Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020

Ηθικός αυτουργός ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν δεν υπολόγισε καλά το στρατηγικό του σχέδιο, με την υλοποίηση του οποίου σκοπεύει να μετατρέψει την Τουρκία σε μία από τις πέντε – έξι μεγαλύτερες και ισχυρότερες χώρες του πλανήτη, και τώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στα μέτωπα που άνοιξε μόνος του.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Στη Λιβύη τα μέρη που υπέγραψαν την εκεχειρία αποφάσισαν εντός τριών μηνών να απομακρύνουν από τη χώρα όλα τα ξένα στοιχεία. Όσον αφορά τον Ερντογάν, αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και αν παραμείνουν στη Λιβύη οι Τούρκοι αξιωματικοί που προβλέπεται από την αμυντική συμφωνία, χωρίς τους Σύριους τζιχαντιστές θα χάσει την παρεμβατική του δύναμη στα πράγματα της Λιβύης. Και αν οι πολιτικοί συσχετισμοί στη νέα κυβέρνηση δεν τον ευνοούν, τότε το μέτωπο της Λιβύης θα κακοφορμίσει για τον Ερντογάν.

Στη Συρία πριν από λίγες ημέρες η Ρωσία βομβάρδισε τζιχαντιστές, συμμάχους του Ερντογάν, στην επαρχία Ιντλίμπ, σκοτώνοντας 79 από αυτούς. Την ίδια περίοδο μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ σκότωσε υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα και πάλι στο Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Τα δύο παραπάνω περιστατικά, σε συνδυασμό με την εκκένωση στρατοπέδων-παρατηρητηρίων που είχε δημιουργήσει η Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Ρωσία και το Ιράν για δημιουργία ζώνης αποκλιμάκωσης, δείχνουν ότι και στη Συρία, ειδικά στο Ιντλίμπ, η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα. Γι’ αυτό, μάλλον για να εξισορροπήσει την κατάσταση, ο Ερντογάν σχεδιάζει να εισβάλει στη ΒΑ Συρία, σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους. Στο μέτωπο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ η Τουρκία μετράει επιτυχίες, που οφείλονται κυρίως στη δράση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στην αδυναμία της Αρμενίας να τα αντιμετωπίσει. Ελπίζω οι Ελληνες επιτελείς να διδάχτηκαν από τα παθήματα των Αρμενίων.

Στο μέτωπο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, τα σύννεφα έχουν πυκνώσει, και αν σπάσει το προστατευτικό φράγμα που έχει υψώσει ο Τραμπ για τον Ερντογάν και την οικογένειά του θα έχουμε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις για τον νεοσουλτάνο. Πολύ δυσάρεστες!

Τέλος, στο μέτωπο της οικονομίας ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα από όλα τα άλλα μέτωπα, αφού η κατάσταση στην ισοτιμία της λίρας με το δολάριο και το ευρώ φαίνεται ότι παρασέρνει και άλλους δείκτες, όπως ο πληθωρισμός και τα επιτόκια.

Και λέμε ότι εδώ αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα γιατί αυτά επηρεάζουν το εκλογικό σώμα και κυρίως τα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα, από τα οποία εξαρτάται η επανεκλογή του Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Αντιμετωπίζοντας αυτά τα αδιέξοδα, ο Ερντογάν είδε ως σανίδα σωτηρίας την υπόθεση των σκίτσων του Μωάμεθ, που δημοσίευσε το περιοδικό «Charlie Hebdo», από την οποία δημοσίευση κρίνεται αν θα επιβάλει το Ισλάμ την άποψή του, ότι η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να υποτάσσεται στις επιταγές αυτής της ξένης προς τη γηραιά ήπειρο θρησκείας.

Γνωρίζοντας ο Ερντογάν τις ευαισθησίες του τοπικού αλλά και τους διεθνούς μουσουλμανικού ακροατηρίου για το θέμα, αντί να ασκήσει μια ήπια κριτική, όπως έκανε ο ηγέτης της Αιγύπτου Αλ Σίσι, έριξε λάδι στη φωτιά, δημιουργώντας ο ίδιος και οι συνεργάτες του, με τις εμπρηστικές και γεμάτες μίσος και αγένεια δηλώσεις του, συνθήκες ιερού πολέμου και σύγκρουσης των πολιτισμών στους κόλπους της Ευρώπης.

Προτού εξηγήσουμε γιατί ο Ερντογάν είναι ξεκάθαρα ο ηθικός αυτουργός της δεύτερης επίθεσης, στην οποία νεαρός μουσουλμάνος κραυγάζοντας το «Αλλάχου Εκμπερ» αποκεφάλισε και μαχαίρωσε θανάσιμα τρία άτομα και τραυμάτισε άλλα έξι, θα πούμε γιατί αρπάχτηκε από την υπόθεση των σκίτσων, σαν να πρόκειται για «σανίδα σωτηρίας» – διέξοδο στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει.

Πιο πάνω μιλήσαμε για ευαισθησίες του ακροατηρίου του. Εκμεταλλευόμενος αυτές τις ευαισθησίες, ο Ερντογάν ακολούθησε μια στρατηγική, με στόχο να πετύχει με ένα σμπάρο τουλάχιστον τρία «τρυγόνια».

Ο πρώτος στόχος του είναι η συσπείρωση του τοπικού ακροατηρίου και σε κάποιον βαθμό το πέτυχε, αφού συμπαρέσυρε ακόμα και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης. Έτσι, τέσσερα από τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα -οι Κούρδοι απείχαν- συνυπέγραψαν την καταδικαστική δήλωση εις βάρος της Γαλλίας.

Ο δεύτερος στόχος είναι να κατοχυρώσει ο Ερντογάν, με τις κραυγές μίσους εναντίον της Ευρώπης, τον ρόλο του προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων. Εδώ τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα, γιατί ο αραβικός παράγων αντιμετωπίζει με καχυποψία κάθε κίνηση «καπελώματος» του Ερντογάν.

Ο τρίτος στόχος του Ερντογάν είναι να συσπειρώσει τους Τούρκους μετανάστες που κατοικούν στις χώρες της Ευρώπης, ούτως ώστε να αποτελέσουν ένα μέσο πολιτικής πίεσης της Τουρκίας προς κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και συνολικά στην Ε.Ε.

Πάμε τώρα στο έγκλημα που έγινε στη Νίκαια, το οποίο, ακριβώς επειδή ένιωσε ότι έχει βαρύτατες ευθύνες ο ίδιος ο Ερντογάν, έσπευσε να καταδικάσει, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες, αφενός, δεν βρήκε να πει μια λέξη για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή, αφετέρου, έλεγε ότι «στο δικό μας το βιβλίο δεν υπάρχει ναζισμός και βία». Οπως προαναφέρθηκε, η Τουρκία δεν είχε καταδικάσει τον αποκεφαλισμό του καθηγητή.

Τουναντίον, ο Ερντογάν με τις δηλώσεις μίσους που έκανε ο ίδιος, τονίζοντας την καταπίεση και τον διασυρμό που έχουν υποστεί εκατομμύρια μουσουλμάνοι από τη Δύση και την Ευρώπη, δημιούργησε συνθήκες για να έχουμε και τη δεύτερη επίθεση. Είναι σαν να όπλισε το χέρι του δράστη της Νίκαιας.

Τέλος, να τονίσουμε τις σχέσεις που έχει ο ίδιος και το κόμμα του με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία οι ΗΠΑ σκέφτονται πολύ σοβαρά να χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση. Επίσης, όλοι γνωρίζουν ότι το τουρκικό κράτος όχι απλά συνεργάζεται, αλλά βοηθάει και υποστηρίζει καθοριστικά ισλαμικές οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ τρομοκρατικές. Αναφέρουμε την Αλ Κάιντα, την Αλ Νούσρα, την Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), το Ισλαμικό Κράτος – και πόσες άλλες.

Η Γαλλία, αν και με εξαιρετικά οδυνηρό τρόπο, φαίνεται να αφυπνίζεται, καιρός να αφυπνιστεί και η Ε.Ε. Να λειτουργήσει, επιτέλους, η ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών και να αντιληφθούμε όλοι ποια είναι τα πραγματικά χαρακτηριστικά της μουσουλμανικής θρησκείας και κατά πόσον αυτή απειλεί ή όχι τις παραδοσιακές αξίες της Ευρώπης, όπως της ελεύθερης έκφρασης, του σεβασμού των δικαιωμάτων της γυναίκας, του σεβασμού της δημοκρατίας κ.λπ.

Τέλος, καιρός είναι να αφυπνιστεί και η Ελλάδα. Υπάρχουν πληροφορίες-ντοκουμέντα ότι πολλές δεκάδες -για να μην πω εκατοντάδες- από αυτούς που οι επιτροπές ασύλου, χωρίς να ελέγξουν αν πρόκειται για επικίνδυνους τρομοκράτες τζιχαντιστές, παραχώρησαν άσυλο και έγγραφα της Ελληνικής Δημοκρατίας οι οποίοι επικροτούσαν τον αποκεφαλισμό του καθηγητή και χαρακτήριζαν ήρωα των Τσετσένο αποκεφαλιστή. Ελπίζω ο κ. Τσίπρας, η κυρία Χριστοδουλοπούλου, ο κ. Μουζάλας και ο κ. Βίτσας να αναλογιστούν -έστω και τώρα- το κακό που προκάλεσαν στην πατρίδα, ανοίγοντας τα σύνορα σε τρομοκράτες τζιχαντιστές και φαλκιδεύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τέλος, ελπίζω να αναλογιστούν οι κύριοι Μητσοτάκης, Μηταράκης και Χρυσοχοΐδης τις ευθύνες που έχουν, να εντοπίσουν αυτά τα επικίνδυνα στοιχεία και να τα παραδώσουν στο κράτος που ανήκουν.

ΥΓ.: Αυτός ο επαγγελματίας προβοκάτορας από το Πακιστάν γιατί δεν απελαύνεται; Τι περιμένετε, να γίνει ο πρώτος αποκεφαλισμός στην Ελλάδα και μετά να αναλάβετε δράση;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπενθύμιση: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 4 Δεκεμβρίου 2020

Τσεκάρετε το εορτολόγιο για να μην ξεχάσετε κανέναν! Σήμερα λοιπόν (04/12/2020) εορτάζουν οι:Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ η ΜεγαλομάρτυςΟ ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ο ΔαμασκηνόςΟ ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ επίσκοπος...

Ψήφισμα αναγνώρισης του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση!

188 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος και 3 βουλευτές εναντίον του

Αναταραχή στη Λαμία από θετική ασυμπτωματική υπάλληλο σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων

Άλλοι δύο εργαζόμενοι σε Δομή Ατόμων με Αναπηρία της περιοχής διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ το ίδιο συνέβη και με ιδιοκτήτη άλλου Γηροκομείου

Ντρέπονται να βγουν στα κανάλια πλέον οι βουλευτές

Πανικός και αμηχανία μετά τις αποκαλύψεις

Καρφιά της Όλγας Κεφαλογιάννη κατά Μητσοτάκη πριν από λίγο (video)

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη στο δελτίο Kontra News 10 με τον Γιώργο Μελιγγώνη«Οι εικόνες του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα...

Euroleague: Στυλάτος ο Παναθηναϊκός στο Μιλάνο, κέρδισε με 80-77 την Αρμάνι

Γύρισε το ματς από το -12 και πήρε στο Μιλάνο το δεύτερο φετινό διπλό του

Κορωνο-Χριστούγεννα στην Ευρώπη της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων

Ανοιχτά τα εστιατόρια στην Ιταλία, κλειστά τα χιονοδρομικά στη Γαλλία

Europa League: Οδυνηρός αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ με 2-1 από την Ομόνοια στην Κύπρο (video)

Ο ΠΑΟΚ επιθυμούσε να κάνει απόψε το αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League, αλλά η Ομόνοια του... έκοψε τη...

Αρχές Ιανουαρίου οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί

Μέχρι τον Ιούλιο του 2021 στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί 5,5εκ. άτομα, σχεδόν ο μισός πληθυσμός δηλαδή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο»

Οι απόψεις των ΗΠΑ για τις περιφερειακές ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει.

«Έφυγε» από κορωνοϊό ο Χρήστος Τσιόλιας, συνιδρυτής της «Oxford Company»

Την τελευταία του πνοή άφησε ο επιχειρηματίας Χρήστος Τσιόλιας, έπειτα από επιπλοκές του κορωνοϊού. Ο 62χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ήταν συνιδρυτής...

Καταδίωξη οχήματος με παράνομους μετανάστες στην Καβάλα με πολλούς τραυματίες

Ο απολογισμός είναι 9 τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας σε σοβαρότερη κατάσταση

Τι να διεκδικήσουμε στην Σύνοδο Κορυφής

Οι σημερινές δυσκολίες δεν είναι τίποτα σε σχέση με αυτά που θα αντιμετωπίσουμε αν αρχίσει μετά από τη Σύνοδο Κορυφής ένας «διάλογος» αλά τουρκικά

Έλληνες, ετοιμαστείτε για την κόλαση του Μπάιντεν (έγγραφο)

Η αδίστακτη συνεργάτης του Μπιλ Κλίντον και της Χίλαρι Κλίντον πήρε θέση στο επιτελείο Μπάιντεν

Πάνω από 400 βουλευτές από 35 χώρες φωνάζουν: «Να αναγκάσουμε την Amazon να πληρώσει»

Οι βουλευτές κατηγορούν τον Μπέζος ότι σκόπιμα αγνοεί τα χρέη του προς τους εργαζόμενους, τις κοινότητες, τον πλανήτη

Σε εφαρμογή το κίνητρο φορολογικής ελάφρυνσης για τις εγχώριες και διεθνείς οπτικοακουστικές παραγωγές

Ξεκινά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η εφαρμογή του κίνητρου φορολογικής ελάφρυνσης (tax relief) ύψους 30%, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης για την παραγωγή...

Μόνο ηλεκτρονικά η υποχρεωτική δήλωση παρουσίας στον ΟΑΕΔ

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης και την αποφυγή του συγχρωτισμού

Παραχώρηση ακινήτου στο Μάτι για λειτουργία κοινόχρηστου χώρου υπαίθριας αναψυχής

Ο δήμος Μαραθώνα υποχρεούται με ευθύνη και δαπάνες του να συντηρεί και να βελτιώνει τη δασική βλάστηση του ακινήτου

Η Κατερίνα Μονογυιού στόλισε και κατόπιν πόζαρε… επιμελώς ατημέλητη!

Χρυσή υπερπαραγωγή το σπίτι της βουλευτού των Κυκλάδων, Κατερίνας Μονογυιού!Χρυσά στολίδια στο δέντρο και χρυσές κουρτίνες στα παράθυρα. Η Κατερίνα της Μυκόνου στόλισε το...

Τούρκοι επιστήμονες: Μια πρωτεΐνη στο κατσικίσιο γάλα προστατεύει από τον κορωνοϊό

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φάρμακα όπως ένα ρινικό σπρέι ή ένα σπρέι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μάσκες

Νεογέννητη έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς περίμενε… 27 χρόνια για να έρθει στη ζωή!

Η Μόλι Γκίμπσον μπορεί να γεννήθηκε πριν από μόλις έναν μήνα, ωστόσο θα μπορούσε να είχε γεννηθεί ανά πάσα στιγμή τα τελευταία χρόνια.Το έμβρυο...

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέρ της συνεργασίας και κατά της τουρκικής προκλητικότητας (video)

Ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας σε επίπεδο εκπαίδευσης και κοινών στρατιωτικών γυμνασίων και της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία

EuroLeague: Η… ρωσική αρκούδα (ΤΣΣΚΑ) έκανε μια χαψιά τον Ολυμπιακό! (video)

Μία περίοδο, μόλις, κατάφερε να αντέξει ο Ολυμπιακός, προτού υποκύψει στην ολοφάνερη ανωτερότητα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία επικράτησε άνετα με 80-61 επί των...

Τι ορίζει ως αφορολόγητο και ακατάσχετο νέα τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών

Δυνατότητα ψηφιακής κατάθεσης πινακίδων για όσους θέλουν να ακινητοποιήσουν το όχημά τους

Υπόμνημα στήριξης της Ελένης Τουλουπάκη μετά τη μεθοδευμένη «αποπομπή» της από την Εισαγγελία Διαφθοράς

«Η κατάργηση της θέσης του Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς με αλλαγή του Νόμου, αντίκειται και παραβιάζει άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»

Νέοι εισαγγελείς Οικονομικών Εγκλημάτων: Ο «αδιάφθορος», η «Αμαζόνα» και ο «σκληρός»

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πρόσωπα πίσω από τον θεσμό.Ο νέος επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικών Εγκλημάτων Χρήστος Μπαρδάκης που αντικαθιστά την Εισαγγελέα...

Κατέρρευσε ο Β. Κοντοζαμάνης απέναντι στον Χατζηνικολάου

Ήταν προφανές ότι δεν ήθελε να βρίσκεται εκεί! Φανερά άβολα ένιωθε ο Υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις της εφημερίδας «δημοκρατία» τόσο για...
newsbreak.gr

FREE
VIEW