Διαχείριση των συμβόλων και πανεπιστημιακό άσυλο

Must Read

Η πολιτική είναι διαχείριση των συμβόλων: είναι μία από τις διάσημες ρήσεις του Ζακ Σεγκελά, και αυτό εξηγεί γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να δώσει την πρώτη μάχη με πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, εντός και εκτός βουλής γύρω από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Επιλέγοντας το άσυλο η κυβέρνηση επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πρόθεσή της να κάνει πράξη τα όσα προεκλογικά έχει διακηρύξει για επιβολή του νόμου και της τάξης. Το άσυλο όμως έχει τεράστια συμβολική σημασία για τον κόσμο της Αριστεράς, συμβολίζει τους -πραγματικούς ή φανταστικούς- αγώνες της και την δική της αντίληψη της ελευθερία της γνώσης σε έναν ιδεολογικό μηχανισμό του κράτους. Ωστόσο η κατάχρησή του -με την έννοια του δικαιώματος που εν τέλει στρέφεται ενάντια στον σκοπό χάρην του οποίου θεσπίστηκε-, έχει κάνει ορισμένα Πανεπιστήμια, χώρους όπου βρίσκουν καταφύγιο παραβατικά στοιχεία αλλά και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, που συλλήβδην δυσφημούνται ως «μπαχαλάκηδες». Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γιατί δεν προστάτευσε το άσυλο και άφησε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την πλήρη κατάργησή του. Δεν χρειάζεται να μπει η αστυνομία στις σχολές για να συλλαβεί τα παραβατικά στοιχεία, μπορεί να το κάνει και απέξω.

Η παρούσα κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το σκέλος της παραβατικότητας προκειμένου αφενός να εμπεδώσει στην συνείδηση της κοινής γνώμης τον δικό της συμβολισμό περί νόμου και τάξης και αφετέρου να δώσει ένα καίριο χτύπημα στον αριστερό συμβολισμό του ασύλου. Παράλληλα επιλέγει και ένα πεδίο αντιπαράθεσης προνομιακό. Η πραγματικότητα αρκετών ανώτατων ιδρυμάτων, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, αλλά και η τεχνητή διόγκωση του θέματος από τα Μέσα Ενημέρωσης τα τελευταία τρία χρόνια έχει δημιουργήσει ευνοικό υπόστρωμα στην κοινή γνώμη η οποία είναι έτοιμη πλέον να δεχθεί ριζικά μέτρα για την «αποκατάσταση της νομιμότητας». Εφόσον καταργηθεί το άσυλο δεν θα είναι περίεργο εάν σε λίγο καιρό δούμε και επιχείρηση της Αστυνομίας σε κάποια Ιδρύματα. Ιδανική όμως είναι και η εποχή, αφού είναι περίοδος διακοπών και οι φοιτητές είναι στις παραλίες. Όταν επιστρέψουν μπορεί να δουν αστυνομικούς στις πύλες των σχολών τους.

«Με την κατάργηση του ασύλου τα πανεπιστήμια παραδίδονται στους φοιτητές στους καθηγητές και στους υπαλλήλους, εκεί που πραγματικά ανήκουν», διακήρυξε από το βήμα των προγραμματικών του δηλώσεων ο πρωθυπουργός. Για να δρομολογηθεί σε δεύτερο χρόνο η στένη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την οικονομία, δηλαδή με ιδιωτικά συμφέροντα, όπως επίσης έχει διακηρύξει θα πρέπει πρώτα να έχουν εκαθαριστεί. Πώς θα μπορούσαν τα πανεπιστήμια να μετατραπούν σε αποδοτικά εργαλεία για ιδιωτικά συμφέροντα με τους «μπαχαλάκηδες» να αλωνίζουν ελεύθεροι;

Ο Ζακ Σεγκελά, δεν είναι ο πρώτος που έχει μιλήσει για την δύναμη των συμβόλων. Έχει προηγηθεί ο Μπωντλέρ ο οποίος είχε πει ότι ο άνθρωπος είναι σαν ένα παιδί που έχει χαθεί μέσα σε δάση από σύμβολα. Και έχει προσθέσει ο Κούντερα ότι το κριτήριο της ωριμότητας είναι η ικανότητα να αντιστέκεται κανείς στα σύμβολα, αλλά δυστυχώς η ανθρωπότητα (και η ελληνική κοινωνία δεν αποτελεί εξαίρεση) γίνεται όλο και πιο νέα. Η τεράστια εκστρατεία εχθροπάθειας κατά της αριστεράς τα προηγούμενα χρόνια και η δυσφήμισή της από τα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δίνει για πρώτη φορά στην χώρα μας στην Δεξιά την δυνατότητα να μοιράζει εκείνη τα σύμβολα του καλού και του κακού και να ελέγχει έτσι τις συνειδήσεις. Ώστε να τελειώνει θεσμικά με την Αριστερά, όπως είχε πει υπουργός της που προέρχεται από την ακροδεξιά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Χαραμάδα» ελπίδας για τον Δημήτρη Κόκοτα: Μπορεί να αναπνέει και μόνος του!

Μεγαλώνει η «χαραμάδα» ελπίδας για τον Δημήτρη Κόκοτα ο οποίος νοσηλεύεται από τέλη Μαρτίου στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα...

More Articles Like This