Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Ανεπαρκής…

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο ανεπαρκής αξιωματική αντιπολίτευση σε όλες τις δεκαετίες της Μεταπολίτευσης, από το 1974 δηλαδή έως σήμερα.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Με τον όρο «αντιπολίτευση» θεωρούμε σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία τον συνασπισμό κομμάτων που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση και αντιτίθενται στο έργο της, κυρίως με εναλλακτικές και εμφανώς διαφορετικές πολιτικές προτάσεις στην αντιμετώπιση προβλημάτων, είτε αντιδρούν με δράσεις και ενέργειες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία στις μέρες μας αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το πρώτο και ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο έχει τη μερίδα του λέοντος και δίνει τον ρυθμό για τη στρατηγική αντίθετης πολιτικής προς την κυβέρνηση. Αυτό είναι εξ ορισμού το έργο των μη κυβερνητικών κοινοβουλευτικών κομμάτων εδώ και αιώνες σε μια υγιή δημοκρατία.

Είναι απαραίτητος μηχανισμός τόσο της δημοκρατίας για να λειτουργήσει ομαλά (αν δεν υπάρχει διαφορετική άποψη, έχουμε de facto ολοκληρωτικά καθεστώτα) όσο και της αντιπολίτευσης, αφού, αν δεν καταφέρνει να διατυπώσει αντίθετου πολιτικού προσήμου άποψη, τότε οι πολίτες καταλαβαίνουν, αργά ή γρήγορα, ότι την αντιπολίτευση την απαρτίζουν υποταγμένοι νενέκοι και δεν τους ξαναψηφίζουν στις επόμενες εκλογές. Κλασικό σύγχρονο παράδειγμα στη χώρα μας, η ραγδαία αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, που μετά τον αποτυχημένο χειρισμό της οικονομικής κρίσης από τον αρχηγό του Γιώργο Παπανδρέου αποτέλεσε δεκανίκι της Ν.Δ., εκφράζοντας ακριβώς ίδια πολιτική άποψη με αυτήν, και υποδεκαπλασίασε τη δύναμή του στη Βουλή δίνοντας ευκαιρία στον κ. Τσίπρα να ανελιχθεί ταχύτατα.

Ποια είναι η διαφορετική άποψη που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του 2019 που έχασε την εξουσία; Στην κρίση της πανδημίας ήταν πρώτος ο κ. Τσίπρας, o oποίος διαφήμιζε την καταστροφική για την οικονομία μας πολιτική του απόλυτου lockdown που διαφήμισε η κυβέρνηση με την καμπάνια του «Μένουμε σπίτι».

Ο ίδιος εξέφρασε πρώτος τον απόλυτο τρόμο μπροστά στον κορονοϊό και την ολοκληρωτική υποταγή στα μέτρα της Ν.Δ., χωρίς να διατυπώσει καμία διαφορετική άποψη. Υστερα, στην κρίση της Μεσογείου με την Τουρκία, άφαντη πάλι η αξιωματική αντιπολίτευση, στη σκιά, αναμένοντας τις εξελίξεις. Σε προτάσεις σχετικά με την οικονομία μας ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ό,τι υπαγορεύει η Ε.Ε., όπως ακριβώς δηλαδή κάνει και η Ν.Δ.

Καμία διαφοροποίηση. Για ποιον λόγο κάποιος πολίτης που έχει πολιτική αντίληψη να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ αντί για τη Ν.Δ.; Η απάντηση είναι προφανής. Δεν υπάρχει κανείς λόγος.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ