Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023

Ο ψηφιακός πόλεμος του «Σουλτάνου»

Δημοσίευση:

Ένα νέο μέτωπο έχει ανοίξει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, μαζί με τους πραγματικούς πολέμους που έχει εξαπολύσει στην ευρύτερη περιοχή: τον ψηφιακό διαδικτυακό πόλεμο!

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

Η ισραηλινή «Jerusalem Post» αποκαλύπτει ότι τον περασμένο Ιούνιο περισσότεροι από 7.000 λογαριασμοί στο twitter είναι συνδεδεμένοι με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) για να προωθούν την προπαγάνδα του Τούρκου προέδρου στο εξωτερικό αλλά και να εκφοβίζουν τους επικριτές του, κυρίως δημοσιογράφους και ακτιβιστές που καταφέρονται εναντίον της νεοοθωμανικής πολιτικής της Άγκυρας.

«Ο στρατός αυτός των τουρκικών λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επαινεί τις στρατιωτικές εισβολές και τις απειλές της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ελλάδας, της Αρμενίας και άλλων χωρών, που αντιτίθενται στην πολιτική Ερντογάν» γράφει η ισραηλινή εφημερίδα. Και ο αριθμός αυτός των λογαριασμών στο twitter αυξάνεται συνεχώς με στόχο «τη συστηματική παρενόχληση ξένων δημοσιογράφων και Τούρκων αντιφρονούντων στο εξωτερικό, που επικρίνουν τον πρόεδρο της Τουρκίας ή, για παράδειγμα, καταφέρονται εναντίον της εμπλοκής της Αγκυρας στον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας».

Ελληνικά websites βρέθηκαν επίσης επανειλημμένα στο στόχαστρο των χάκερ του «σουλτάνου», μεταξύ των οποίων και οι ιστοσελίδες της Βουλής, πολλών υπουργείων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΥΠ, όπως και αρκετών δημόσιων οργανισμών.

Η ψηφιακή επίθεση του διαδικτυακού στρατού του Ερντογάν είναι τις περισσότερες φορές καλά καμουφλαρισμένη. Οι περισσότεροι από αυτούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι είναι πλαστοί και έχουν μόνο μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες οπαδούς. Οι λογαριασμοί αυτοί έχουν πάντως πολλές ομοιότητες. Οι περισσότεροι περιλαμβάνουν τουρκικές σημαίες, εικόνες από την Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά και φασιστικά σύμβολα, που συνδέονται με ακροδεξιές οργανώσεις όπως οι Γκρίζοι Λύκοι.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα εμπεριέχουν σημαίες του Αζερμπαϊτζάν -λόγω του πολέμου με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ- αλλά και από άλλες μουσουλμανικές χώρες που θεωρούνται σύμμαχες της Τουρκίας, όπως το Πακιστάν και η Λιβύη. Τα κυρίαρχα μηνύματα που συνοδεύουν τις αναρτήσεις του ψηφιακού στρατού του Ερντογάν είναι η απειλή «Ερχόμαστε για εσάς» ή «θα έρθει και η σειρά σου, θα πρέπει να φοβάσαι», με την τουρκική σημαία στο τέλος!

Την ίδια ώρα βέβαια που οι διαδικτυακοί «πολεμιστές» του Ερντογάν αυξάνονται και πληθύνονται, στο εσωτερικό της Τουρκίας από την περασμένη Πέμπτη έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και επιβάλλει λογοκρισία και αυστηρούς περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τον νέο νόμο απειλείται η λειτουργία του twitter και του facebook στην Τουρκία, αν δεν δηλώσουν ότι έχουν κάποιον εκπρόσωπο στη χώρα. Οι πλατφόρμες αυτές, που έχουν πάνω από 1.000.000 μοναδικές συνδέσεις την ημέρα στην Τουρκία, θα πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τις τουρκικές δικαστικές εντολές για την κατάργηση εντός 48 ωρών αναρτήσεων που μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικές είτε από ιδιώτες είτε από την κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσαν να επιβληθούν πρόστιμα έως 4.300.000 ευρώ ή περιορισμοί στο εύρος ζώνης έως και 90%, καθιστώντας τις πλατφόρμες αποτελεσματικά άχρηστες.

Ο Ερντογάν δεν έκρυψε ποτέ την περιφρόνησή του για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 2014 ορκίστηκε ότι «θα εξαφανίσει όλες αυτές τις πλατφόρμες», αν και ο λογαριασμός του (@RTErdogan) στο twitter έχει 16.700.000 οπαδούς. Ο νέος νόμος για τα social media στην Τουρκία ψηφίστηκε μάλιστα εσπευσμένα τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο «σουλτάνος» ζήτησε να επιβληθεί «τάξη» στα κοινωνικά δίκτυα επειδή υπήρξαν διαδικτυακές προσβολές στο twitter κατά του γαμπρού του, υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και της συζύγου του Εσρά, κόρης του προέδρου, μετά τη γέννηση του τέταρτου παιδιού τους. Στην ουσία όμως ο Ερντογάν ζητούσε μια αφορμή για την επιβολή λογοκρισίας στα social media, καθώς είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα το twitter ως απειλή, επειδή το κοινωνικό δίκτυο διευκόλυνε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2013.

«Για πολλούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μάθουν τις ειδήσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια σωτηρία, οπότε αυτός ο νέος νόμος σηματοδοτεί μια νέα σκοτεινή εποχή διαδικτυακής λογοκρισίας» τονίζει η Εμα Σινκλέρ – Βεμπ, διευθύντρια της Human Rights Watch στην Τουρκία. Ο υπεύθυνος του facebook για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ιαν Λεβίν έγραψε στο twitter ότι «ο νέος νόμος εγείρει πολλές ανησυχίες σχετικά με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 η Τουρκία ήταν στην κορυφή της λίστας χωρών που απαιτούσαν την κατάργηση περιεχομένου από το twitter, με περισσότερα από 6.000 αιτήματα. Την ίδια χρονιά η Τουρκία απέκλεισε την πρόσβαση σε 408.000 ιστοτόπους, 40.000 tweets, 10.000 βίντεο YouTube και 6.200 λογαριασμούς στο facebook, σύμφωνα με τον διαδικτυακό ακτιβιστή Σεβκέτ Ουγιανίκ. Το twitter πέρυσι ανέφερε την Τουρκία -μαζί με τη Ρωσία και την Ιαπωνία- μεταξύ των τριών κορυφαίων χωρών που είναι υπεύθυνες για το 86% όλων των αιτημάτων για κατάργηση αναρτήσεων. «Φανταστείτε τι θα συμβεί μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου» τόνισε ο Τούρκος ακτιβιστής.

Η λογοκρισία των tweets έχει αρχίσει άλλωστε στην Τουρκία από το 2014, αλλά η κατάργηση λογαριασμών και η παρενόχληση επικριτικών φωνών στο διαδίκτυο είναι μέθοδοι που φαίνεται ότι αναπτύσσονται με όλο και πιο επιθετικό τρόπο. «Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει γίνει μια από τις πιο καταπιεστικές χώρες στον κόσμο, καταδικάζοντας πολίτες σε βαριές ποινές κάθειρξης για άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση στο twitter, καταργώντας 60 δημάρχους που είχαν εκλεγεί με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, κατάσχοντας ακόμη και περιουσιακά στοιχεία επικριτών δημοσιογράφων. Η χώρα είναι η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων» γράφει η «Jerusalem Post».

Την ίδια ώρα μάλιστα ο διαδικτυακός στρατός του Ερντογάν απειλεί τους επικριτές της Αγκυρας στο εξωτερικό ακόμη και με επιθέσεις από… drones. Οπως γράφει η ισραηλινή εφημερίδα, υπήρξαν «άμεσες απειλές κατά επικριτών του Ερντογάν, που χαρακτηρίζονται μάλιστα ως τρομοκράτες, ότι θα… εκτελεστούν με πυραύλους MAM-L, που μεταφέρουν τα τουρκικά drones Bayraktar»! Όσοι λοιπόν ασκούν κριτική στην πολιτική του «σουλτάνου» ας κοιτάζουν πού και πού τον… ουρανό καθώς περπατούν αμέριμνοι στον δρόμο!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλογές χωρίς Δεξιά

Η χώρα πηγαίνει προς εκλογές χωρίς ουσιαστικά δεξιά παράταξη. Το δεξιό κυβερνητικό σχήμα διά...

Οι «156» συνυπέγραψαν το «ανήθικο πλεονέκτημα»!

Κάθε κόμμα έχει τα δικά του που το «κυνηγούν». Ο Γεραπετρίτης το είπε στον...

Τα παρασκήνια των κωδίκων και τα ψεύδη των κομμάτων

Θα χαλάσουμε τις καρδιές μας σήμερα. Αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Δεν αντέχω τα ψέματα....

Οι κριτικοί του καναπέ

Ο Φιλήμων ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας κωμωδίας (γιατί και οι...

Πολιτική: Υπόθεση ποινικού δικαίου

Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε τον Αρειο Πάγο και κατέθεσε...

Κροκοδείλια δάκρυα από την αριστερά για τους πιλότους

Κανείς δεν πονάει περισσότερο από τους γονείς των χαμένων αεροπόρων μας. Η συντριπτική πλειονότητα...

Του Μέγα, του Λέων, του επικεφαλούς

Λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Δίκιο έχουν. Δεν λένε, όμως, ότι...

Ψηφίζοντας για Ίμια και Οτσαλάν

Χθες ήταν η 27η επέτειος από την ημέρα που διαπράχθηκε η μεγάλη προδοσία των...

Γενεές μηδενικής μνήμης

Φοβάμαι ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς και επίπονης προεκλογικής εκστρατείας, θα έρθουν...

Ουκρανία: Οι όμορφες κυρίες… προοδεύουν

Οι ιδιοφυείς, εκτός από την ικανότητα προσαρμογής, βλέπουν τη μεγάλη εικόνα στα γεγονότα και...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Φρίκη: Πατέρας και γιαγιά βίαζαν 4χρονο αγοράκι – «Έτσι με έκανε ο μπαμπάς»

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η υπόθεση βιασμού ενός τετράχρονου...

Λάκης Λαζόπουλος: Εγώ δεν ξέρω, εσύ δεν ξέρεις, αυτός δεν ξέρει (Επεισόδιο 6ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

«Αθάνατος!»- Σπάραξαν οι γονείς του υποσμηναγού Τουρούτσικα στην κηδεία – Λιποθύμησε η μητέρα του

Δραματικές εικόνες στο τελευταίο αντίο του Ικάρου που έπεσε για την πατρίδα

Αυτή τη στιγμή το «τελευταίο αντίο» στον σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη

Υποβασταζόμενη έφτασε η σύντροφός του - Θα μοιραστούν κουφέτα και μπομπονιέρες - Στεφάνι από την οικογένεια του Γ. Μπαλταδώρου - Το συγκινητικό αντίο στην 117 Πτέρυγα Μάχης

Δυο χρόνια μετά την εξαφάνιση της Άρτεμις, ανέλαβε το Τμήμα Ανθρωποκτονιών

Εξελίξεις σημειώνονται μετά από δυο χρόνια στην υπόθεση της...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ