμία της Αγκυρας να αναβιώσει τα τεράστια σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στον χάρτη αυτό περιλαμβάνονται η βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η μισή Βουλγαρία, όλη η Κύπρος, το μεγαλύτερο μέρος της Αρμενίας και μεγάλες περιοχές της Γεωργίας, του Ιράκ και της Συρίας. «Ο χάρτης αυτός αντιπροσωπεύει το όραμα του Ερντογάν για την αναβίωση της περιόδου του οθωμανικού μεγαλείου» γράφει η ισραηλινή εφημερίδα.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Κατάρ. Οι Τουλούζ Λοτρέκ της μπάλας...

Ενδεχομένως πολλοί θα γελάσουν ειρωνικά με αυτές τις μεγαλομανιακές γραφικότητες, αλλά θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι για τον Ερντογάν αυτό είναι το σχέδιο. «Ο Τούρκος ηγέτης ήταν αποτελεσματικός στη δημιουργία ενός ισχυρού ισλαμικού κόμματος για να ελέγξει δήθεν τον ισλαμικό εξτρεμισμό στη χώρα του, αλλά έγινε πολύ πιο ισλαμιστής και πιο εξτρεμιστής… Και σήμερα είναι η ιδεολογία που οδηγεί τον Ερντογάν στη λήψη αποφάσεων και σε δεύτερο βαθμό τα οικονομικά του συμφέροντα» τονίζει η «Jerusalem Post».

Ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την Αραβική Ανοιξη, γεγονός που τον έφερε αντιμέτωπο με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ τεταμένες είναι επίσης οι σχέσεις του με το Ισραήλ λόγω της υποστήριξης που προσφέρει στη Χαμάς. Αποικιοκρατική πολιτική με την επίκληση του Ισλάμ ακολουθεί ο Νεοοθωμανός σουλτάνος. Όπως γράφει εύστοχα η γαλλική «Le Figaro», «ανικανοποίητος με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο νεοσουλτάνος Ερντογάν θέλει τώρα να εκδικηθεί τη Δύση για τη Ναυμαχία της… Ναυπάκτου» στις 7 Οκτωβρίου του 1571 με αντιπάλους τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου σήμανε την καταστροφή του οθωμανικού στόλου από τις ενωμένες δυνάμεις της Δύσης. Όπως γράφει ο Χιου Μπιτσένο στο ομώνυμο βιβλίο, στη ναυμαχία αυτή «συνετελέσθη η τιτάνια σύγκρουση ανάμεσα στον Χριστιανισμό και στο Ισλάμ, ανάμεσα στον Σταυρό και στην Ημισέληνο, νίκησε ο Σταυρός εμποδίζοντας τη διείσδυση των Οθωμανών στην Ευρώπη και την κυριαρχία της ισλαμικής θρησκείας».

Με την ισλαμο-ιδεολογική διάσταση που δίνει ο Ερντογάν στην επεκτατική του πολιτική, φαίνεται όντως να ζητάει τη ρεβάνς πέντε αιώνες μετά! Ο νεοσουλτάνος δεν φαίνεται τώρα να ανησυχεί άλλωστε, γιατί, σε αντίθεση με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, «η Ευρώπη είναι σήμερα ασυντόνιστη απέναντι στην Αγκυρα» τονίζει η Ιζαμπέλ Λασέρ στη «Figaro». Παλαιότερα υπήρξε μια εποχή που ήταν η Μόσχα αυτή που δίχαζε τη Γερμανία και τη Γαλλία εντός της Ε.Ε. H Γερμανία, δύναμη στο κέντρο της Ευρώπης, θεωρούσε πάντα τη Ρωσία ουσιαστικό εταίρο για τη σταθερότητα της ηπείρου. Αντίθετα, η Γαλλία, στρεφόμενη ως επί το πλείστον προς τον Νότο, είχε εξελίξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία από σύμμαχο σε αντίπαλο. Σήμερα η Αγκυρα είναι αυτή που διχάζει Γερμανία και Γαλλία. «Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι είναι διχασμένοι σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της τουρκικής κρίσης. Έναντι των σκληρών -Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρο- που απειλούν την Τουρκία με νέες κυρώσεις, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν υιοθετήσει μία πιο συμφιλιωτική προσέγγιση. Το Βερολίνο, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., υποστηρίζει τον διάλογο, τη διπλωματία και τη διαμεσολάβηση» σημειώνει η Ιζαμπέλ Λασέρ.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Η Τουρκία σε φαύλο κύκλο

Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στη Γερμανία ζουν 2.500.000 πολίτες τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι στην πλειονότητά τους στηρίζουν τον Ερντογάν. Ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ -ακολουθώντας επίσης τη γραμμή του Αμερικανού προέδρου Τραμπ- προτιμά να ευθυγραμμιστεί με τις διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας, καλώντας για «διάλογο» και «αποκλιμάκωση».

Γάλλος διπλωμάτης τονίζει στη «Figaro» ότι «ο Ερντογάν και ο Πούτιν καταλαβαίνουν μόνο τη δύναμη. Η αυστηρότητα είναι ο μόνος τρόπος για να περιοριστούν οι επεκτατικές βλέψεις του. Διαφορετικά, ο Ερντογάν θα μας “κυλήσει στο αλεύρι” και τους Έλληνες μαζί, όπως έκανε ο Πούτιν με τους Γεωργιανούς και τους Ουκρανούς». Ο Γάλλος διπλωμάτης αμφιβάλλει βέβαια ότι η Τουρκία μπορεί «να ρίξει άγκυρα στον κόσμο των δυτικών δημοκρατιών». Ως τις 24 του μηνός που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των 27 μένουν κάπου τρεις εβδομάδες. Το αν θα συζητηθούν τότε νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα εξαρτηθεί από την «πρόοδο» που θα έχει επιτευχθεί, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Μέχρι τότε βέβαια καλύτερα να προσδεθούμε γιατί ο «σουλτάνος» είναι εκτός ελέγχου και θα επιδιώξει νέα τετελεσμένα…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις Βρυξέλλες το μυστικό των εκλογών

Για τον προσδιορισμό του χρόνου διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πρέπει να συνυπολογίζουμε έναν παράγοντα...

Η Τουρκία σε φαύλο κύκλο

Ο Ουμίτ Καρντάς κάνει την καλύτερη και πιο ειλικρινή παρουσίαση του προβλήματος που αντιμετωπίζει...

Κατάρ. Οι Τουλούζ Λοτρέκ της μπάλας…

Σύντροφοι, για όλα τα ζητήματα, μεταφυσικά ή όχι, υπάρχει απάντηση. Και τα μεν μεταφυσικά...

«Μακεδονική» γλώσσα;

Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία βάφτισε τους σλαβόφωνους Σκοπιανούς «Μακεδόνες», αποδίδοντάς τους «μακεδονική»...

Ο κίνδυνος των πάντων

Στα ψηφιακά «χωράφια» της «ενημέρωσης» καλλιεργούνται τα άνθη του φόβου, της τρομάρας και του...

Η αγαλλίαση των Σκοπιανών!

Τα κόκαλα του Ιβάν Μιχαήλωφ, κολλητού του Χίτλερ, του Χίμλερ, του Χάυντριχ και του...

Περί της ελευθερίας του Τύπου

Επειδή κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε τι μας λένε οι ξένες εφημερίδες και οι μη...

Μακρυγιάννη

Από αυτή εδώ τη γωνιά της «δημοκρατίας», που κατά τους πούρους μητσοτακικούς (προσοχή, όχι...

Σεισμός, σεισμός, σοσιαλισμός!

Οι σεισμολόγοι μοιάζουν με τους σοσιαλιστές: Η εμφάνισή τους σε ενημερωτικό μέσο δεν γίνεται...

Θεματοφύλακες του Ελληνισμού

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενείται για λίγες ημέρες ένα πολύ σημαντικό έκθεμα. Πρόκειται για...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ατελείωτη κατηφόρα στην τηλεθέαση για τη Μενεγάκη

Βαθιά βουτιά στα νούμερα τηλεθέασης κάνει η Eλένη Μενεγάκη...

Διπλό χτύπημα για την Ντόρα Κουτροκόη – Χώρισε με τον σύντροφό της

Διπλό χτύπημα για την Ντόρα Κουτροκόη, καθώς, εκτός από...

Τον… άπιαστο Βασίλη Παλαιοκώστα «βλέπει» η αστυνομία πίσω από τον καταιγισμό πυρών στα Τζουμέρκα

Τον διαβόητο καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα «βλέπουν» οι διωκτικές Αρχές...

Λύση στα δάνεια με ελβετικό φράγκο

Την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης του νόμου που παρέχει...

«Αν της χρωστάει, ας την πάρει στο Μαξίμου»!

Πολλά μέλη της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας εξακολουθούν δυστυχώς να...

Ο Μητσοτάκης πήρε 30.000 ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις

Νέα στοιχεία στο «φως» - Τι απαντάει το Μαξίμου

Εμφανίστηκε ο πατέρας Αντώνιος!

Πού διαμένει - Σε ποιον ανήκει το σπίτι;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ