Χειρότεροι (και) από τους σεισμολόγους

Must Read

Χρόνια τώρα οι κόντρες των σεισμολόγων, η ανευθυνότητα και η ακόρεστη προσπάθεια αυτοπροβολής ορισμένων εξ αυτών έχουν γίνει ανέκδοτο.

  • Από τον Δημήτρη Ριζούλη

Ήρθε, δυστυχώς, η στιγμή που τους ξεπέρασε άλλος επιστημονικός κλάδος. Αυτός των λοιμωξιολόγων και των λοιπών ιατρών. Η πασαρέλα τους στα μέσα ενημέρωσης κούρασε την κοινή γνώμη. Ο κόσμος μπερδεύεται με την πανσπερμία των απόψεων, τις αλληλοδιαψεύσεις, τις έωλες προσωπικές εκτιμήσεις και τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν – ευτυχώς λίγοι.

Τα θολά μηνύματα της ιατρικής κοινότητας προς τον ελληνικό λαό συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Καθοριστικός παράγοντας της αντιμετώπισης οποιουδήποτε ιατρικού ζητήματος -πόσο μάλλον μιας πανδημίας- είναι η εμπιστοσύνη στους ειδικούς. Δυστυχώς, αυτή χάθηκε εδώ και καιρό, κάτι που αποτυπώνεται πλέον καθαρά στις δημοσκοπήσεις.

Η υπόθεση της θεραπείας που έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέδειξε πλήρως το πρόβλημα. Εκφράστηκαν αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις, ακούστηκαν βαριά λόγια, υπήρξαν οργισμένες διαψεύσεις, αλλά το κακό έγινε. Αμφιβάλλω αν πείστηκαν οι πολίτες ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν έλαβε τη θεραπεία εξ Αμερικής, για την οποία κανείς δεν μιλάει στην Ελλάδα. Και γι’ αυτό το θέμα επικράτησαν η μυστικοπάθεια, η επιλεκτική ενημέρωση και η διάσταση απόψεων δύο ιδιαίτερα προβεβλημένων ιατρών. Εκανε λάθος η κυρία Παγώνη;

Έγινε… παρεξήγηση; Ή μήπως πήγε να τα μπαλώσει έπειτα από τον θόρυβο που προκλήθηκε η κυρία Κοτανίδου; Σε κάθε σοβαρή χώρα θα είχε ήδη παρέμβει εισαγγελέας να διερευνήσει το θέμα. Εδώ απλώς προχωράμε παρακάτω. Θυμίζω ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, πριν γίνουν τηλεαστέρες οι λοιμωξιολόγοι, η διαχείριση όλων των ιατρικών ανακοινώσεων και δεδομένων γινόταν συντονισμένα και κεντρικά, κατά την ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα. Οταν άρχισαν να μπαίνουν στο παιχνίδι της δημοσιότητας (με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των καναλιών) και οι υπόλοιποι επιστήμονες, η κατάσταση ξέφυγε.

Εμφανίστηκαν τρομολάγνοι (που αρέσκονται να μαλώνουν τους πολίτες και να προτείνουν τα πιο ακραία μέτρα), άλλοι πιο μετρημένοι, πολλοί άσχετοι με το αντικείμενο (ειδικοί σε άλλους ιατρικούς τομείς αλλά όχι στον κρίσιμο που αφορά τον κορονοϊό) και διεκδίκησαν μερίδιο αυτοπροβολής. Παράλληλα αποστασιοποιήθηκε ο μειλίχιος Τσιόδρας, που μάλλον «κάηκε» προσπαθώντας να δικαιολογήσει λανθασμένες πολιτικές επιλογές ως μη όφειλε.

Όλο αυτό είναι ένα σκηνικό χάους, που φαίνεται ότι δεν προβληματίζει κανέναν αρμόδιο. Ας μην αναρωτιούνται, λοιπόν, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη αμφισβήτηση για τα μέτρα περιορισμού και ακόμα μεγαλύτερη για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που βρίσκονται προ των πυλών. Το έχουμε ξαναπεί. Αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται με πειθώ και εμπιστοσύνη. Όχι με απαγορεύσεις ή εξαναγκασμούς.

Πάμε τώρα στις δημοσκοπήσεις. Οπως φαίνεται, πολλοί δημοσιολογούντες και αναλυτές δεν ξέρουν να τις διαβάζουν. Ή σκοπίμως τις παρουσιάζουν όπως θέλουν. Προχθεσινός τίτλος μεγάλου μέσου ενημέρωσης ανέφερε με αφορμή δημοσκόπηση της Kάπα Research: «Ισχυρή αποδοχή Τσιόδρα με 60%». Μα αυτό είναι το θέμα ή το ανάποδο; Το ότι τέσσερις στους δέκα Έλληνες ΔΕΝ εμπιστεύονται τον επιστήμονα που προΐσταται της εθνικής επιτροπής για τον κορωνοϊό δεν τους προξενεί εντύπωση; Το 17% λέει ότι τον εμπιστεύεται λίγο και το 21% καθόλου! Επίσης, τον Χαρδαλιά που επιβάλλει τις απαγορεύσεις δεν εμπιστεύεται το 53% των Ελλήνων, αλλά αυτός είναι πολιτικό πρόσωπο, οπότε μπαίνουν στο ζύγι και άλλοι παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, οι κεντρικοί διαχειριστές της πανδημίας έχουν χάσει την αποδοχή που είχαν αρχικώς και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα!

Το ίδιο ισχύει και για τα εμβόλια. Το ζήτημα δεν είναι ότι το 55%-65% λέει ότι θα το κάνει (όπως μας λένε… πανηγυρίζοντας ορισμένοι συστημικοί παρουσιαστές), αλλά ότι υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό, πάλι κοντά στο 40%, που αρνείται, γιατί δεν εμπιστεύεται τους ειδικούς και τις ανακοινώσεις τους. H MRB τούς μέτρησε στο 37%, η Metron Analysis στο 41% και η Pulse στο 30%. Με όλους αυτούς τι θα γίνει; Ποιος θα αναλάβει να τους πείσει;

Ο Τσιόδρας που αμφισβητείται συνεχώς ή μήπως ο… Σύψας και οι άλλοι τηλεμαϊντανοί;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στα «πάνω» της η γρίπη, υποχωρεί ο covid – 4 θάνατοι, 13 διασωληνωμένοι

Αύξηση στους δείκτες της γρίπης και παράλληλα μείωση στον κορωνοϊό σημειώθηκε την εβδομάδα από 18 έως 24 Μαρτίου, σύμφωνα...

More Articles Like This