5/10/2022

Στο κολωνάκι έχει αρχίσει ήδη η βοή!

Δημοσίευση:

Έκανα προχθές ένα πείραμα: Παρακολούθησα από περιέργεια στο διαδίκτυο το βίντεο με τη συνέντευξη του κυρίου Γρηγόρη Πετράκου για τον κορωνοϊό, η οποία υπήρξε η αφορμή για να μη μεταδοθεί η εκπομπή «Αυτοψία» στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Η διάρκειά της ήταν 24 λεπτά και η περιέργειά μου εντοπίστηκε στα εξής τρία θέματα: Πρώτον, τι είπε άραγε ένας κοινός θνητός, λαϊκός ερμηνευτής, για τον κορωνοϊό και κόπηκε ολόκληρη εκπομπή;

Τόσο επικίνδυνο ήταν; Δεύτερον, τι μπορεί να ενόχλησε την Πολιτεία από αυτή τη συνέντευξη; Συμπτωματικώς η συνέντευξη κόπηκε τη βραδιά που πήγαινε στο τυπογραφείο προς εκτύπωση το άρθρο μου με τον τίτλο «Έχουμε δημοκρατία;». Και, τρίτον, πώς κατάφερε ο Πετράκος να μεταδίδεται η συνέντευξή του από τον παγκόσμιο ιστό, το internet, το YouTube και το facebook, δεδομένου ότι ο τελευταίος που αποπειράθηκε κάτι τέτοιο, να αμφισβητήσει τον κορωνοϊό, ήταν ο πρόεδρος Τραμπ και το twitter κατέβασε τις αναρτήσεις του; Ξεκινώ από το τελευταίο: Ο Πετράκος έκανε κάτι έξυπνο: Έπαιξε με τους κανόνες. Βάσισε όλη την επιχειρηματολογία του, διατυπωμένη σε άψογα ελληνικά, μάλιστα, σε data. Σε δεδομένα. Ο,τι υποστήριζε «πατούσε» πάνω σε εκθέσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον αριθμό των θανάτων, σε εκθέσεις του ΕΟΔΥ για τη νοσηλεία στις Εντατικές στα παρελθόντα χρόνια και σε δημοσιεύματα έγκριτων εφημερίδων για την εξαφάνιση άλλων αιτιών θανάτου κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού.

Ήταν προφανές επίσης ότι είχε μιλήσει με ιατρούς που αμφισβητούν την πανδημία αλλά δεν τολμούν να μιλήσουν και γνώριζε βασικούς επιστημονικούς όρους. Οταν θέλησε να υποστηρίξει ότι από την πανδημία επωφελούνται ο Γκέιτς και δύο άλλοι, δασκαλεμένος πάλι, δεν είπε το όνομά του. Απλώς έδειξε τη φωτογραφία του. Τέλος, μου έκανε ισχυρότατη εντύπωση ότι έκλεισε την παρέμβασή του με ένα ρητό του Κωνσταντίνου Τσάτσου. Μακάρι να διαβάζουν οι νέοι Ελληνες Τσάτσο.

Η χρήση πραγματικών δεδομένων -ιδού η απάντηση- «απαγορεύει» στο διαδίκτυο να «κατεβάζει» ένα κείμενο ή μια συνέντευξη. Η μόνη αντίδραση που έχει ο ιστός είναι να απαντήσει στον χρήστη, όπως και συνέβη με ανάρτηση των ελληνικών hoaxes κατά Πετράκου, της αστυνομίας διαδικτύου. Το αποτέλεσμα, γνωστό: Με τη σφραγίδα του «απαγορευμένου» από την τιβί το βίντεο Πετράκου «πετά» σήμερα από κινητό σε κινητό και από υπολογιστή σε υπολογιστή (25.000 κοινοποιήσεις), χωρίς απάντηση από τους ειδικούς, και κάνει ζημιά πολλαπλάσια από τυχόν μετάδοσή του στην τηλεόραση. Διαβρώνει συνειδήσεις χωρίς αντιστάσεις.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Οικονομία ολούθε 4

Πάμε να απαντήσουμε στα δύο πρώτα ερωτήματα τώρα. Είδα το βίντεο μόνο μία φορά για να δω τι απομένει στη μνήμη μετά την άπαξ παρακολούθηση. Κωδικοποιώ: Με βάση στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αν και βρισκόμαστε σε πανδημία, οι θάνατοι σε εθνικό επίπεδο δεν έχουν εκτοξευτεί σε σύγκριση με το 2019. Δεν είναι 600 συν. Είναι στο ίδιο επίπεδο. Αν θυμάμαι καλά, 64.000. Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ποσοστό των θανάτων επί των κρουσμάτων, είτε είναι αυτά 50 είτε 500 ή 1.000 ή 2.000, δεν αλλάζει εντυπωσιακά ημερησίως. Μετράμε 5-8 απώλειες. Τα τεστ αυξήθηκαν, τα κρούσματα αυξήθηκαν, αλλά οι απώλειες επί των κρουσμάτων σχετικώς σταθερές. Βάσει στοιχείων του ΕΟΔΥ, σε μια χρονιά χάσαμε 3.000 Συνέλληνες από γρίπη. Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι εντατικές του ΕΣΥ στο παρελθόν έχουν φιλοξενήσει κοντά στους 200 νοσούντες από γρίπη και δεν έγινε lockdown. Με βάση δημοσιεύματα έχουν εξαφανιστεί από τις στατιστικές τα εμφράγματα ως αιτία θανάτου, πολλές απώλειες αποδίδονται στον κορωνοϊό. Με βάση στοιχεία 30.000 άνθρωποι χάνονται κάθε μέρα από τον καρκίνο και κανείς δεν έκλεισε τα περίπτερα που πωλούν τσιγάρα.

Με βάση στοιχεία, ο Σουηδός Τσιόδρας προσελήφθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτά συγκράτησα. Δεν άκουσα κάτι εντυπωσιακά καινούργιο: Απλώς ο κύριος Πετράκος ανέπτυξε δομημένα και συγκροτημένα τη θεωρία Ιωαννίδη της μικρής θνησιμότητας του ιού. Τι, νομίζω, ενόχλησε την κυβέρνηση; Η κατάληξή του. Δεν αμφισβήτησε ότι υπάρχει κορωνοϊός. Υποστήριξε όμως -και εδώ θέλω να σταθώ ιδιαιτέρως- ότι από τον Μάιο έως σήμερα η Πολιτεία δεν έκανε πολλά για να αυξήσει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας εις τρόπον ώστε η Ελλάς να αντιμετωπίζει την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία. Χωρίς lockdown.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Μελόνι: Τα φοβικά σύνδρομα της Δεξιάς

Και εδώ αρχίζει το δύσκολο: Ο Πετράκος είπε σε ένα σημείο του βίντεο ότι, αντί να δώσετε 20.000.000 ευρώ από τη λίστα Πέτσα για να «μπουκώσετε» τα ΜΜΕ και αντί να δώσετε 2.000.000 ευρώ για τον «Μεγάλο Περίπατο», έπρεπε να κάνετε τα λεφτά αυτά ιατρούς, Εντατικές, λεωφορεία. Αυτό το επιχείρημα δυστυχώς κυκλοφορεί πολύ στο διαδίκτυο, αλλά και στα μηνύματα ακροατών ραδιοφωνικών σταθμών καιρό τώρα. Αυτός, νομίζω, ήταν ο πραγματικός λόγος που κόπηκε η συνέντευξη. Όχι όσα είπε για τον κορωνοϊό.

Ο συνδυασμός αυτών όμως πράγματι συνιστά ένα εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημοτικότητα της κυβέρνησης μείγμα. Ειδικώς τώρα που με τον δεύτερο γύρο lockdown η κυβέρνηση θίγει κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες, οι οποίες αποτελούν τον κορμό των υποστηρικτών της. Ειδικώς τώρα επίσης που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνει ανοικτότατο το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γενικού και παρατεταμένου lockdown. Ειδικώς τώρα που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνδέει ευθέως με το διάγγελμα τα νέα περιοριστικά μέτρα με τις αντοχές του συστήματος υγείας και όχι με την αύξηση των κρουσμάτων απλώς. Ακριβώς στο σημείο αυτό βρισκόμαστε. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή κάνει υπομονή. Και περιμένει να αποδώσουν τα μέτρα για να ανοίξει η ζωή πάλι τον Δεκέμβριο.

Όσα υποστηρίζει ο Πετράκος δεν είναι πλειοψηφικά. Είναι ισχυρώς μειοψηφικά. Εάν όμως τον Δεκέμβριο δεν αρχίσει πάλι η ζωή (ψυχαγωγία, εστίαση κ.λπ.) και ο κόσμος εντέλλεται να παραμένει ένδον, τότε θα έρθει μια ωραία πρωία που οι πολλοί θα πουν κυνικά ό,τι λέει και ο Πετράκος στο βίντεο: Γιατί κατέστρεψες 100.000 θέσεις εργασίας για 1.000 θανάτους;

Δημοφιλείς ειδήσεις  Φίλοι «σας» οι Τούρκοι

Γιατί δεν ενίσχυσες το ΕΣΥ, όταν μάλιστα είχες και τόσες δωρεές; Ενδεχομένως αυτή η προσέγγιση θα είναι άδικη για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με την ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση της πανδημίας και όχι με την αναμενόμενη νεοφιλελεύθερη προσέγγισε το πρόβλημα εντελώς σοσιαλιστικά, καμία σχέση με τους «νεοφιλελεύθερους» Τραμπ, Τζόνσον και λοιπά. Εάν αλλάξει όμως η ατμόσφαιρα και αν γυρίσει το κλίμα, άντε να τα βάλεις με τον «όχλο».

Στο μικρό Κρεμλίνο της Ν.Δ., το Κολωνάκι, πάντως, έχει αρχίσει ήδη η βοή. Σκεφτείτε να «κατηφορίσει» και πιο κάτω. Η κυβέρνηση έχει ακόμη χρόνο να γυρίσει το κλίμα που αλλάζει σταδιακά. Πρέπει όμως αυτή τη φορά να γίνει φιλελεύθερη. Να δίνει χώρο σε κάθε διαφορετική φωνή και να της απαντά, όχι να απαντούν στη θέση της τα hoaxes. Ο Μητσοτάκης έχει δώσει τιτάνιο αγώνα για τη ζωή κάθε Ελληνα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Και πρέπει να σπάσει τη θεωρία «τι να κάνουμε, είχε υποκείμενα νοσήματα». Διότι απλώς χωρίς τον κορωνοϊό κάποιος, ακόμη και με υποκείμενα νοσήματα, θα ζούσε. Τα «σαράβαλα» δεν αποσύρονται στην πρώτη βλάβη. Κυκλοφορούν.

Πόσο μάλλον οι άνθρωποι. Να γίνει επίσης φιλελεύθερη και να εύρει κανόνες δημόσιου λογιστικού τέτοιους που να της επιτρέψουν να κάνει ΜΕΘ σε χρόνο dt τις δωρεές δεκάδων επώνυμων Ελλήνων. Όχι να αναθέτει στη Βουλή των Ελλήνων να διεξέλθει αυτό το τιτάνιο έργο και μπράβο στον Κώστα Τασούλα για τις 50 ΜΕΘ. Και τα δύο μπορούν να γίνουν λοιπόν: Και ζωές να σώζονται και η οικονομία να μένει ανοικτή. Αλλά αυτό χρειάζεται κουπί από όλους -να μην τα περιμένουν όλα από τον Μητσοτάκη- και βεβαίως χρειάζεται να μην επαναπαύεται κανείς στην ψευδαίσθηση ότι ελέγχει τα μέσα. Γιατί θα έρθει μια μέρα που ο Πετράκος δεν θα είναι ένας αλλά χιλιάδες και η κοινωνία θα πνίξει τα μέσα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μελόνι: Τα φοβικά σύνδρομα της Δεξιάς

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης συνάδελφος αυτοδιοικητική, προερχόμενη από τον χώρο της...

Φίλοι «σας» οι Τούρκοι

Η επιχειρηματολογία μας υποστηρίζει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο επειδή δεν κυρώθηκε από...

Για τον πόλεμο με την Τουρκία

Οι γείτονες νικούν μόνο όταν τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν ΟΛΑ στραβά και είμαστε...

Οικονομία ολούθε 4

Είχαμε μείνει στο γάλα, συμπολίτες μου. Παρεμπιπτόντως, γνωστότατη αλυσίδα σούπερ μάρκετ πουλάει γάλα σε...

Αδράνεια Μητσοτάκη (και πάλι) για τη Λιβύη!

Οι χθεσινές συμφωνίες Αγκυρας - Τρίπολης επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις -ήδη από τον Νοέμβριο του...

Το σκότος… «συγκυβερνά»

Το 2007 ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως Βύρων Πολύδωρας ισχυρίστηκε κάτι λίαν προχωρημένο για...

Τα τρολ των δικτύων

Σε ένα πρωτοποριακό ρεπορτάζ ερευνητικής δημοσιογραφίας, μία μεγάλη παραδοσιακά αριστερή εφημερίδα της χώρας μας...

Μας πνίγουν με νέα Μνημόνια!

Τι ακριβώς έχει αλλάξει στη ζωή των Ελλήνων για να… τσακώνονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

Για εμάς τους «Ινδιάνους»

Πέθανε η Σατσίν Λιτλφέδερ, η Ινδιάνα που αρνήθηκε βραβείο Oσκαρ για λογαριασμό του Μάρλον...

Νύχτα μαγικιά

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ωρα 17.30....

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί ζητούν 200.000.000 ευρώ αποζημιώσεις για τα Leopard!

Αποζημίωση εκτιμώμενου ύψους περί τα 200.000.000 ευρώ, που αφορά...

Δάκρυα στην κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα – Υποβασταζόμενος ο γιος του: «Ήσουν καταπληκτικός πατέρας»

Τον σπουδαίο ερμηνευτή Σταμάτη Κόκοτα αποχαιρέτησαν σήμερα σε κλίμα...

«Βόμβες» Αποστολάκη – «Σύγκρουση με την Τουρκία δεν θα είναι απλά θερμό επεισόδιο»

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο,...

Ακρόπολη: Γυναίκα σκοτώθηκε πέφτοντας από τον Άρειο Πάγο!

Τραγική κατάληξη για 30χρονη τουρίστρια από την Ισπανία, η...

Έξαλλοι βουλευτές της ΝΔ με το βίντεο για τα 48 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος

Σούσουρο και αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε γαλάζιους βουλευτές και...

Ξεσηκώθηκε ολόκληρη η Καστοριά για την σαρωτική ακρίβεια στα καύσιμα και την ενέργεια

«Η Καστοριά βουλιάζει. Ακούει κανείς;» βροντοφώναξαν σήμερα εκατοντάδες πολίτες...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ