Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ζεις, εσύ μας οδηγείς

Οι δημόσιες διαδικασίες πάντα είναι αποκαλυπτικές. Και εδώ, στην πολύ βόρεια Ζιμπάμπουε -γιατί θεσμικές αντιλήψεις α λα Ρόμπερτ Μουγκάμπε έχουν πολλοί-, ζούμε επαναλαμβανόμενες κωμικοτραγικές καταστάσεις, με τις οποίες θα γελούσαμε, εάν αφορούσαν την πρώην Ροδεσία και όχι εμάς τους ίδιους και τις αντιλήψεις δικών μας θεσμικών παραγόντων περί Δικαιοσύνης.

  • Από τον Φαήλο Μ. Κρανιδιώτη

Θέλει θάρρος να γράφεις δημόσια αντιδημοφιλείς απόψεις, όμως οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν είμαστε απλά διερμηνείς της γλώσσας του κράτους στον λαό και της γλώσσας του λαού στο κράτος. Υπερασπιζόμαστε δικαιώματα και πολίτες ακόμη και κόντρα στην εξουσία ή στα γούστα του πλήθους. Ασπρους, μαύρους, ψηλούς, κοντούς, τροτσκιστές, σταλινικούς, φασίστες, αναρχικούς, χαζοδεξιούς, ακροδεξιούς, φιλελεύθερους, νεοφιλελεύθερους, τα πάντα, με βάση συγκεκριμένους κανόνες που δεν γίνονται λάστιχο ανάλογα με τη σκοπιμότητα πολιτικών κομμάτων, τη δημοφιλία του κατηγορουμένου και τις επιθυμίες του όχλου. Ακόμη κι αν το σύμπαν είναι εναντίον μας, όλοι οι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόροι, οφείλουμε να είμαστε σαν τρένο στις ράγες του καθήκοντος και να αδιαφορούμε για το αν θα είμαστε αρεστοί ή όχι στο πλήθος. Είμαστε λειτουργοί της Δικαιοσύνης και όχι γκόμενες σε καλλιστεία ούτε τραγουδιάρες ούτε κομματικοί υποψήφιοι σε εκλογές. Να ξέρετε δε ότι μόνον οι κομμουνιστές, οι φασίστες και οι Τούρκοι ισλαμοφασίστες γενοκτόνοι ταυτίζουν τον συνήγορο υπεράσπισης με τον κατηγορούμενο, όπως διώκουν και δικαστικούς όταν δεν υπακούσουν στην εξουσία και στον όχλο της, εάν βάλουν τη συνείδησή τους και το καθήκον πάνω από τη σκοπιμότητα της εξουσίας και την επιθυμία του πλήθους.

Νομίζω όμως πως έχω λύση στο ζήτημα. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι ξεκούραστο για τους εισαγγελείς και τους δικαστές, να απαλλαγούν από το κοπιώδες έργο μελέτης δικογραφιών, εξετάσεως μαρτύρων, αντεγκλήσεων με συνηγόρους και κατηγορουμένους. Να προκηρύσσονται συγκεντρώσεις των υποστηρικτών ανά υπόθεση. Π.χ., Δευτέρα στις 19.00 όσοι θέλουν ενοχή των κατηγορουμένων. Την Τρίτη ίδια ώρα όσοι είναι υπέρ των κατηγορουμένων. Εάν θα υπάρχει ίδιο μέγεθος πλήθους, την πλάστιγγα να γέρνει η φωτεινή πινακίδα που έβαλε το Ιδρυμα Ωνάση. Μετά να έχουμε μια γραμμή 090 με χρέωση και να ψηφίζει το κοινό για τις ποινές και μετά για την αναστολή στην έφεση. Έτσι θα νομιμοποιήσουμε και θα θεσμοποιήσουμε την οχλοκρατία,και δεν θα μαλώνουμε μεταξύ μας για τεκμήρια αθωότητας και άλλες γελοίες ανοησίες, κατάλοιπα του αστικού φιλελευθερισμού και του κράτους δικαίου, του αθλίου ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, που εμποδίζουν την απόδοση της σωστής δικαιοσύνης, της μερακλαντάν και σένιας. Υπάρχει κι ακόμη απλούστερη λύση.

Όποιον δεν γουστάρει η Αριστερά και η όποια εξουσία να δένεται σε ένα παλούκι στην πλατεία Συντάγματος και προτείνω και τον νέο θεσμικό ρόλο των εισαγγελέων και δικαστών, ώστε να μη γίνονται πλέον αντικείμενο κατηγοριών ή επαίνων: απλά να μοιράζουν τις πέτρες στον όχλο. Η Αριστερά, αδέρφια, θεωρεί καταρχήν πως όλοι, μα όλοι, όσοι δεν είμαστε μαζί της, είμαστε φασίστες, νεοναζί, ρατσιστές κ.λπ. Από τον Λαγό, ως τον φίλο μου, μπον βιβέρ και καλό παιδί Μίλτο Βαρβιτσιώτη ή το ΚΙΝ.ΑΛ., γι’ αυτούς, τις διάφορες παραφυάδες του τεμπελχανά Μαρξ, δεν υπάρχει καμιά διαφορά. Θέλουν, όταν και όπου μπορέσουν, κρεμάλες, πηγάδες κ.λπ. Τα αληθινά «πιστεύω» της η Αριστερά τα εκφράζει όταν οι οπαδοί της γράφουν ανώνυμα, ως τρολ. Θυμίζω πως κατ΄ επανάληψη έχουν κατηγορήσει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για… ακροδεξιές πολιτικές. Ακόμη κι εγώ, που έχω φαντασία, στη σύγκρουσή μας δεν έφτασα ως τέτοια βάθη χολιγουντιανής δημιουργικότητας για τον Κυριάκο.

Στον λεγόμενο αστικό πολιτικό κόσμο νομίζουν ότι μπορούν να κερδίζουν εύσημα από την Αριστερά, όταν συμπαρατάσσονται μαζί της σε πιασάρικες υποθέσεις, που έχει χτίσει καταλλήλως το προφίλ τους η αριστερή δημιουργική δημοσιογραφία. «You wish, my fish» λένε ειρωνικά οι μεγάλοι μας φίλοι και σύμμαχοι. Μη φάτε, θα φάμε γλάρο, λέμε στον Περαία, που η θάλασσά του είναι η πιο γλυκιά. Η Αριστερά, συχνά αφαιρώντας ακόμη και την ανθρώπινη ιδιότητα από τους αντιπάλους της, θεωρεί ότι αυτοί, όποιοι και ό,τι και να είναι, από νεοναζί ως πασόκοι εκσυγχρονιστές και μητσοτακικοί, δεν έχουν δικονομικά δικαιώματα ούτε τεκμήριο αθωότητας και όλοι οι νόμοι κάμπτονται, γίνονται λάστιχο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της επικράτησης επί των αντιπάλων στο δικαστήριο, στην κοινωνία, στα ΜΜΕ.

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και η αλήθεια και η δημοκρατία είναι αστικές προλήψεις. Θα σας δώσω και ένα παράδειγμα εκτροπής θεσμικών παραγόντων σε δίκη. Η πολιτική αγωγή αγορεύει πρώτη περί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων και μετά δικονομικά ΔΕΝ ξαναμιλάει. Δεν έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί στο ακροατήριο περί της ποινής ή του ανασταλτικού δικαιώματος της έφεσης που τυχόν θα χορηγηθεί ή μη στους καταδικασθέντες. Ο ρόλος της πολιτικής αγωγής τελειώνει με την απαγγελία της απόφασης περί ενοχής. Τι κάνουν λοιπόν πλέον μερικοί; Αυτά που ο νόμος δεν επιτρέπει να τα πουν μέσα στην αίθουσα τα λένε απέξω στις κάμερες και στους δημοσιογράφους, επαινώντας ή λοιδορώντας εισαγγελείς και δικαστές. Τους βολεύει η εισαγγελική πρόταση ή η απόφαση;

Ζήτω και μπράβο. Δεν τους βολεύει; «Γαλλικά», στοχοποίηση και κατεδάφιση προσώπων. Στη Ζιμπάμπουε του Ρόμπερτ Μουγκάμπε κάπως έτσι γινόταν.

Και θα σας πω άλλον έναν από τους λόγους της παρέμβασής μου. Σε μια παλαιότερη υπόθεση καταδικασθείς αμετάκλητα γιατί λεηλάτησε δημόσιο χρήμα από πανεπιστημιακό ίδρυμα, που πέρασε κάποια χρόνια στις φυλακές, προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο καταδίκασε τη χώρα μας διότι ένας (1) υπουργός έκανε μία (1) δήλωση για την υπόθεση ενώ ήταν σε εξέλιξη. Διότι θεωρήθηκε ότι παραβίαζε το δικαίωμα αθωότητάς του. Εδώ πρόσφατα είχαμε μπαράζ δηλώσεων και άρθρων, από υπουργούς, βουλευτές, πρώην πρωθυπουργούς, πλακάτ μέσα στη Βουλή, συγκέντρωση και απειλές πως «θα καεί η Αθήνα» απέξω, παρουσία αρχηγών πολιτικών κομμάτων και πολλά άλλα. Και τώρα, σε νέα υπόθεση που ξεκινάει, αρχίζουν πάλι τα ίδια κωμικοτραγικά, που εξευτελίζουν τη Δικαιοσύνη. Αυτά λοιπόν που συμβαίνουν δημιουργούν προϋποθέσεις να προσφύγουν οι όποιοι κατηγορούμενοι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας. Τότε τι θα λένε οι αυτόκλητοι και αναρμόδιοι κήνσορες και οι φλογερές δημοσιογραφούσες πένες; Εύκολο. Θα πούνε πως και το ΕΔΑΔ είναι ναζιστικό, ε;

Οι αληθινά φιλελεύθεροι, αδέρφια, όσοι πιστεύουν στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, δεν έχουν καμία δουλειά να συναγελάζονται με την Αριστερά και τους ακτιβιστές της έξω από δικαστικές αίθουσες, η οποία δεν πρόκειται ποτέ να τους χαριστεί. Οφείλουν να είναι ακλόνητοι σαν βράχοι, όταν υπερασπίζονται τους θεσμούς.

«Μάχεσθαι χρη τον δήμον υπέρ του Νόμου όκωσπερ τείχεος» – ο λαός οφείλει να υπερασπίζεται τους Νόμους, όπως τα τείχη της πόλης στην πολιορκία. Πολύ περισσότερο το οφείλουν οι ταγοί. Τα ίδια θα έγραφα εάν αύριο δικαζόταν ο Χ ακροαριστερός για τον δολοφονικό εμπρησμό της Marfin ή οι συλληφθέντες δράστες για την εμπρηστική επίθεση στο γραφείο μου. Έχουν δικονομικά δικαιώματα και τεκμήριο αθωότητας ακόμη κι αυτοί που πήγαν να με κάψουν ενώ ήμουν μέσα στο γραφείο μου. Πιο απλά δεν μπορώ να σας το πω και αυτό είναι το αληθινά φιλελεύθερο.

*Δικηγόρος – πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ, www.neadexia.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντί να κοκκινίζουν τη… συγχαίρουν!

Η συγκλονιστική περίπτωση της 85χρονης αγρότισσας που δώρισε ένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ του Μεσολογγίου...

Οι «γραφικοί»

Για να δούμε. Μαρί Λεπέν στη Γαλλία, Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, Τζόρτζια Μελόνι και...

Η δικηγορία στις μέρες μας είναι μέγας ηρωισμός!

Δικαίως ξέσπασε σάλος μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου (φωτό), με τις...

Ο σημαντικότερος εν ζωή πασόκος

Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στα δημόσια πράγματα είναι σημαντική. Πάντα πρέπει να δίνουμε...

Ο «Αρχιερέας» που ξέχασε να γράψει στο μπλοκάκι ότι…

Γράφει ο Γιάννης Ντάσκας«Πήραμε στοιχεία απο το εξωτερικό και αυτά δείχνουν ότι λεηλατείται ο...

Η Αριστερά και η Ivy League

Η ονομασία Ivy League αναφέρεται στο ετήσιο αμερικανικό αθλητικό συνέδριο των οκτώ καλύτερων ιδιωτικών...

Ενας ΣΥΡΙΖΑ… χάρμα οφθαλμών

Δεν ξέρω ο Κασελλάκης τι... ψάρια θα πιάσει ως πολιτικός αρχηγός, αλλά ως εκκαθαριστής...

Mια ομιλία που είχε…«δίψα για καθαρό ουρανό»

Αναζήτησα το απόγευμα του Σαββάτου στην άθρησκη ΕΡΤ3 του Κωνσταντίνου Ζούλα και του Φίλιου...

Chat GPT εναντίον Στέφανου Κασσελάκη

Το σύστριγγλο που γίνεται στους χώρους της άκρας Αριστεράς μπορεί να φέρνει νούμερα στην...

Eνοχος εκ προοιμίου ο αστυνομικός

Διάβασα στη «δημοκρατία» σχετικά με το τραγικό συμβάν μεταξύ αστυνομικού της ΕΛ.ΑΣ. και νεαρού...

Όταν η Έφη Αχτσιόγλου μιλούσε για πολυσυλλεκτικό ΣΥΡΙΖΑ που ενισχύει την βιομηχανία!

Τι είπε σε ομιλία της σε κεντρική πολιτική εκδήλωση στην Αθήνα στις 15 Σεπ. 2023...

H κατάλυση της δημοκρατικής αρχής

Με απασχολεί παρά πολύ η δικαστική έκβαση της υπόθεσης των «Σπαρτιατών». Οχι επειδή συμπαθώ...

Η Ευρώπη αλλάζει

Η πραγματικότητα έχει ένα ελάττωμα: Υπάρχει. Αν την αγνοήσεις, στην αρχή θα έρθει και...

Σκάει η φούσκα της «πράσινης ανάπτυξης»!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ολόκληρη η θεωρία της ταχείας απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα...

Πελάτες Κλουζό

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνησή μας έχει πολλά αστέρια. Νομίζω, όμως, ότι αυτά του...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους του Γέρακα: «Χαώδης και επικίνδυνη κατάσταση»

Ματωμένοι γάμοι, κλοπές, ζημιές και κλίμα τρομοκρατίας στο «κρατίδιο» των Ρομά

«Τουρισμός για όλους»: Περισσότεροι δικαιούχοι

Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, δήλωσε η Κεφαλογιάννη. Τι είπε για βραχυχρόνιες μισθώσεις και επιδοτήσεις ξενοδοχείων

Έβγαλαν ξανά στον δρόμο τον 81χρονο ανάπηρο παππού στην Χαλκιδική 

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο του συνταξιούχου κ. Θεόφιλου...

Περίεργη δήλωση Γεραπετρίτη για το «άκυρο» του Σούνακ στον Μητσοτάκη – Τι κρύβουν;

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη...

Market Pass: Αυτές είναι οι ημερομηνίες των νέων πληρωμών

Πώς διαμορφώνεται το ποσό της επιδότησης

Δημοσκόπηση: Κασσελάκης ή Ανδρουλάκης για αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, εν μέσω της σκληρής εσωκομματικής...

Ο Σούνακ «άδειασε» τον Μητσοτάκη δύο φορές – Στέλνει σαφές μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε «στο παρά πέντε» την προγραμματισμένη συνάντησή τους στη Ντάουνινγκ Στριτ. «Εκφράζω την ενόχλησή μου» δήλωσε ο Κυριάκος που άφησε να εννοηθεί πως αιτία ήταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Αδιανόητο: Ο Σούνακ αρνήθηκε να δει το φως του!

Την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το μεγαλείο...

Ο φαντομάς βιαστής του TikTok κυκλοφορεί ελεύθερος με την ανοχή του ΤΑ Νίκαιας

«Σταρ» της πλατφόρμας ο 24χρονος Ρομά που κατηγορείται για αρπαγή και ομαδική σεξουαλική κακοποίηση 14χρονης

Άφωνος ο Ερντογάν με αυτό που έκανε ο Κυριάκος στο Λονδίνο!

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προέβη σε μία κίνηση...

«Κλαίει» όλη η Βρετανία: Ο Σούνακ… έπεσε στα μάτια του Πορτοσάλτε!

Με το φιάσκο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο...

NEWSROOM