Η τουρκική ψύχωση κατά της Προέδρου

Must Read

Ψύχωση έχουν πάθει οι Τούρκοι με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

Δεν εξηγείται αλλιώς η νέα, συντονισμένη, ολομέτωπη επίθεση εναντίον της από το σύνολο σχεδόν των μεγάλων τουρκικών εφημερίδων. Αφορμή για τη νέα επίθεση, η επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα η κυρία Σακελλαροπούλου στην Κύπρο. Η ερντογανική «Sabah» χαρακτηρίζει προκλητικά την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ένα από τα κορυφαία ονόματα που κλιμάκωσε την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Και αυτό γιατί η κυρία Σακελλαροπούλου «επέλεξε, μετά το Καστελόριζο, να κάνει το πρώτο επίσημο ταξίδι της στο εξωτερικό, στην Κύπρο»!

Η «Sabah» αλλα και η «Hurriyet» κατηγορούν ασύστολα την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι «λέει ψέματα κατά της Τουρκίας»! Ποια είναι τα ψέματα; Ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ζήτησε «να τερματιστεί η τουρκική κατοχή στο νησί και να επιλυθεί συνολικά το Κυπριακό, στη μόνη δυνατή και δεσμευτική για όλους βάση: αυτή των σχετικών ψηφισμάτων των Η.Ε. και της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας». Η συνεπής αυτή και με βάση το Διεθνές Δίκαιο θέση συνιστά κλιμάκωση, κατά τη «Hurriyet».

Και δεν είναι μόνο οι ερντογανικές εφημερίδες που επιτίθενται στην ΠτΔ. Ακόμη και η αντιπολιτευόμενη «Sozcu» γράφει ανερυθρίαστα: «Ντροπή για την Πρόεδρο της Ελλάδας, οι κατηγορίες κατά της Τουρκίας είναι παράλογες». Ποιος είναι ο παραλογισμός κατά την τουρκική εφημερίδα; Η δήλωση της κυρίας Σακελλαροπούλου ότι «η Τουρκία έχει εισβάλει στο νησί». Θα τρελαθούμε εντελώς! Η Τουρκία δεν εισέβαλε στρατιωτικά στην Κύπρο το 1974 και συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 40% του νησιού. Αλλά οι δυνάμεις του Αττίλα πήγαν… εκδρομή στη Μεγαλόνησο! Πραγματικά, ο τουρκικός τυχοδιωκτικός αναθεωρητισμός δεν έχει όρια πλέον!

Η εφημερίδα «Turkiye» έφτασε στο σημείο επίσης να χαρακτηρίσει «επικίνδυνη πρόκληση από τη Γαλλία την πτήση με ελικόπτερο που πραγματοποίησε στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο το περασμένο Σάββατο ο Γάλλος υφυπουργός Κλεμόν Μπονέ. Και αυτό γιατί το ελικόπτερο πέταξε πάνω από το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Γιαβούζ», που πραγματοποιεί έρευνες στα κυπριακά χωρικά ύδατα. «Επικίνδυνη πρόκληση από τη Γαλλία στην ανατολική Μεσόγειο» γράφει η τουρκική εφημερίδα. Φυσικά, αυτό που πόνεσε την Αγκυρα περισσότερο ήταν οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού στην «Journal du Dimanche» που κατήγγειλε ανοιχτά την Τουρκία γιατί το «Γιαβούζ» κάνει έρευνες στα κυπριακά χωρικά ύδατα. «Δεν τελειώσαμε λοιπόν με τις προκλήσεις. Δεν μπορεί να παίζει το ένα κράτος σε βάρος του άλλου. Θέλουμε να στείλουμε σήματα σταθερότητας επί της ουσίας για να γίνει αντιληπτό ότι η ευρωπαϊκή κυριαρχία δεν είναι αφηρημένη. Οταν η Κύπρος και η Ελλάδα δέχονται επίθεση ή απειλούνται, αντιδρούμε με αναλογικό τρόπο χωρίς να επιδιώκουμε κλιμάκωση, αλλά δεν θα ηρεμήσουν τα πράγματα με το να φαινόμαστε αδύναμοι ή χωρισμένοι» προειδοποίησε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Παραβιάζει, λοιπόν, προκλητικά τα χωρικά ύδατα της Κύπρου η Αγκυρα με το «Γιαβούζ». Πρέπει να το μάθει η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, λέει ο Μπονέ, μπας και συγκινήσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής. Μάταιος κόπος! Η Γερμανία είναι πίσω από την άρνηση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, γράφει η γαλλική εφημερίδα. «Το Βερολίνο δεν θεωρεί κατάλληλες τις κυρώσεις, που στοχεύουν τις παράνομες γεωτρήσεις» ομολογεί μια ευρωπαϊκή πηγή σε πολύ διπλωματική γλώσσα. Ενας άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης το λέει πολύ καθαρά: «Η Ε.Ε. κινδυνεύει να γίνει ασήμαντη, είναι μια απειλή για την αξιοπιστία μας».

Δεν υπάρχει ομοφωνία για την επιβολή κυρώσεων, παραδέχεται ο Γάλλος υφυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα και τη Λευκωσία το Σαββατοκύριακο για να συζητήσει με τις δύο κυβερνήσεις και να μας πει ότι κάποια μέτρα θα μπορούσαν να στοχεύσουν την Τουρκία στη σημερινή σύνοδο των ΥΠΕΞ, αλλά «μόνο» για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Μόνο η Λιβύη και τα πετρέλαιά της νοιάζει τους Ευρωπαίους. Τι κι αν η μικρή Κύπρος σηκώνει το ανάστημά της προειδοποιώντας ότι θα ασκήσει βέτο στις προγραμματισμένες κυρώσεις στη Λευκορωσία, αν δεν τεθεί στο τραπέζι ένας μηχανισμός αυστηρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Οι Βρυξέλλες διατηρούν την άποψη ότι η Τουρκία παραμένει, όπως το έθεσε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης, «ένας οικονομικός εταίρος, ένας σημαντικός περιφερειακός παράγοντας και ένας συνεργάτης στη διαχείριση της μετανάστευσης. Ενας σύμμαχος, σίγουρα σημαντικός, και σε στρατιωτικό επίπεδο. Και γι’ αυτό δεν πρέπει να τον θυμώσουμε πάρα πολύ»!

Όπως γράφει η γαλλική «Le Monde», «το σχέδιο κυρώσεων που βρίσκεται στο τραπέζι δεν έχει ακόμη εγκριθεί, επειδή ένας… κόκκος άμμου εμποδίζει τον μηχανισμό: η επίμονη άρνηση της Κύπρου». Πού να φανταστεί ο ποιητής ότι «το χρυσοπράσινο φύλλο», ριγμένο στο πέλαγος, έχει γίνει στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων ένας «κόκκος άμμου»!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ημερομηνίες των αγώνων του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ και το μπάχαλο με τα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκα

Τα τρία πέναλτι που έπιασε ο... Μέγας Κωνσταντίνος Τζολάκης στην Κωνσταντινούπουλη στον αγώνα με τη Φενερμπαχτσέ μπορεί να δίνουν...

More Articles Like This