Η Μέρκελ κάνει τα στραβά μάτια

Must Read

Καλό ταξίδι, “Oruc Reis”» έγραψε στο twitter ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν.

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

«Το “Oruc Reis” είναι στη Μεσόγειο, καλό ταξίδι και καλή τύχη» ήταν το «τιτίβισμα» του Αλμπαϊράκ, ο οποίος έχει εναποθέσει πολλές… ελπίδες στην κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο μήπως και οι Τούρκοι πολίτες ξεχάσουν την πολύ άσχημη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και τη συνεχιζόμενη συντριβή της λίρας? μιας κατάστασης, για την οποία μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει και ο ίδιος ο γαμπρός του Ερντογάν ως υπουργός Οικονομικών. Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συνεχή υποτίμηση της λίρας, ο Αλμπαϊράκ άφησε άναυδο το ακροατήριο, λέγοντας ότι «η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι σημαντικό θέμα για μένα»!

Όπως λέει ο Τούρκος οικονομολόγος Ουγκούρ Γκιουρσές, «αν αυτό συνέβαινε σε μια άλλη χώρα, θα είχε χαρακτηριστεί σκάνδαλο». Απλώς, εφαρμόζοντας την αποτυχημένη οικονομική πολιτική του πεθερού του -γνωστή και ως «Erdoganomics»-, ο Αλμπαϊράκ έχει σπαταλήσει τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος για να ενισχύσει τη λίρα, προσπαθώντας να καλύψει τα συμπτώματα της κρίσης και να καταπραΰνει την κοινωνία. Λέει, λοιπόν, στους Τούρκους πολίτες: «Αν δεν ξέρετε, αν δεν το έχετε ακούσει, εάν δεν σας ενδιαφέρει, τότε θα είστε ευτυχισμένοι»!

Παρουσιάζοντας, μάλιστα, πρόσφατα το νέο τριετές πρόγραμμα ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, προέβλεψε ένα «κακό σενάριο» χαμηλής ανάπτυξης μόνο για το 2020, όπου αντί για 0,3% ανάπτυξη προέβλεψε συρρίκνωση 1,5%, και το 2021 αντί για ανάπτυξη 5,8% εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,7% κυρίως λόγω της αύξησης της κατανάλωσης. «Οι προβλέψεις αυτές γίνονται με διάθεση παρόμοια με την “Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”» λέει ειρωνικά ο Γκιουρσές και προσθέτει: «Το 2020 το εκτιμώμενο εθνικό εισόδημα είναι 702 δισ. δολάρια, έχοντας υποχωρήσει στα επίπεδα του 2009. Στο νέο οικονομικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε δεν υπάρχει κουβέντα σχετικά με τις ζημίες των εταιριών λόγω κλεισίματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, της κατάρρευσης της οικονομικής ζήτησης και της υποτίμησης της λίρας. Τα προβλήματα των εταιριών αυξάνονται συνεχώς και οι πιθανές χρεοκοπίες είναι ορατές. Σήμερα, επίσης, 5.000.000 άνθρωποι βασίζονται σε επιδόματα ανεργίας και βραχείας διάρκειας. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι προσπαθούν να επιβιώσουν με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Είναι πραγματικά μυστήριο πώς υπό αυτές τις αβέβαιες συνθήκες οι πολίτες θα ενισχύσουν την κατανάλωσή τους»!

Όπως γράφει η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung» η επιθετική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν αποτελεί κυρίως μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από την τεταμένη οικονομική κατάσταση και τα εσωτερικά προβλήματα στη χώρα. «Λέμε όχι σε μια πολιτική που τροφοδοτεί τον πόλεμο, τον αγώνα και τις αντιπαραθέσεις αποκλειστικά για την επίτευξη των προσωπικών στόχων του Ερντογάν» λέει ο Μετίν Γκιουρσάν, βουλευτής του Κόμματος Deva, του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατσάν. «Εάν η εξωτερική πολιτική γίνει εσωτερική πολιτική, η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα» προσθέτει.

Ψιλά γράμματα για τον μεγαλομανή Τούρκο πρόεδρο! «Ο Ερντογάν δεν φοβάται την κλιμάκωση. Αντιθέτως, την επιδιώκει και την κλιμακώνει» γράφει η γερμανική ιστοσελίδα RND. «Πρόκειται για μια πολιτική ηγεσία που δεν ενδιαφέρεται πλέον για τη διπλωματία. Η τουρκοελληνοκυπριακή διαμάχη για το φυσικό αέριο είναι απλώς ένα από τα τρελά σημεία των προβλημάτων με την άθλια τουρκική συμμετοχή. Από τη Βόρεια Αφρική έως τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο η Τουρκία εμφανίζεται ως επιθετική περιφερειακή δύναμη» προσθέτει η γερμανική ιστοσελίδα.

«Στη Λιβύη ο Ερντογάν επενέβη στρατιωτικά μήπως και νικήσει η υποταγμένη στην Τουρκία κυβέρνηση Σάρατζ τον εμφύλιο πόλεμο. Στη Συρία και στο Ιράκ τα τουρκικά στρατεύματα και οι τοπικοί σύμμαχοί τους έχουν αναλάβει μαζική δράση εναντίον των Κούρδων. Στον Καύκασο η Αγκυρα υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν στον αγώνα κατά της Αρμενίας όχι μόνο ρητορικά, αλλά και στρατιωτικά. Η Αγκυρα θα μπορούσε αν ήθελε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Μπακού για να σταματήσει τη σύγκρουση με την Αρμενία. Δεν το κάνει γιατί ο Ερντογάν επιδιώκει μέσω και αυτής της περιφερειακής σύγκρουσης να αποδείξει τη γεωπολιτική επιρροή του» σημειώνει η RND.

Θεωρώντας, μάλιστα, ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να επιτρέψει την επιβολή σοβαρών κυρώσεων στην Τουρκία, ο Ερντογάν δεν διστάζει «να χλευάζει ακόμη και το Βερολίνο», όπως σημειώνει πικρόχολα το γερμανικό δίκτυο Tagesschau. «Πρέπει να υποθέσει κανείς ότι ο Τούρκος ηγέτης ξέρει ακριβώς τι κάνει και πως ο χρονισμός των τελευταίων κινήσεών του δεν είναι αποτέλεσμα σύμπτωσης, καθώς έχει πλήρη επίγνωση των αντιδράσεων που θα εγείρουν σε Αθήνα, Βερολίνο και Βρυξέλλες. Με δεδομένο ότι υπό κανονικές συνθήκες θα άρχιζαν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας, κατόπιν των διαμεσολαβητικών προσπαθειών της γερμανικής κυβέρνησης, η εκ νέου αποστολή του “Oruc Reis” πλησίον του Καστελόριζου είναι μία χλευαστική ενέργεια έναντι του Βερολίνου και της γερμανικής διπλωματίας» ομολογεί το δίκτυο. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Αγκυρα, κάνοντας λόγο για «προκλήσεις» της τουρκικής πλευράς.

Μάλλον θα γέλασε ειρωνικά ο Ερντογάν ακούγοντας τον Γερμανό ΥΠΕΞ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό να λέει ότι παρά τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την απειλή κυρώσεων κατά της Τουρκίας πρέπει να υπάρχει μόνο… διάλογος.

Σιγά, όμως, μη φοβηθεί ο Ερντογάν από λόγια! Όσο δεν βλέπει πράξεις και βαριές κυρώσεις που θα πονέσουν εκεί όπου υποφέρει, στην οικονομία, ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει να χλευάζει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγωνιά το διεθνές jet-set: Θα διατηρήσει η Τατιάνα Μπλάτνικ τον βασιλικό τίτλο της μετά το χωρισμό με τον Νικόλαο;

Τα μεγάλα διεθνή περιοδικά ασχολούνται με το διαζύγιο του Νικόλαου Γλύξμπουργκ και της Τατιάνας Μπλάτνικ, με εκτενή κάλυψη του...

More Articles Like This