Παρασκευή, 9 Απρίλιος 2021

«Άρωμα» πολέμου για Η.Π.Α. – Τουρκία

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι ένα τεράστιο ζήτημα όχι μόνο για την Ουάσινγκτον, την Aγκυρα και τις Βρυξέλλες, αλλά και για την Αθήνα.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Τώρα η σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διέρχεται περίοδο σοβαρής κρίσης, η οποία κορυφώθηκε με την παραλαβή των S-400. Θα ήταν όμως λάθος να περιοριστούμε εκεί και να μη δούμε το βάθος αυτής της κρίσης.

Οι ΗΠΑ από το 1990, με την εισβολή του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ, έχουν αρχίσει να υλοποιούν ένα μεγάλο σχέδιο για τον στρατηγικό έλεγχο των αραβικών χωρών και της Μέσης Ανατολής. Το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε με τον αναίμακτο έλεγχο της Σ. Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, του Κουβέιτ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εν μέρει του Κατάρ, τον έλεγχο του Ιράκ, μέσω της επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου» (1991) και της επιχείρησης ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν (2003), και τον έλεγχο της Συρίας, της οποίας ελέγχει το 40% της επικράτειάς της σε συνεργασία με τους Κούρδους.

Μέρος αυτού του μεγάλου σχεδίου, σύμφωνα και με τους επιτελείς της Αγκυρας, είναι η ίδρυση σε πρώτη φάση αυτόνομων κουρδικών κρατών στις χώρες όπου κατοικούν Κούρδοι, ήτοι σε Ιράκ, Συρία, Τουρκία, Ιράν, και στη συνέχεια η δημιουργία του Μεγάλου Κουρδιστάν, έπειτα από «βελούδινη» ένωση των τεσσάρων αυτόνομων κουρδικών κρατιδίων.

Πέρα από το πρώτο αυτόνομο κουρδικό κράτος που προέκυψε από την «Καταιγίδα της Ερήμου» του 1991, ένα δεύτερο αυτόνομο κουρδικό κράτος ιδρύθηκε και λειτουργεί de facto από το 2011 στη Β. Συρία, αναμένεται δε να αναγνωριστεί και de jure με την έγκριση του νέου Συντάγματος της Συρίας, που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.

Ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο για ένα κουρδικό κράτος, το οποίο θα διοικείται από Κούρδους που έχουν ιδεολογική σχέση με το ΡΚΚ και θα υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ -και το Ισραήλ, κατά τους Τούρκους-, θέλει να αποφύγει η Αγκυρα και ο ίδιος ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, έχοντας πίσω του το βαθύ κράτος, το απαίτησε από τις ΗΠΑ απειλώντας ότι αν δεν εγκαταλείψουν αυτό το σχέδιο θα στραφούν στη Ρωσία και την Ευρασία, και όταν οι εκβιασμοί της δεν «έπιασαν» τότε η Τουρκία υποχρεώθηκε να κάνει τις απειλές της πράξη, ανοίγοντας «δουλειές» με τη Ρωσία.

Παράλληλα, τις ημέρες αυτές η Τουρκία προετοιμάζεται να εισβάλει στη Β. Συρία για να καταστρέψει τις δομές του δεύτερου αυτόνομου κουρδικού κράτους και να εγκαταστήσει στην περιοχή αυτή τα 3.000.000 Σύριους πρόσφυγες που φιλοξενεί στο έδαφός της. Ετσι θα έχει πετύχει «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Από τη μια θα έχει καταστρέψει τις κρατικές δομές των Κούρδων και από την άλλη θα εξαλείψει τον κίνδυνο δημιουργίας κουρδικού κράτος οριστικά, αφού θα έχει πετύχει δημογραφική αλλοίωση της περιοχής, στην οποία οι Κούρδοι θα είναι πλέον μειονότητα. Ετσι, όταν εγκριθεί το νέο Σύνταγμα της Συρίας, δεν θα προβλέπει αυτονομία για τους Κούρδους.

Ακριβώς αυτήν την περίοδο επισκέφθηκε την Αγκυρα ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ για τη Συρία, πρέσβης Τζέιμς Τζέφρεϊ, ενώ την ίδια περίοδο ήταν στο ηρωικό Κομπάνι και σε άλλες πόλεις της Β. Συρίας ο διοικητής των Κεντρικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM), στρατηγός Κένεθ Μακ κένζι. Και ο Τζέφρεϊ και ο Μακ κένζι συζήτησαν ο μεν πρώτος με ανώτατους Τούρκους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο δε δεύτερος με τους Κούρδους στρατηγούς το θέμα της εγκαθίδρυσης Ζώνης Ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε και από τις δύο πλευρές συντείνουν στο ότι η Τουρκία δεν δέχεται το σχέδιο που της προτείνουν οι Αμερικανοί, και τους εκβιάζει να υποχωρήσουν και να δεχτούν το τουρκικό σχέδιο, ειδάλλως θα εισβάλει στη Β. Συρία.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και ενώ οι Τούρκοι συγκεντρώνουν στα σύνορα με τη Β. Συρία άρματα, πυροβολικό, μονάδες κομάντος και συμμορίες τζιχαντιστών που μετέφεραν από το Ιντλίμπ, οι Αμερικανοί μετέφεραν τεθωρακισμένα οχήματα και έξι επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι στην πόλη Γκίρε Σπι, εκεί όπου αναμένεται να καταβληθεί η κύρια προσπάθεια των Τούρκων.

Δηλαδή, τα σημάδια που έχουμε είναι ότι οι Τούρκοι φαίνονται αποφασισμένοι να εισβάλουν στη Β. Συρία, για τους λόγους που προαναφέραμε, παρά τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών, οι οποίοι επίσης φαίνονται αποφασισμένοι να προστατέψουν τους Κούρδους και το εθνικό τους σχέδιο, διακινδυνεύοντας και οι μεν και οι δε ακόμα και μια πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, με τις ΗΠΑ να κάνουν λογαριασμούς για όλα τα σενάρια.

Το ένα από αυτά αφορά τη μετά Ερντογάν εποχή, το οποίο θα αναλύσουμε στο άρθρο μας της Κυριακής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φαήλος Κρανιδιώτης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ