Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023

Το Μπλε και το Κόκκινο!

Δημοσίευση:

20 Μαρτίου 2020, λίγο πριν από την επέτειο της 25ης Μαρτίου και το Άγιο Πάσχα: Εκδίδεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «για τα πρόσθετα μέτρα αντιμετωπίσεως του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού».

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Η οποία πράξη κυρώνεται αμέσως ακριβώς έναν μήνα μετά με τον νόμο 4683/2020 (ΦΕΚ Α 83/10.04.2020). Στο άρθρο 68 παράγραφος 2 ο νόμος αυτός ορίζει ρητώς:

«Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού Covid-19 είναι δυνατόν με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής για τη Δημόσια Υγεία έναντι του κορονοϊού Covid-19 να επιβάλλεται για το αναγκαίο απολύτως χρονικό διάστημα σε όλη την επικράτεια ή σε ορισμένη μόνο περιοχή απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων στις οποίες μετέχει ένας ελάχιστος αριθμός ατόμων». Όταν ψηφίστηκε ο νόμος με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης -θαρρώ-, κανείς από τους πολιτικούς, τους αναλυτές ή τους συνταγματολόγους (οι οποίοι κάνουν σήμερα αντιστασιακή καριέρα στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις με αφορμή την απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο) δεν έβγαλε τσιμουδιά.

Ούτε για την παραβίαση της αρχής αναλογικότητας μας είπαν ούτε για αναστολή συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος ούτε για διάλογο που δεν έγινε, τίποτε! Τσιμουδιά. Αφού καταργείτο η παρέλαση της εθνικής επετείου και απαγορεύτηκε η «πορεία» της Μεγάλης Παρασκευής και η συνάθροιση της Αναστάσεως, καμία σημασία. Ποιο Σύνταγμα, ποια ατομικά δικαιώματα, ποιες ελευθερίες; Αφού δέχονταν πλήγμα η εθνική μνήμη και η θρησκευτική ελευθερία, ο σταυρός και η σημαία κανένα πρόβλημα. Καλοδεχούμενη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καλοδεχούμενη και η αναστολή της άσκησης δικαιωμάτων, ζήτω η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Στις 26 Οκτωβρίου 2020 δημοσιεύτηκε στο δεύτερο τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (αριθμός φύλλου 4.743) υπουργική απόφαση που έφερε την υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, που έφερε τον τίτλο «Αναστολή διενέργειας παρελάσεων εθνικής εορτής 28ης Οκτωβρίου για το έτος 2020». Μιλάμε για δεκαπέντε μέρες πριν. Πάλι ουδείς από τους πολιτικούς, τους αναλυτές και τους περισπούδαστους συνταγματολόγους με το επαρχιώτικο αξάν δεν είπε τίποτε. Αριστα δέκα για την κυβέρνηση. Για το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους λοιπούς παρέλκει η παραμικρή αναφορά. Αυτοί που διεκδικούν το μονοπώλιο της αντίστασης απέναντι στον Γερμανό κατακτητή εχθρό -λες και δεν υπήρξε και ένας Ζέρβας, ένας Τσιγάντες, μια Λέλα Καραγιάννη, μια Σύλβια Ιωαννίδου και τόσοι άλλοι που έπαιξαν τις ζωές τους κορόνα γράμματα-, λέξη. Ενώ το κανονικό θα ήταν να ζητήσουν να παρελάσει ένα άγημα έστω προς τιμήν όλων των αγνών Ελλήνων αντιστασιακών.

Σε κάθε πόλη. Με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Τίποτε και πάλι! Ούτε στεφάνι δεν κατέθεσαν στον Άγνωστο Στρατιώτη οι άχρηστοι. Την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου Έλληνες που δεν το άντεχε η ψυχή τους να περάσει έτσι η επέτειος χωρίς να αποδοθεί η ελαχίστη τιμή στους ήρωες του πατριωτικού μετώπου της Αλβανίας επιχείρησαν να κάνουν αυτοκινητοπορεία και μοτοπορεία ειδικώς στη βόρειο Ελλάδα. Ο κορονοϊός κολλά με το άγγιγμα, όχι με το γκάζι ούτε από τις ρόδες! Το νέο διέρρευσε στην ΕΛ.ΑΣ. από το facebook και εξεδόθη αμέσως διαταγή σύλληψης όλων όσοι μετείχαν σε πορείες αυτού του είδους και σε «λοιπές ακτιβιστικές ενέργειες».

Αυτό έγραφε η διαταγή! Στη Φλώρινα προσήχθη από τον τοπικό ταξίαρχο ηγουμένη μοναστηριού που επέβαινε σε αυτοκίνητο γιατί διέπραξε το ειδεχθές έγκλημα να ανεμίζει μέσα από αυτό την ελληνική σημαία (σχετικό σημείωμά μου με τίτλο: «Έχουμε δημοκρατία;», 29/10/2020). Και πάλι σιωπή από την ευαίσθητη Αριστερά. Όταν απαγορεύεται συνάθροιση στην οποία πρωταγωνιστούν ο σταυρός και η μπλε ελληνική σημαία του έθνους, χειροκροτεί. Εάν δεν μπορεί απέξω της, το κάνει από μέσα της. Μόνο τότε είναι προτεραιότητά της η δημόσια υγεία. Όταν ανεμίζει όμως η κόκκινη διεθνιστική σημαία, παραληρεί. Και φθάσαμε στα σημερινά.

Όλοι αυτοί που είχαν χάσει τη φωνή τους από τον Μάρτιο έως σήμερα, όταν η Πολιτεία απαγόρευε συναθροίσεις εθνικών επετείων ή θρησκευτικών εορτών, αστράφτουν και βροντούν γιατί η ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησε να εφαρμόσει τον νόμο που της ανέθεσε η εθνική αντιπροσωπία στο όνομα της λαϊκής κυριαρχίας. Αίφνης αυτοί που δεν είχαν φωνή τη βρήκαν. Αίφνης αυτοί που κρυφογελούσαν επειδή η κυβέρνηση έκανε τα στραβά μάτια την Πρωτομαγιά και την ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής άρχισαν να αστράφτουν και να βροντούν. Με τσιτάτα του τύπου: «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν», «κατάχρηση εξουσίας», «αντισυνταγματικό». Ναι!

Αυτοί που έκλαιγαν από τη χαρά τους όταν τα ΜΑΤ του ΣΥΡΙΖΑ κτυπούσαν τους διαδηλωτές στις Πρέσπες και οι Αρχές παρακολουθούσαν τα e-mails των πατριωτών της βορείου Ελλάδος (ξέρω πολύ καλά τι γράφω), εκείνοι που δόξαζαν τους εισαγγελείς επειδή έστειλαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ιερείς που τόλμησαν να κοινωνήσουν πιστούς, αυτοί που χαρακτήριζαν «ακροδεξιούς» τους Ελληνες που έκαναν μοτοπορεία με ελληνικές σημαίες στον Λευκό Πύργο έβγαλαν τα φλάμπουρα από τα μπαούλα και πήραν τα βουνά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Γιατί; Γιατί απαγορεύτηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο. Γιατί ο ιός όταν βλέπει αριστερούς… υποκλίνεται και κάνει απεργία. Δεν πάνε να πεθαίνουν εκατό εκατό κάθε μέρα. Δεν πάει το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Δεν πάει να έχει κλείσει η αγορά και χιλιάδες εργαζόμενοι να μένουν στα σπίτια τους ευρισκόμενοι σε αναστολή, αγωνιούντες για το αύριο. Αυτοί εκεί. Αγέρωχοι. Πορεία. Πορεία για να δείξουν πόσο πολύ σέβονται την έννοια της ισότητας των πολιτών απέναντι στο Σύνταγμα στο οποίο τάχα ομνύουν. Πορεία για να δείξουν ποια στάθμιση αγαθών κάνουν όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής, της δημόσιας υγείας, από τη μία, και την Ιστορία, από την άλλη. Πορεία για να μας πουν ότι υπάρχει ένας νόμος για έντεκα παρά εκατομμύρια Ελληνες και ένας άλλος νόμος πριβέ για την Αριστερά του 5% και του 2%. Δεν έχω αμφιβολία ότι μέρος της ευθύνης γι’ αυτό που συμβαίνει το έχει και η κυβέρνηση. Εάν είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις την Πρωτομαγιά και του Εφετείου, δεν θα κουνιόταν φύλλο. Αν είχε απαγορεύσει με το ίδιο ΦΕΚ 28η Οκτωβρίου και 17η Νοεμβρίου, δεν θα κουνιόταν φύλλο. Ενώ τώρα έφθασε και ο Βαρουφάκης, που έστειλε στους πρόσφατους σεισμούς τις ευχές του στους Τούρκους και ξέχασε τους Σαμιώτες (αρχηγός ελληνικού πολιτικού κόμματος), να ζητά να τον ξυλοκοπήσουν για να γίνει ήρωας.

Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, παρά την οργή μας, νομίζω ότι η αναιδής και ανεύθυνη Αριστερά προσφέρει εθνική υπηρεσία. Γιατί δείχνει με τις εξαλλοσύνες της ποια είναι η βαθιά διαφορά μεταξύ του συντηρητικού και του τάχα προοδευτικού πολίτη. Και αυτή έγκειται στον σεβασμό του νόμου και του κράτους δικαίου. Η Εκκλησία και το πλήρωμά της, παρά τις επιφυλάξεις τους, εν τέλει πειθάρχησαν. Ανθρωπος δεν υπήρχε έξω από τους ναούς το Άγιο Πάσχα.

Η Κεντροδεξιά, η φιλελεύθερη κοινωνία των πολιτών, τα πατριωτικά σωματεία πειθάρχησαν. Δεν παρήλασαν. Η Αριστερά που δεν έχει υπ’ όψιν της την έννοια της συλλογικής μοίρας στις μέρες μας -κάποτε ίσως και να την είχε- δεν πειθάρχησε ούτε πειθαρχεί. Καθίσταται παράγων διάλυσης της κοινής συνοχής. Με τα μυαλά που κουβαλά δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά πράγματα. Οδεύει ολοταχώς προς το Μουσείο της Ιστορίας. Για να μείνει εκεί ως απολίθωμα προς παραδειγματισμό των νεότερων γενεών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα θέαμα γκροτέσκο

Σε μία κανονική δημοκρατία, εάν η ΕΥΠ ανήκε στο γραφείο του πρωθυπουργού και ξέσπαγε...

Τουρκία χωρίς ΝΑΤΟ και ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία

Το θέμα του γεωπολιτικού προσανατολισμού της Τουρκίας και των απόψεων που υπάρχουν σε ΗΠΑ...

Θεάματα για μπαμπουίνους

Τους βλέπεις κι απορείς: τελικά οι Νεάντερταλ όντως ηττήθηκαν από τους Κρο-Μανιόν ή συνέβη...

Συμψηφίζω, συμψηφίζεις, συμψηφίζει, καταψηφίζουμε, καταψηφίζετε, καταψηφίζουν

To έλεγε κάπως απλοϊκά ο Ευάγγελος Παπανούτσος, αλλά ήταν ακριβής:«Στον διάλογο δεν πάμε να...

Μέτριοι εναντίον γελοίων μηδενιστών

Έτσι συγκινημένο και με τρεμάμενη φωνή που άκουσα τον Φίλη, νόμισα προς στιγμήν πως...

Όθων και Αχιλλέας Παράσχος

Ο Αχιλλέας Παράσχος* ήταν ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 19ου αιώνα. Ηταν φανατικός...

Ο θρησκευτικός φαινότυπος

Η ενέργεια του ηγέτη του σουηδικού κόμματος Hard Course Ράσμους Παλουντάν να κάψει το...

Αμοιβαίες μπλόφες Ελλάδας – Ρωσίας!

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος στην αρχή της θητείας του αποδείχθηκε από τους...

Η θεία Δόμνα ξέρει

Οφείλω, συμπολίτες μου, να ζητήσω συγγνώμη από τους πολυπληθείς (λέμε τώρα) αναγνώστες μου, διότι...

Ανασφαλής Δημοκρατία

«Έχουμε παραφρονήσει εντελώς;» ρωτούσαμε σε προηγούμενα σημειώματά μας. Τώρα δεν χρειάζεται καν ερωτηματικό. Είμαστε...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πριβέ «αποχαιρετισμός» στην τέως βασιλική οικογένεια!

Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, με πρώτη τη...

Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ για τους συνταξιούχους!

Σχεδόν 1.000.000 δεν είδαν αυξήσεις λόγω ατολμίας της κυβέρνησης να καταργήσει την προσωπική διαφορά που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Αποκαλύψεις για τις θηριωδίες Ζελένσκι κατά της ουγγρικής μειονότητας

Συνεχίζεται το Ουγγρικό σφυροκόπημα κατά του Ζελένσκι, με νέα...

Εθνικά επικίνδυνη η στάση της Σακελλαροπούλου

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να είναι ανύπαρκτη στις...

Υπό παρακολούθηση η οικογένεια Μπακογιάννη: Ο ίδιος ο Μητσοτάκης γνώριζε τις συνομιλίες!

Επιβεβαιώνεται η αποκάλυψη της εφημερίδας «Εστία της Κυριακής» όταν...

Η κατάρρευση μιας (Προέδρου της) Δημοκρατίας

Εδώ και χρόνια, οι δημοσκοπικές εταιρείες αποφεύγουν τεχνηέντως να...

Στα Τίρανα ο Κωνσταντίνος Αργυρός: «Οι άνθρωποι εδώ στην Αλβανία είναι υπέροχοι»

Συναυλία στην Αλβανία έδωσε ο γνωστός τραγουδιστής Κωνσταντίνος Αργυρός...

«Τέρατα» βίασαν φοιτήτρια! Την άφησαν στον δρόμο και τη σκότωσε διερχόμενο Ι.Χ.

Χειροπέδες σε τέσσερις νεαρούς πέρασε η αστυνομία της Λουιζιάνα...

Σφοδρή επίθεση του Κώστα Τζαβάρα κατά Βορίδη, εισαγγελέως Βλάχου, ασπίδα για Ράμμο

«Παραβιάστηκε το άρθρο 19, παρ. 1 του Συντάγματος με την διάπραξη μάλιστα σοβαρών κακουργημάτων». Αιχμές και κατά Μητσοτάκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ