Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020

Ο νέος ολοκληρωτισμός!

H απόφαση του προέδρου Μακρόν να ορθώσει το ανάστημά του και να επιτεθεί στον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος καταφέρθηκε προσωπικώς εναντίον του με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς («χρειάζεσαι ψυχίατρο»!), είναι και σωστή και λάθος.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Είναι σωστή διότι ο δυτικός πολιτισμός δεν ανέχεται ούτε δικαιολογεί την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής όταν κάποιος διαφωνεί ακόμη και με μια ακραία προσέγγιση σε θέματα σεβασμού συμβόλων έτερου θρησκευτικού δόγματος. Στη Δύση οι τυχόν προσβολές λύονται με βάση τον νομικό μας πολιτισμό, με τη συνδρομή της Δικαιοσύνης. Όχι με τα κουμπούρια και τα χατζάρια, όπως συνέβη στην περίπτωση του άτυχου Γάλλου καθηγητή, ο οποίος δολοφονήθηκε από μουσουλμάνο Τσετσένο γονέα. Είναι, όμως, και λάθος η απόφαση Μακρόν διότι με τα θεολογικά σύμβολα δεν παίζουμε. Κυρίως δεν παίζει ο αρχηγός ενός κράτους και μάλιστα ποιου, αυτού που είναι παγκοσμίως γνωστό ως η γενέτειρα του Διαφωτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στα θεολογικά σύμβολα καθρεφτίζεται καμιά φορά η ύπαρξή μας, σε όποιο δόγμα και αν πιστεύουμε: χριστιανικό, ισλαμικό, βουδιστικό, όποιο άλλο. Η χρήση τους για να απαντηθεί η προσβολή από τον πρόεδρο ισλαμικού κράτους στην πραγματικότητα οδηγεί την αντιπαράθεση ακριβώς στο επίπεδο που εκείνος επιθυμεί. Ούτε παραγγελία να το έκανε ο Ερντογάν στον Μακρόν. Φεύγουμε από τη στενή γεωπολιτική προσέγγιση των πραγμάτων και εκτεινόμεθα στους ουρανούς και στη μεταφυσική. Δύσκολα πεδία για λογική, νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση. Καθόλου σοφή επιλογή, θα προσέθετα, αν λάβουμε υπόψη ότι η Ευρώπη «γέμει» από κοιμώμενους πυρήνες φανατικών τζιχαντιστών, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν άριστα τη γαλλική ουδετεροθρησκεία, τη γερμανική ανοχή, τον βρετανικό φιλελευθερισμό για να απλώσουν τα πλοκάμια τους σε όλη την ήπειρο. Καθόλου σοφή επιλογή, επίσης, γιατί δεν διαχωρίζεται το μετριοπαθές Ισλάμ από το φανατικό και εμπαθές.

Βεβαίως, ναι, ισχύει! Η επίθεση που εξαπολύει ο Μακρόν στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ενισχύει την ηγεσία του όσο πλησιάζει ο χρόνος των επόμενων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Του «προσφέρει» διακύβευμα. Του επιτρέπει να συσπειρώνει κόσμο και να «απορροφά» ψήφους από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Καμία διαφωνία. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Αλλά αυτός που κάνει πάρτι από την επίθεση Μακρόν εναντίον του γιατί ωφελείται απείρως περισσότερο συγκριτικά με τον αντίπαλό του είναι ο πρόεδρος Ερντογάν. Αυτός ο οποίος επιδιώκει να εμφανίζεται ως ο προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων ανά τον κόσμο με τελικό στόχο να αναδειχθεί ο ηγέτης του αραβικού κόσμου.

Τυχαία θα πάει την Παρασκευή για ισλαμική προσευχή στη χριστιανική Μονή Χώρας της Κωνσταντινούπολης; Τυχαία μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί; Τυχαία στην Παλαιστίνη οι πιστοί πηγαίνουν τις Παρασκευές στα τεμένη κρατώντας πορτρέτα με τη φωτογραφία του; Τυχαία ο Ερντογάν πολιορκεί την Αίγυπτο με στόχο να την καταλάβει με τη βοήθεια των Αδελφών Μουσουλμάνων; Τυχαία απαίτησε στο παρελθόν από τον τέως πρόεδρο Μόρσι να του εκχωρήσει το αιγυπτιακό βακούφι «Ιμαρέτ» στην Καβάλα για να το μετατρέψει σε τζαμί στην καρδιά της βορείου Ελλάδος; Ο άνθρωπος επιθυμεί σφόδρα να ηγηθεί της Αραβίας! Ποια Δύση, ποιο ΝΑΤΟ, ποια Ε.Ε., ποιες ΗΠΑ! Η Τουρκία απομακρύνεται ταχέως από τις «στεριές» αυτές για να καταστεί Χαλιφάτο.

Τι δεν καταλαβαίνει ο Μακρόν, ο οποίος άθελά του εξελίσσεται σε ιδανικό «συμπαίκτη» του Ταγίπ; Να σας πω! Με το να φωτίζει κτίρια των Παρισίων με σκίτσα κατά του Προφήτη, ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα γίνει ο ηγέτης της Ευρώπης. Δεν θα γίνει ο νέος Ντε Γκολ. Δεν βγαίνουν, άλλωστε, κάθε μέρα Ντε Γκολ. Το πολύ πολύ να κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές, διχάζοντας όμως ακόμη περισσότερο την πολυπολιτισμική Γαλλία.

Πολλαπλασιάζοντας το ζήτημα εσωτερικής ασφαλείας που ήδη αντιμετωπίζει. Δικαιώνοντας ίσως και τις προφητείες των μυθιστορημάτων του Μισέλ Ουελμπέκ περί ενδεχόμενης μουσουλμανικής υποψηφιότητας για το προεδρικό αξίωμα σε κάποια προσεχή αναμέτρηση. Με το να επιτίθεται στον Ερντογάν με αιχμή το Ισλάμ, όμως, ο Εμανουέλ τού χαρίζει το γήπεδο που εναγωνίως αναζητούσε. Το «ενάρετο» Ισλάμ εναντίον των «μιαρών» και «διεφθαρμένων» Δυτικών. Τι νομίζω δεν καταλαβαίνει η Δύση γενικότερα και όχι μόνο ο Μακρόν; Θεωρώ δύο πράγματα. Πρώτον, το πώς πρέπει να φερόμαστε στο ριζοσπαστικό Ισλάμ. Δεύτερον, το πώς πρέπει να φερόμαστε στο μετριοπαθές Ισλάμ.

Υπάρχει διαχωριστική γραμμή και δεν είναι αμελητέα. Όσον αφορά το πρώτο, επείγει να αλλάξει ο χαρακτήρας της όποιας αντιπαράθεσης. Πρέπει να το καταλάβουμε! Το διακύβευμα εδώ δεν είναι μια θρησκεία που ίσως και να μη μας αρέσει. Δεν είναι καν οι τρέχουσες ευρωπαϊκές αξίες μας, όπως η προστασία της σωματικής ακεραιότητας, της ανθρώπινης ζωής και της ελευθερίας έκφρασης. Δεν μπορείς να παλέψεις το ριζοσπαστικό Ισλάμ σε κάτι που δεν αναγνωρίζει ως «γήπεδο». Ούτε τη ζωή σέβεται ούτε την ελευθερία.Το διακύβευμα είναι άλλο! Εν προκειμένω, δεν έχουμε να κάνουμε με θρησκεία αλλά με μια νέα κοσμοθεωρία. Με μια ιδεολογία μεγάλου καλπασμού που «σπάει» τα σύνορα και στρατολογεί στις τάξεις της ακόμη και Δυτικούς. Το Κοράνι «τρυπώνει» αθόρυβα στα σακίδια πολλών νέων χριστιανών φοιτητών στο Λονδίνο, έχω μαρτυρίες!

Το φονταμενταλιστικό Ισλάμ είναι για τον αραβικό λοιπόν -και όχι μόνο- κόσμο ο νέος «κομμουνισμός» (χωρίς βεβαίως να έχει σχέση μαζί του). Είναι η νέα ουτοπία γύρω από την οποία συσπειρώνονται αυξανόμενοι ραγδαίως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εκατομμύρια ανέστιοι, χωρίς ελπίδα, πένητες του κόσμου τούτου. Εάν λοιπόν χτυπάς τον Ερντογάν με σκίτσα του «Σαρλί Εμπντό» κατά του Προφήτη Μωάμεθ δεν τον πολεμάς, τον εκτοξεύεις πολιτικά στον ουρανό. Εάν συνδέεις τη δράση του ριζοσπαστικού Ισλάμ με τον ολοκληρωτισμό, όμως, τότε ναι, τον πας σε ένα γήπεδο πιο δύσκολο που δεν γνωρίζει επακριβώς στα μήκη του και τα πλάτη του.

Άλλο το να υπερασπίζεσαι μια θρησκεία και άλλο να απολογείσαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θίγει μία ακραία πολιτικόθρησκευτική θεωρία, έμπλεη αυταρχισμού. Εκνευρίζεσαι. Δεν αρέσει η απολογία στους αυτοκράτορες, άλλωστε, φαίνεται από την ενόχλησή τους για τις «κυρώσεις». Επιπλέον, εάν διαχωρίζεις το ριζοσπαστικό από το μετριοπαθές Ισλάμ και επιφυλάσσεις στο δεύτερο τη συμπεριφορά που επιφυλάσσει η Ελλάς σε 120.000 μουσουλμάνους της Θράκης έναν αιώνα τώρα, τότε δεν πρόκειται να γεννηθεί ποτέ στο έδαφός σου μισός τζιχαντιστής. Οπως δεν γεννήθηκε έως τώρα στη Θράκη. Τι μας λέει, λοιπόν, το ελληνικό υπόδειγμα για το Ισλάμ; Ότι κράτος και θρησκεία, ειδικώς σε καιρούς πύκνωσης της ιστορίας, πρέπει να συνεργάζονται. Κράτος και Εκκλησία. Κράτος και Μουφτεία. Κράτος και Ιερά Συναγωγή.

Η Γαλλία της ουδετεροθρησκείας αγνοεί αυτό το πρότυπο. Και κάθε φορά που της προκύπτει νέο πρόβλημα, στο Μπατακλάν, στο «Σαρλί Εμπντό», προχθές, ανακλαστικά κάνει τα ίδια και τα ίδια. Αφήνει τα τεμένη αυτοδιοικούμενα, φωλεές τζιχαντιστών. Στη Γερμανία, το 2017, ο Σόιμπλε το κατάλαβε και μετά τις εκεί επιθέσεις υιοθέτησε, χωρίς να το ομολογεί, το ελληνικό μοντέλο. Η θρησκεία συνεργάζεται με την Πολιτεία. Ενσωματώνεται στις δομές. Καιρός να το καταλάβει και η φίλη Γαλλία και ο φίλος πρόεδρος Μακρόν, τον οποίο εκτιμούμε. Το παιχνίδι στη νέα εποχή παίζεται αλλιώς, με όρους ιδεολογικούς. Όχι τύπου Χάντιγκτον, όχι πολιτισμικούς, όχι θρησκευτικούς. Αυτοί είναι βούτυρο στο ψωμί κάθε επίδοξου «σουλτάνου». Το θέλουμε; Δεν το θέλουμε!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπενθύμιση: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 4 Δεκεμβρίου 2020

Τσεκάρετε το εορτολόγιο για να μην ξεχάσετε κανέναν! Σήμερα λοιπόν (04/12/2020) εορτάζουν οι:Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ η ΜεγαλομάρτυςΟ ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ο ΔαμασκηνόςΟ ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ επίσκοπος...

Ψήφισμα αναγνώρισης του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση!

188 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος και 3 βουλευτές εναντίον του

Αναταραχή στη Λαμία από θετική ασυμπτωματική υπάλληλο σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων

Άλλοι δύο εργαζόμενοι σε Δομή Ατόμων με Αναπηρία της περιοχής διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ το ίδιο συνέβη και με ιδιοκτήτη άλλου Γηροκομείου

Ντρέπονται να βγουν στα κανάλια πλέον οι βουλευτές

Πανικός και αμηχανία μετά τις αποκαλύψεις

Καρφιά της Όλγας Κεφαλογιάννη κατά Μητσοτάκη πριν από λίγο (video)

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη στο δελτίο Kontra News 10 με τον Γιώργο Μελιγγώνη«Οι εικόνες του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα...

Euroleague: Στυλάτος ο Παναθηναϊκός στο Μιλάνο, κέρδισε με 80-77 την Αρμάνι

Γύρισε το ματς από το -12 και πήρε στο Μιλάνο το δεύτερο φετινό διπλό του

Κορωνο-Χριστούγεννα στην Ευρώπη της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων

Ανοιχτά τα εστιατόρια στην Ιταλία, κλειστά τα χιονοδρομικά στη Γαλλία

Europa League: Οδυνηρός αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ με 2-1 από την Ομόνοια στην Κύπρο (video)

Ο ΠΑΟΚ επιθυμούσε να κάνει απόψε το αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League, αλλά η Ομόνοια του... έκοψε τη...

Αρχές Ιανουαρίου οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί

Μέχρι τον Ιούλιο του 2021 στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί 5,5εκ. άτομα, σχεδόν ο μισός πληθυσμός δηλαδή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο»

Οι απόψεις των ΗΠΑ για τις περιφερειακές ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει.

«Έφυγε» από κορωνοϊό ο Χρήστος Τσιόλιας, συνιδρυτής της «Oxford Company»

Την τελευταία του πνοή άφησε ο επιχειρηματίας Χρήστος Τσιόλιας, έπειτα από επιπλοκές του κορωνοϊού. Ο 62χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ήταν συνιδρυτής...

Καταδίωξη οχήματος με παράνομους μετανάστες στην Καβάλα με πολλούς τραυματίες

Ο απολογισμός είναι 9 τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας σε σοβαρότερη κατάσταση

Τι να διεκδικήσουμε στην Σύνοδο Κορυφής

Οι σημερινές δυσκολίες δεν είναι τίποτα σε σχέση με αυτά που θα αντιμετωπίσουμε αν αρχίσει μετά από τη Σύνοδο Κορυφής ένας «διάλογος» αλά τουρκικά

Έλληνες, ετοιμαστείτε για την κόλαση του Μπάιντεν (έγγραφο)

Η αδίστακτη συνεργάτης του Μπιλ Κλίντον και της Χίλαρι Κλίντον πήρε θέση στο επιτελείο Μπάιντεν

Πάνω από 400 βουλευτές από 35 χώρες φωνάζουν: «Να αναγκάσουμε την Amazon να πληρώσει»

Οι βουλευτές κατηγορούν τον Μπέζος ότι σκόπιμα αγνοεί τα χρέη του προς τους εργαζόμενους, τις κοινότητες, τον πλανήτη

Σε εφαρμογή το κίνητρο φορολογικής ελάφρυνσης για τις εγχώριες και διεθνείς οπτικοακουστικές παραγωγές

Ξεκινά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η εφαρμογή του κίνητρου φορολογικής ελάφρυνσης (tax relief) ύψους 30%, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης για την παραγωγή...

Μόνο ηλεκτρονικά η υποχρεωτική δήλωση παρουσίας στον ΟΑΕΔ

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης και την αποφυγή του συγχρωτισμού

Παραχώρηση ακινήτου στο Μάτι για λειτουργία κοινόχρηστου χώρου υπαίθριας αναψυχής

Ο δήμος Μαραθώνα υποχρεούται με ευθύνη και δαπάνες του να συντηρεί και να βελτιώνει τη δασική βλάστηση του ακινήτου

Η Κατερίνα Μονογυιού στόλισε και κατόπιν πόζαρε… επιμελώς ατημέλητη!

Χρυσή υπερπαραγωγή το σπίτι της βουλευτού των Κυκλάδων, Κατερίνας Μονογυιού!Χρυσά στολίδια στο δέντρο και χρυσές κουρτίνες στα παράθυρα. Η Κατερίνα της Μυκόνου στόλισε το...

Τούρκοι επιστήμονες: Μια πρωτεΐνη στο κατσικίσιο γάλα προστατεύει από τον κορωνοϊό

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φάρμακα όπως ένα ρινικό σπρέι ή ένα σπρέι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μάσκες

Νεογέννητη έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς περίμενε… 27 χρόνια για να έρθει στη ζωή!

Η Μόλι Γκίμπσον μπορεί να γεννήθηκε πριν από μόλις έναν μήνα, ωστόσο θα μπορούσε να είχε γεννηθεί ανά πάσα στιγμή τα τελευταία χρόνια.Το έμβρυο...

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέρ της συνεργασίας και κατά της τουρκικής προκλητικότητας (video)

Ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας σε επίπεδο εκπαίδευσης και κοινών στρατιωτικών γυμνασίων και της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία

EuroLeague: Η… ρωσική αρκούδα (ΤΣΣΚΑ) έκανε μια χαψιά τον Ολυμπιακό! (video)

Μία περίοδο, μόλις, κατάφερε να αντέξει ο Ολυμπιακός, προτού υποκύψει στην ολοφάνερη ανωτερότητα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία επικράτησε άνετα με 80-61 επί των...

Τι ορίζει ως αφορολόγητο και ακατάσχετο νέα τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών

Δυνατότητα ψηφιακής κατάθεσης πινακίδων για όσους θέλουν να ακινητοποιήσουν το όχημά τους

Υπόμνημα στήριξης της Ελένης Τουλουπάκη μετά τη μεθοδευμένη «αποπομπή» της από την Εισαγγελία Διαφθοράς

«Η κατάργηση της θέσης του Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς με αλλαγή του Νόμου, αντίκειται και παραβιάζει άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»

Νέοι εισαγγελείς Οικονομικών Εγκλημάτων: Ο «αδιάφθορος», η «Αμαζόνα» και ο «σκληρός»

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πρόσωπα πίσω από τον θεσμό.Ο νέος επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικών Εγκλημάτων Χρήστος Μπαρδάκης που αντικαθιστά την Εισαγγελέα...

Κατέρρευσε ο Β. Κοντοζαμάνης απέναντι στον Χατζηνικολάου

Ήταν προφανές ότι δεν ήθελε να βρίσκεται εκεί! Φανερά άβολα ένιωθε ο Υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις της εφημερίδας «δημοκρατία» τόσο για...
newsbreak.gr

FREE
VIEW