Η προθυμία τιμωρείται

Must Read

Kαι τώρα που ο Ερντογάν απειλεί να παραβιάσει τον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας, τι εισηγούνται άραγε οι κύριοι καθηγητές, διεθνολόγοι και λοιποί αναλυτές του ρεαλισμού που το τελευταίο διάστημα σκίζουν εβδομαδιαίως εναλλάξ τα ιμάτιά τους διατυπώνοντας την άποψη ότι η Ελλάς πρέπει να σκύψει, να προσκυνήσει και να δικαιώσει τις θέσεις της Τουρκίας;

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Κύριε καθηγητά, κύριε Ροζάκη, εσείς ο κήρυκας κατά των μαξιμαλισμών, βγείτε από την κρυψώνα σας, παρακαλώ. «Δεύρο έξω». Εσείς που μόλις το περασμένο Σάββατο στα «Νέα» μάς εξηγούσατε γιατί η Ελλάς πρέπει να εγκαταλείψει την πάγια πολιτική της μέσης γραμμής στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, εσείς που παλαιότερα μας λέγατε ότι το Καστελόριζο κείται μακράν και ότι είναι «απομονωμένο», τι εισηγείστε τώρα που ο «σουλτάνος» γυροφέρνει έξω από αυτό; Το ίδιο; Καθηγητά Καιρίδη! Εσείς που τόσο καιρό μας καθησυχάζατε ότι δεν τρέχει τίποτε γιατί το «Oruc Reis» βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, σε μη οριοθετημένη περιοχή, και κατά συνέπεια δεν παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τι λέτε τώρα που η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX 6,5 μίλια από την ακτή του Καστελορίζου παραβιάζοντας τον σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας μας; Ολα καλά, όλα ανθηρά; Και οι αγαπημένες σας ΗΠΑ των οποίων είμαστε -κατά δήλωσή σας- «η καβάντζα» πού είναι από χθες; Υπάρχουν; Δεν υπάρχουν; Το «Αϊζενχάουερ» φάνηκε στον ορίζοντα; Απέπλευσε με προορισμό;

Έλυσε τους κάβους για Ελλάδα ή φρούδες ελπίδες και αυτό; Καθηγητά Ηρακλείδη! Εσείς που μας μαλώνατε γιατί υποστηρίζουμε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, με το επιχείρημα ότι θα γίνει το Αιγαίο «κλειστή ελληνική λίμνη» και θα παρεμποδίζει η Ελλάς τη διεθνή ναυσιπλοΐα πλήττοντας συμφέροντα τρίτων χωρών, πού είστε, παρακαλώ; Αναφορά! Είστε «ο» και «λέγεις». Τα ξαναλέγεις αυτά, κύριε καθηγητά, υιέ ένδοξης οικογένειας διπλωματών, τώρα που ο «σουλτάνος» αμφισβητεί δικαίωμά μας που πηγάζει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας; Κύριε Τσούκαλη, πρόεδρε του ΕΛΙΑΜΕΠ!

Θα δώσετε μακροσκελή συνέντευξη στο iefimerida για να μας πείτε πάλι ότι φταίει και η Ελλάς για την αποτυχία του διαλόγου και των διερευνητικών εντολών; Τώρα που ο Τούρκος πρόεδρος εξευτέλισε την Αμερική και την Ευρώπη σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής αθετώντας την υπόσχεσή του για διάλογο, θα το επιχειρήσετε; Να σας δω! Καθηγητές κύριοι Ντόκε και Τσιτσελίκη! Τι λέμε τώρα; Και οι δυο σας -ο δεύτερος μόλις το Σάββατο- επιχειρηματολογείτε καιρό υπέρ των δικαιωμάτων της Τουρκίας στη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, που έγραφε μάλιστα προχθές ότι πρέπει να αποδώσουμε στους Τούρκους στο πλαίσιο της συνεκμετάλλευσης «το ποσοστό που τους αναλογεί», ότι «πρέπει να εγκαταλείψουμε τους μαξιμαλισμούς», ότι (το αποδίδω) τα 10 μίλια στον αέρα είναι πολλά και πρέπει να ξαναδούμε τις νομικές μας απόψεις για την επήρεια των νήσων, τώρα τι λέει στη θέα του «σουλτάνου»; Διαπραγμάτευση; Συνδιαλλαγή; Παράδοση; Είμαστε όλο αυτιά! Καθηγητά Ιωακειμίδη! Εσείς που σφόδρα ενοχληθήκατε επειδή ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης διέγραψε από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής τον «ανανικής» εμπνεύσεως όρο «διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία», τον όρο «πολιτική ισότης Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων» και τον όρο «διανομή των εσόδων από εξορύξεις» θα γράψετε κανένα άρθρο για τις προκλητικές παραβιάσεις των Τούρκων στα Βαρώσια και την καταπάτηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο ή έχει κολλήσει η βελόνα σας στο θέμα της επήρειας του Καστελορίζου; Αναμένουμε. Διεθνολόγε Γεώργιε Τζογόπουλε! Εσείς, που σε πρόσφατη εκδήλωση του τουρκικού λόμπι στις ΗΠΑ (Turkish Heritage Foundation) υποστηρίξατε ότι… η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία, έχετε να μας πείτε κάτι στη θέα του «Oruc Reis» έξω από το ελληνικότατο Καστελόριζο; Ή θα περιμένουμε την επόμενη συμμετοχή σας σε εκδήλωση οργάνωσης του τουρκικού λόμπι για να μάθουμε τις απόψεις σας; Ό,τι διαβάσατε, αγαπητοί αναγνώστες, είναι ένα μέρος από το ανθολόγιο που επιμελώς συλλέγω για να εκδώσω κάποτε, υπό μορφήν Λευκής ή Μαύρης Βίβλου, ο χρόνος θα το δείξει. Αποφεύγω να συμπεριλάβω τη δήλωση τέως πολιτικού αρχηγού να χαρίσουμε τέσσερα μίλια εναέριου χώρου στους Τούρκους. Δώρο για τον διάλογο. Ή τις αφελείς -στην καλύτερη των περιπτώσεων- δηλώσεις ανώτατου πολιτειακού παράγοντα για πτυχές του Κυπριακού που κονιορτοποίησε στην πράξη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ή τις παλαιότερες δηλώσεις πατριώτη υπουργού περί «μοναχοφάηδων». Εάν μπαίνω στον πειρασμό να θέσω ερωτήματα, έστω σκωπτικά, χωρίς να αμφισβητώ τον πατριωτισμό ουδενός, σήμερα που ο πρόεδρος Ερντογάν αμφισβητεί εθνικό έδαφος, αυτό οφείλεται στον εξής λόγο: Δεν νοείται να εγκαταλείπεις πάγιες εθνικές θέσεις, είτε αυτές είναι σωστές είτε και λανθασμένες, όταν ο αντίπαλος όχι μόνο δεν εγκαταλείπει τις δικές του, όχι μόνο δεν βάζει νερό στο κρασί του, αλλά διεκδικεί την επικράτειά σου διατυπώνοντας θέσεις πέρα από κάθε μαξιμαλισμό. Δεν νοείται να κατηγορείς εσύ τη χώρα σου για μαξιμαλισμό, όταν ο αντίπαλος δεν γνωρίζει τι σημαίνει μινιμαλισμός.

Όσο εμμένεις να στρέφεσαι κατά της χώρας σου στο όνομα της «αντικειμενικότητας», ωσάν να είσαι διεθνής δικαστής και όχι επιστήμων που δρα σε συγκεκριμένη πατρίδα και σε ορισμένη συγκυρία, τόσο εξευτελίζεις -χωρίς να είναι απαραιτήτως στις προθέσεις σου- και τον εαυτό σου και το ίδρυμα που εκπροσωπείς (ΕΛΙΑΜΕΠ) και τη χώρα σου. Αλήθεια -κλείνω με ένα ερώτημα- διαβάσαμε ποτέ αυτό το τελευταίο δίμηνο άποψη Τούρκου διεθνολόγου, καθηγητή ή αναλυτή που να δικαιώνει έστω στα επιμέρους τις ελληνικές θέσεις; Εμείς γιατί τόση προθυμία; Ελπίζω η έφοδος του Ερντογάν στο Καστελόριζο να ξύπνησε τους εντός εισαγωγικών προθύμους. Η προθυμία δεν ανταμείβεται. Τιμωρείται. Άνευ εισαγωγικών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This