Παρασκευή, 9 Απρίλιος 2021

Μεγάλες δυνάμεις: τρόπος δράσης

Οι «δυνατοί» του κόσμου τούτου σε οδηγούν είτε στο γκισέ για να πληρώσεις το νταβατζιλίκι είτε στον άλλο κόσμο…

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Το ήθος κάποιου ανθρώπου ή ομάδας ανθρώπων φαίνεται κυρίως από τον τρόπο συμπεριφοράς σε όντα (ανθρώπους και ζώα) που έχουν την ανάγκη τους. Οι μεγάλες δυνάμεις έγιναν μεγάλες διότι απέκτησαν μεγάλο πληθυσμό (άρα πολλούς φορολογουμένους), υλικούς πόρους και τεράστια ισχύ. Μόνο για τον πληθυσμό μερίμνησαν μόνες τους. Τα υπόλοιπα δύο -υλικούς πόρους και τεράστια ισχύ- τα… προμηθεύτηκαν από κάποιους άλλους, οι οποίοι τα στερήθηκαν.

Αυτοί συνήθως που πέφτουν θύματα των μεγάλων δυνάμεων είναι, φυσικά, οι… μικρές δυνάμεις. Αν κάνουμε ένα γρήγορο φρεσκάρισμα στις γνώσεις μας για την πρόσφατη παγκόσμια ιστορία μπορούμε να δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν αυτοί που τώρα λέγονται Αμερικανοί στους «Iνδιάνους» και τους Αφρικανούς, οι Ισπανοί στους γηγενείς της Λατινικής Αμερικής, οι Βρετανοί στους Ινδούς, στους Αφρικανούς και τους Κινέζους, οι Ολλανδοί και οι Βέλγοι στους Αφρικανούς, οι Ιάπωνες στους Kινέζους, οι πάλαι ποτέ Τούρκοι (που αυτοδιαφημίζονται ως περιφερειακή υπερδύναμη) σε όποιον βρέθηκε στον δρόμο τους, οι Ρώσοι στην ανατολική Ευρώπη και οι Γερμανοί σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι μεγάλες δυνάμεις, επίσης, πλουτίζουν από τις έριδες, τις συγκρούσεις και τους πολέμους των μικρών. Εξοπλίζουν με το αζημίωτο αμφοτέρους, εκβιάζουν όποιον θεωρήσουν «μπόσικο», την περίοδο της σύγκρουσης αποσπούν υποσχέσεις με βαρύτατες ρήτρες και από τους δύο και έπειτα συμπεριφέρονται σαν… παραβατικοί διαιτητές σε ιδιόρρυθμο αγώνα μποξ.

Δηλαδή, σηκώνουν μεν το χέρι του νικητή, αλλά διαφέρουν από τους κανονικούς διαιτητές. Από τον νικητή φροντίζουν να κλέψουν το πορτοφόλι από την τσέπη (αν υπάρχει πορτοφόλι στο σορτσάκι – αν δεν βρουν, θα του πάρουν και το σώβρακο) και από τον ηττημένο ακόμα και τα χρυσά δόντια την ώρα που είναι λιπόθυμος λόγω του νοκ άουτ.

Σε καμία περίπτωση οι μεγάλες δυνάμεις δεν παίρνουν από το χεράκι κάποιον ανήμπορο για να τον οδηγήσουν στην ατραπό της δόξης. Τον οδηγούν είτε στο γκισέ για να πληρώσει είτε στον άλλο κόσμο…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ