Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021

Προσοχή στη Γαλάζια Πατρίδα!

Μάλλον στην κυβέρνηση δεν έχουν κατανοήσει ποιος ακριβώς είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας και τι εστί το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, και με τις δηλώσεις τους στην ουσία στρώνουν το χαλί στον Ερντογάν για να το υλοποιήσει.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Εκτός κι αν συμβαίνει κάτι άλλο, που δεν μπορούμε και δεν θέλουμε καν να σκεφθούμε τι μπορεί να είναι!

Υπενθυμίζουμε τη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος είπε ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία – και όταν λέμε εθνική κυριαρχία, εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια».

Ακολούθησε η δήλωση ενός νέου βουλευτή, ο οποίος μάλιστα είναι και διεθνολόγος, του Τ. Χατζηβασιλείου, που δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο».

Όπως αντιλαμβάνεται καθείς, όταν δεν υπάρχει σαφής δήλωση ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται ΚΑΙ τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τότε στην ουσία στρώνει το χαλί στην Τουρκία να συνεχίσει να αλωνίζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να προχωρεί βήμα προς βήμα στην υλοποίηση του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας.

Γιατί το δόγμα αυτό δεν παραβιάζει εθνικό εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα. Αρα, με βάση τις δύο προαναφερθείσες δηλώσεις, δίνεται η εντύπωση ότι η Τουρκία μπορεί να ξεδιπλώνει την πολιτική της και να υλοποιεί το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Άλλωστε, αυτό γίνεται στην πράξη τους τελευταίους μήνες. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» συνεχίζει ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟ τις βόλτες του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, και η κυβέρνηση, πέρα από δηλώσεις, δεν κάνει κάτι για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Όμως, πέρα από την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία στις ελληνικές θάλασσες, λαμβάνουμε και εξαιρετικά ανησυχητικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες, την Ουάσινγκτον και τις σκανδιναβικές χώρες για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νήσων, το οποίο συνδέεται με το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Γιατί, αν τελικά η Ελλάδα δεν αφυπνιστεί για να κάνει ένα εθνικό σχέδιο που θα της επιτρέψει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. και να λύσει ριζικά όλα τα ζητήματα που θέτει η Τουρκία στο τραπέζι ως διεκδικήσεις, και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η Τουρκία κατορθώσει να επιβάλει την άποψή της και να αφαιρέσει από τα νησιά το δικαίωμα στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, τότε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης θα παίξει τεράστιο ρόλο.

Μπορεί να φανταστεί κανείς για πόσο διάστημα θα παραμείνουν ελληνικά τα νησιά, όταν δεν τα προστατεύει ο Ελληνικός Στρατός και όταν αυτά είναι περικυκλωμένα από τουρκική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα;

Και, επειδή ήδη ορισμένοι -δηλαδή, για να γίνουμε όσο πιο συγκεκριμένοι μπορούμε, όλοι εκείνοι που ήταν υπέρ του Σχεδίου Ανάν και συνεχίζουν να είναι κατά της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.- έχουν αρχίσει να μιλούν για την ανάγκη αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, καλό είναι στην κυβέρνηση να αφυπνιστούν και στο ζήτημα αυτό και να καταρτίσουν ένα σχέδιο διπλωματικής αντεπίθεσης.

Η Τουρκία της εισβολής και της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής της Κύπρου, της Στρατιάς Αιγαίου, του μεγαλύτερου αποβατικού στόλου στον κόσμο που σταθμεύει και ναυλοχεί ακριβώς απέναντι από τα νησιά, των οποίων απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση, η Τουρκία των συνεχών ασκήσεων κατάληψης νήσων δεν μπορεί να ζητεί την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Επίσης, δεν μπορεί να ζητούν κάτι τέτοιο τρίτες χώρες, έστω κι αν αυτές είναι συμβαλλόμενα μέρη στις Συμφωνίες Λωζάν νης και Παρισίων.

Το έχουμε ξαναγράψει:

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κάνει έναν φάκελο για το θέμα, με όλα τα ντοκουμέντα και τα στοιχεία που αποδεικνύουν περίτρανα την τουρκική απειλή, για να ανασχεθεί η επίθεση που μας ετοιμάζουν οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας στο θέμα αυτό.
Ετοιμάστε τον φάκελο και στείλτε τον σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, για να τους αφαιρέσουμε κάθε επιχείρημα και, αντί να τους έχουμε απέναντί μας, να τους έχουμε συμμάχους και στο θέμα της υπεράσπισης των νησιών μας από την υπαρκτή τουρκική απειλή.

Καλή επιτυχία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ