28/9/2022

Μαζικό, ακαριαίο πλήγμα στην Τουρκία

Δημοσίευση:

Η Ελλάδα ξέμεινε από πόρους και ανθρώπους, από εθνικούς πληθυσμιακούς θύλακες στο εξωτερικό που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα πράγματα

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Αν η ελληνική πλευρά, λέγοντας ”αμυντικό δόγμα”, εννοεί ότι, φοβούμενη μήπως εκτεθεί στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης και των συμμάχων, προτίθεται σε οποιαδήποτε περίπτωση γενικού πολέμου να αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και το πλεονέκτημα του πρώτου μαζικού πλήγματος στον εχθρό, τότε έχει κατά πάσα πιθανότητα υπογράψει μόνη της και εκ προοιμίου την καταδίκη της. Με δεδομένη την τουρκική υπεροπλία και τη γενικότερη τουρκική γεωπολιτική υπέροχη, ένα μαζικό πρώτο πλήγμα εξ Aνατολών θα παραλύσει τεχνικά, αλλά και ψυχολογικά την ελληνική πλευρά». Παναγιώτης Κονδύλης, «Θεωρία του πολέμου», δ΄ έκδοση, Αθήνα 1999, εκδόσεις Θεμέλιο, σ. 397

Οι στοχασμοί του φιλοσόφου Παναγιώτη Κονδύλη (1943-1998) αποτελούν τη φυσική και προσαρμοσμένη στους καιρούς μας συνέχεια της σκέψης του Θουκυδίδη, των «συνταγών» του Μακιαβέλι και των τακτικών του Κλάουζεβιτς. Ο λόγος του είναι πυκνός, ακριβής και ευκολονόητος ακόμα και από το κοινό που δεν έχει εξοικειωθεί με τα πεδία όπου τέμνονται η τέχνη του πολέμου και της πολιτικής, τα άκαμπτα μεγέθη της γεωγραφίας και οι δυναμικές τάσεις της οικονομίας και της δημογραφίας.

Ο Κονδύλης ίσως είναι ο τελευταίος αληθινός δάσκαλος στρατηγικής και πολιτικής που είχε η χώρα. Γι’ αυτό κρίνεται σκόπιμο να κοινωνούνται σε όσο το δυνατόν ευρύτερες μάζες οι προτάσεις του για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα με κατεύθυνση την εθνική επιβίωση.

Οι νέοι και οι εύποροι έχουν πολλές επιλογές. Οι πρεσβύτεροι και οι πένητες, από ελάχιστες έως καμία. Η Ελλάδα, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ξέμεινε από πόρους και ξεμένει από ανθρώπους, από εθνικούς πληθυσμιακούς θύλακες στο εξωτερικό που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα πράγματα. Η Τουρκία, που βιώνει μια πληθυσμιακή έκρηξη η οποία αναπόφευκτα εκτονώνεται με εξορμήσεις γεωγραφικής επέκτασης, διακηρύττει πως επιθυμεί να διαβεί το μονοπάτι του πολέμου.

Δημοφιλείς ειδήσεις  (Αντι)μεταναστευτικό!

Οι ψυχροί αριθμοί, σε συνδυασμό με την πρόδηλη ακαταλληλότητα της ηγέτιδας τάξης της χώρας μας των τελευταίων δεκαετιών να επιτελέσει οποιαδήποτε ιστορικών διαστάσεων αποστολή (πλην εκείνης της συντριβής μας), δείχνουν προς την κατεύθυνση δύο ενδεχομένων: α) της δορυφοροποίησης προς την Τουρκία και β) της στρατιωτικής ήττας και του επακόλουθου εδαφικού ακρωτηριασμού, σε συνδυασμό με την απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

Η μοναδική περίπτωση επικράτησης στον δύσκολο πολεμικό αγώνα εναντίον της Τουρκίας είναι η λύση Κονδύλη: να χτυπήσουμε πρώτοι, μαζικά και ακαριαία, στόχους που κρίνονται κρίσιμοι για τη συνέχιση της αναμέτρησης. Ο Παναγιώτης Κονδύλης, στην ίδια σελίδα του μνημειώδους έργου του, διευκρινίζει:

«Πρώτο πλήγμα, με τη στρατηγική σημασία του όρου, δεν είναι ο πρώτος τυχόν πυροβολισμός που πέφτει κατά το πρώτο ”θερμό επεισόδιο” μιας πολεμικής αντιπαράθεσης· είναι μια συντονισμένη και ακαριαία ενέργεια όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων προς εκμηδένιση των ζωτικών σημείων του εχθρικού πολεμικού δυναμικού, ιδίως όσον εμφανίζονται κρίσιμα μέσα στη δεδομένη συγκυρία. Μπορεί να καταφερθεί στο πλαίσιο της κλιμάκωσης ενός τοπικού θερμού επεισοδίου, αλλά και πολύ νωρίτερα ακόμα, όταν διαπιστωθεί ότι επίκειται έτσι κι αλλιώς εχθρική επίθεση».

Βασική προϋπόθεση της επιβίωσης των ειδών είναι η δυνατότητα ταχείας προσαρμογής στο περιβάλλον. Η ελληνόφωνη πολιτική και «πνευματική» άρχουσα τάξη εξέφραζε και εκφράζει στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, αντιλήψεις για την Τουρκία και για τις σχέσεις με αυτήν που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με το περιβάλλον και τη συγκυρία.

Υπό το φως της κλιμάκωσης των τουρκικών επιθετικών ενεργειών εναντίον της Ελλάδας, αξίζει να υπενθυμιστεί τι δήλωνε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής της Ν.Δ. και αδελφή του πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη σε συζήτηση του ΕΛΙΑΜΕΠ, πριν από 7 μήνες, στις 18 Φεβρουαρίου 2020: «Εγώ δεν νιώθω πως απειλούμαι από την Τουρκία. Δεν διακόπτεις τον διάλογο σε καμία περίπτωση. Μούτρα κάνεις στον άντρα σου, δεν κάνεις στην εξωτερική πολιτική».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Διαβρωμένη Δικαιοσύνη

Συνεπώς, η απαλλαγή της πατρίδας από τα κατάλοιπα της κοτζαμπάσικης οικογενειοκρατίας, που ταλαιπωρούν τον δημόσιο βίο από την απελευθέρωση κι έπειτα, είναι μια στρατηγική επιλογή από την πλευρά του λαού μας, αν θέλει το έθνος μας να συνεχίσει την παρουσία του στον παγκόσμιο χάρτη ως ανεξάρτητη οντότητα που παράγει ξεχωριστό πολιτισμό. Διαφορετικά, η υποτέλεια και, στο τέλος, η τουρκοποίηση δεν αποτελούν ενδεχόμενο, αλλά βεβαιότητα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

(Αντι)μεταναστευτικό!

Ο Τσίπρας προτού εκλεγεί πρωθυπουργός είχε δηλώσει, το 2012, στο παγκοσμίως έγκριτο γαλλικό περιοδικό...

Ο πλανήτης έχει βάλει το… πιστόλι στον κρόταφο

Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για μία από τις κρισιμότερες «στροφές» στην παγκόσμια Ιστορία από την εποχή...

Όταν η άνευ ορίων ελευθερία υπονομεύει την ταυτότητα

Kατά βάση ο λαϊκισμός φαίνεται ότι είναι το όνομα που δίδει η άρχουσα τάξη...

Διαβρωμένη Δικαιοσύνη

Αν αυτοί οι ξένοι που μας φόρεσαν τον μνημονιακό κορσέ για να μας «εξανθρωπίσουν»,...

Ο Καβάφης σχολιάζει τα ταξίδια μας

Αρκετοί ταξιδεύουν νοερά στη Ρώμη για να χαρούν με τη χαρά των Ιταλών που...

Η ιδεολογία της συλλογικής επιβίωσης

Αμέσως μετά την άχρωμη ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού και τη γεμάτη μίσος ομιλία του...

Τα έθνη έχουν αξιοπρέπεια!

Θα θέλαμε πολύ να γράψουμε ότι μείναμε απολύτως ικανοποιημένοι από την ομιλία του πρωθυπουργού...

Το ποίημα του «πλανητάρχη»

Η Μούσα είδε το βίντεο με τον Μπάιντεν να μιλά για σχέση με 12χρονη...

Μια ματιά για την Ελλάδα από την Τουρκία

Στην Τουρκία υπάρχουν πρόσωπα, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, απλοί πολίτες που δεν έχουν φορέσει τα παραμορφωτικά...

Η φθορά είναι μεγαλύτερη από το άλμα!

Ο πρωθυπουργός περιοδεύει σε ραδιοφωνικές εκπομπές λαϊκών διασκεδαστών επειδή οι Αμερικανοί σύμβουλοι επικοινωνίας του...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Σεισμός στο Κρεμλίνο από την αποκάλυψη του Νίκου Ευαγγελάτου

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό έπειτα από τα...

Αυτό είναι το παλικάρι που διαμελίστηκε σε ρομποτικό κάδο σκουπιδιών – Συγκλονίζει ο πατέρας του

Τον περασμένο Μάϊο η τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης «πάγωσε» στο άκουσμα...

Μεγάλη απάτη η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Οποια μορφή ενέργειας και να επιλεγεί, η δαπάνη θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Ζει στο αυτοκίνητο με τον 93χρονο πατέρα της εδώ και 8 μήνες: «Δεν είναι ανθρώπινο αυτό»

Άστεγοι έχουν μείνει από τον περασμένο Φεβρουάριο μια 50χρονη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ