Νομική, Πολυτεχνείο

Must Read

Δεν θα συσχετίσω την επέτειο του Πολυτεχνείου με τις συνθήκες της πανδημίας! Για άλλα πράγματα θα μιλήσω, συγχωρέστε με!

  • Από τον Δημήτρη Σέργιο

Τον Φεβρουάριο 1973 ήμουν φοιτητής της Νομικής Αθηνών επί πτυχίω. Συμμετείχα στην τότε κατάληψη της σχολής μου επειδή το στρατιωτικό καθεστώς διέκοψε αυθαίρετα την αναβολή συναδέλφων μας λόγω σπουδών. Δεν θα ξεχάσω τη σύνθεση του κοινού των καταληψιών. Πρώτοι εκεί δεν ήσαν οι δογματικοί αριστεροί, όπως πολλοί νομίζουν! Ησαν Κανελλοπουλικοί, βασιλικοί, Καραμανλικοί, κεντρώοι Παπανδρεϊκοί (μα και Ανδρεϊκοί!), κάμποσοι που πήγαν αργότερα στη ρεβιζιονιστική Αριστερά (ΚΚΕ Εσωτερικού), τελευταίοι δε οι δογματικοί της Αριστεράς του σημερινού Περισσού! Δυστυχώς, η «κατάληψη» εκείνη, μολονότι προκάλεσε ευεργετικές εξελίξεις, δεν έτυχε «επετειακής» τύχης! Αντικαταστάθηκε από το μετέπειτα Πολυτεχνείο! Αυτό είναι το θέμα μου!

Δύο μήνες μετά τη Νομική, εκδηλώθηκε το κίνημα του Ναυτικού. Ο αρχηγός του στρατιωτικού καθεστώτος τα χρειάστηκε… Προκάλεσε, όμως αμέσως, τις εξής κοσμογονικές αλλαγές: α) 1η Ιουνίου ανακοίνωσε με διάγγελμα ότι το καθεστώς υπέγραψε Πράξη με την οποία κήρυττε έκπτωτη τη Μοναρχία. [Σημ.: ήταν η πραγματική Μεταπολίτευση, την οποία επικύρωσε -εκ του ασφαλούς!- η κυβέρνηση Καραμανλή το 1974, μολονότι διακήρυξε πως «αποκαθιστά το (σημειώστε: μοναρχικό!) Σύνταγμα του 1952», τον δε δικτάτορα Παπαδόπουλο χαρακτήρισε «οριστικά υπόδικο»]. β) Ο Παπαδόπουλος με το ανωτέρω διάγγελμα παραιτήθηκε από τη «δικτατορική» πρωθυπουργία, καλώντας στο αξίωμα κορυφαίο πολιτικό: Τον Σπ. Μαρκεζίνη. γ) Ο Σπ. Μαρκεζίνης εξήγγειλε αμέσως διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών για τον Φεβρουάριο του 1974. δ) Σημειώνω και το τολμηρότερο βήμα του Παπαδόπουλου: Το Νοέμβριο 1973 διεμήνυσε στο δογματικό ΚΚΕ ότι μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου 1974 θα το νομιμοποιούσε – μάλιστα, ο Μαρκεζίνης εξήγγειλε την απόφαση και σε συνέντευξη!

Αποτέλεσμα ήταν ότι μετά την προκήρυξη των εκλογών, ο «Νέστορας» της παλαιότερης Βουλής Ηλίας Ηλιού ανακοίνωσε την κάθοδο και του δογματικού ΚΚΕ στις εκλογές σε ψηφοδέλτιο ευρείας παράταξης αριστερών υπό την επωνυμία «Ενωμένη Αριστερά», της οποίας αρχηγός αναλάμβανε ο ίδιος! Έτσι, αριστεροί πρωταγωνιστές στην εν τω μεταξύ κατάληψη του Πολυτεχνείου, συμφωνώντας με τις εξελίξεις, αποχώρησαν από την κατάληψη! Παρά ταύτα, καλοθελητές επέμειναν στην κατάληψη, που έχει φτάσει, ύστερα από 46 χρόνια «πορειών», σε επιφανές ευρω-αναρχο-μπάχαλο! Λέτε να το προκάλεσαν αυτό οι αριστεροί, μολονότι ετοίμαζαν συμμετοχή στις εκλογές Μαρκεζίνη; Μάλλον το πρόβλημα είχαν δεξιοί ευρω-αρουραίοι, επειδή τους είχαν βγει μπροστά οι δύο Μαρκεζίνηδες μέσω Παπαδόπουλου, με μεταπολιτευτικές κινήσεις-κεραυνούς! Όμως, περιέργως, επί 46 χρόνια «πορεύονται» για το Πολυτεχνείο πρώτοι πρώτοι οι… αριστεροί (!) Μαζί τους πια και ο Βαρουφάκης, της «θεωρίας των πιθανοτήτων» ! Φανταστείτε και ότι το Πολυτεχνείο, έξι μήνες αφότου έγινε, έθαψε την Κύπρο μέσω Ιωαννίδη, έβγαλε τους Τούρκους σεργιάνι στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, ενώ την ίδια ώρα που ετοιμάζουν εδώ τη φετινή «πορεία», «πορεύεται» και ο Ερντογάν στην κλειστή επί μισό αιώνα Αμμόχωστο ως … κυρίαρχος χωριστού κράτους (!), σε μια Κύπρο υποτιθέμενη ενιαία, «ευρωενωσιακή»!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η στιγμή που ξεκινά η επίθεση των χούλιγκαν εναντίον των ΜΑΤ έξω από το «Μελίνα Μερκούρη»

Βίντεο ντοκουμέντο καταγράφει την στιγμή κατά την οποία ξεκινά η επίθεση των χούλιγκαν εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ έξω...

More Articles Like This